Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

AMR si APR despre nominalizarea Monei Pivniceru pentru Ministerul Justitiei
14.08.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Asociația Magistraților din România și Asociația Procurorilor din România au dat publicității o scrisoare deschisă adresată membrilor CSM, potrivit unui comunicat al AMR.

Textul integral al scrisorii:

„Asociația Magistraților din România reprezentată prin Președinte, judecător conferențiar doctor Dan Spânu și Asociația Procurorilor din România reprezentată prin Președinte, procuror conferențiar universitar doctor Constantin Sima, exprimându-ne la solicitarea colegilor noștri magistrați, membri și nemembri ai organizațiilor susnumite, salută nominalizarea doamnei judecator, profesor universitar doctor, Mona Maria Pivniceru pentru funcția de Ministru al Justiției.

Este pentru prima oară în istoria postdecembristă când pentru această înaltă funcție este propus un judecator de carieră, un om ce provine din sistemul judiciar, pe care îl cunoaște în profunzime și ale cărui trepte ierarhice le-a urcat în timp, cu onestitate, profesionalism și probitate morală.

Doamna judecător Mona Maria Pivniceru nu este numai un militant important și curajos pentru independența justiției, așa cum o cunoaște opinia publică, ci și un judecător cu o carieră excepțională în sistemul judiciar și in mediul universitar.

Reputația și credibilitatea sa, respectul de care se bucură în rândul colegilor, a celorlalte profesii juridice, a societății civile și a tuturor celor ce îi cunosc activitatea sunt unanime.

Noi vedem în această desemnare o expresie a normalității, a bunului simt și o premisă ca în funcționarea sistemului judiciar și afirmarea supremației legii evolutiile să fie pozitive, spre o justiție independentă, eficientă, credibilă, cu adevarat europeană.

Considerăm că în împrejurările actuale, lipsa unui titular al portofoliului justiției, starea de provizorat și interimat nu sunt în interesul nimănui. Din acest motiv solicităm tuturor celor implicați – îndeosebi Inaltei Curți de Casație și Justiție precum și Consiliului Superior al Magistraturii – să acționeze cu celeritate pentru rezolvarea aspectelor procedurale prealabile numirii efective în funcția de ministru a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru.

Respectarea prevederilor legale în acest sens este absolut necesară, dar ea nu trebuie să aibă nimic în comun cu tergiversarea, formalismul excesiv și lentoarea procedurilor adminstrativ-birocratice.

În acest context, faptul că onoratul Consiliu Superior al Magistraturii a menținut un termen de două săptamâni pentru a lua act de demisia din acest organism a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru – act unilateral de voință- și a discuta detașarea sa, a creat o profundă nemulțumire și nedumerire în rândul magistraților. Cu toții  știm că este perioada de concedii și vacanță judecătorească, dar pentru situații mult mai puțin importante consiliul s-a putut reuni de îndată în ședință extraordinară.

Credem că într-o asemenea situație interesele de grup, orgoliile și motivele străine de buna funcționare a justiției nu au ce căuta, iar onorații membri ai Consiliului Superior al Magistraturii să-și amintească faptul că în forul suprem al puterii judecătorești nu se reprezintă pe sine, ci marele număr de magistrați care i-au ales și în fața cărora răspund pentru îndeplinirea mandatului.

Solicităm Consiliului Superior al Magistraturii să acționeze cu celeritate în rezolvarea  aspectelor procedurale prealabile numirii colegei noastre în înalta funcție de demnitate de demnitate publică.

Cu deosebită considerație,

Preşedinte interimar AMR                                                               Președinte APR

Jud. conf. univ. dr. Dan SPÂNU                                     proc. conf. univ. dr. Constantin Sima”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti