Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea procedurii de inregistrare in Registrul operatorilor intracomunitari


20 august 2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
Secţiuni: Fiscalitate, Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 587 din data de 17 august  2012 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1180/2012 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2101/2010 privind aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.

In principal, modificarile se refera la urmatoarele aspecte:

1. Actul normativ modifica si completeaza lista documentelor care trebuie depuse de un contribuabil pentru a se inregistra in Registrul operatorilor intracomunitari (ROI). In acests sens, se precizeaza ca in cazul in care se solicita inregistrarea in ROI a unei societati comerciale, impreuna cu formularul (095) «Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari», se depun si certificatele de cazier judiciar ale administratorilor, pentru toate tipurile de societati, precum si ale asociatilor care detin minimum 5% din capitalul social al societatii, cu exceptia societatilor pe actiuni. De asemenea, se depune si certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului din care sa rezulte repartizarea capitalului social intre asociati, valabil la data depunerii cererii.

2. Contribuabilii care solicita inscrierea in ROI de la data inregistrarii in scopuri de TVA trebuie sa depuna la organul fiscal competent formularul (095) odata cu formularul (098) «Cerere de inregistrare in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal» sau, dupa caz, cu declaratiile de inregistrare fiscala/de mentiuni prin care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153 ind. 1 din Codul fiscal.

3. Se modifica termenul in care organul fiscal solutioneaza cererea de inregistrare in ROI a persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in acest registru odata cu inregistrarea in scopuri de TVA, stabilindu-se ca organul fiscal dispune aprobarea sau respingerea cererii de inregistrare in Registrul operatorilor intracomunitari odata cu aprobarea ori respingerea cererii de inregistrare in scopuri de TVA.

4. Se extind situatiile in care un contribuabil poate fi radiat din ROI. Astfel, pe langa celelalte situatii prevazute de lege, se precizeaza ca radierea din oficiu se poate face si in cazul contribuabililor al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat din oficiu de organele fiscale competente potrivit prevederilor art. 153 alin. (9) sau art. 1531 alin. (11) din Codul fiscal.

5. Radierea, din oficiu, din ROI se realizeaza cu data comunicarii «Deciziei privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari».

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro