Regasirea in NCPC a art. 6 par. 1 CEDO
16 august 2012 | Adrian DOBRE
Procesul civil trebuie sa se caracterizeze prin celeritate si sa se desfasoare in scopul aflarii adevarului. In acest sens, in art. 6 paragraful 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, „Orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra încalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala îndreptate împotriva sa. Hotararea trebuie sa fie pronuntata in mod public, dar accesul in sala de sedinta poate fi interzis presei si publicului pe intreaga durata a procesului sau a unei parti a acestuia, in interesul moralitatii, al ordinii publice ori al securitatii nationale, intr-o societate democratica, atunci cand interesele minorilor sau protectia vietii private a partilor la proces o impun, sau in masura considerata absolut necesara de catre instanta, atunci cand, in imprejurari speciale, publicitatea ar fi de natura sa aduca atingere intereselor justitiei.” Romania a ratificat in anul 1994 Conventia, fiind, deci, stat-parte la acesta.
In expunerea de motive a Legii privind Codul de procedura civila se mentioneaza ca „intre disfunctiile majore ale justitiei din Romania, cel mai aspru criticata a fost lipsa de celeritate in solutionarea cauzelor, cu toate efectele ei. Dat fiind ca procedurile judiciare s-au dovedit deseori greoaie, formaliste, costisitoare si de lunga durata, s-a constientizat faptul ca eficacitatea administrarii actului de justitie consta in mare masura si in celeritatea cu care drepturile si obligatiile consfintite prin hotarari judecatoresti intra in circuitul civil, asigurandu-se astfel stabilitatea raporturilor juridice deduse judecatii”.
De altfel, Romania a fost in mai multe randuri condamnata de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru nerespectarea cerintelor procesului echitabil sub aspectul duratei procedurii ori decurgand din neexecutarea hotararilor judecatoresti.
Dispozitiile referitoare la judecarea cauzei intr-un termen rezonabil cuprinse in art. 6 par. 1 din CEDO au fost preluate si in art. 6 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila republicata. Astfel, in cadrul Titlului Preliminar – „Domeniul de reglementare al Codului de procedura civila si principiile fundamentale ale procesului civil”, art. 6 din acest act normativ este incadrat la Capitolul II – „Principiile fundamentale ale procesului civil”. Ca atare, dreptul la un proces echitabil, in termen optim si previzibil, este unul dintre principiile fundamentale care guverneaza desfasurarea procesului civil conform noului Cod roman de procedura civila. Conform dispozitiilor art. 6 din noul Cod de procedura civila republicat:
„(1) orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil, in termen optim si previzibil, de catre o instanta independenta, impartiala si stabilita de lege. In acest scop, instanta este datoare sa dispune toate masurile permise de lege si sa asigure desfasurarea cu celeritate a judecatii.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si in faza executarii silite.”
Trebuie sa precizam ca, pentru a asigura desfasurarea cu celeritate a judecatii, este necesar ca toate partile sa fi fost legal citate pentru un termen scurt si sa se fi depus toate actele necesare intr-un numar suficient de exemplare si cu cateva zile inainte de termenul stabilit pentru judecata astfel incat nicio parte sa nu solicite amanarea cauzei.
Din moment ce procesul civil are doua faze, si anume judecata si executarea silita, este normal ca dispozitiile referitoare la desfasurarea procesului in termen optim si previzibil sa se aplice si executarii silite.
In privinta la care ne-am referit, legiuitorul roman a procedat la o adecvare corespunzatoare, dupa parerea noastra, a legislatiei Romaniei la reglementarile europene privind drepturile omului. Avem speranta ca, o data cu intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila sa se accelereze cu adevarat procedurile judiciare in beneficiul tuturor participantilor la procesul civil.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro