Modificarea procedurii de inregistrare in Registrul operatorilor intracomunitari
20 august 2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 587 din data de 17 august 2012 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1180/2012 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2101/2010 privind aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.
In principal, modificarile se refera la urmatoarele aspecte:
1. Actul normativ modifica si completeaza lista documentelor care trebuie depuse de un contribuabil pentru a se inregistra in Registrul operatorilor intracomunitari (ROI). In acests sens, se precizeaza ca in cazul in care se solicita inregistrarea in ROI a unei societati comerciale, impreuna cu formularul (095) «Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari», se depun si certificatele de cazier judiciar ale administratorilor, pentru toate tipurile de societati, precum si ale asociatilor care detin minimum 5% din capitalul social al societatii, cu exceptia societatilor pe actiuni. De asemenea, se depune si certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului din care sa rezulte repartizarea capitalului social intre asociati, valabil la data depunerii cererii.
2. Contribuabilii care solicita inscrierea in ROI de la data inregistrarii in scopuri de TVA trebuie sa depuna la organul fiscal competent formularul (095) odata cu formularul (098) «Cerere de inregistrare in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal» sau, dupa caz, cu declaratiile de inregistrare fiscala/de mentiuni prin care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153 ind. 1 din Codul fiscal.
3. Se modifica termenul in care organul fiscal solutioneaza cererea de inregistrare in ROI a persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in acest registru odata cu inregistrarea in scopuri de TVA, stabilindu-se ca organul fiscal dispune aprobarea sau respingerea cererii de inregistrare in Registrul operatorilor intracomunitari odata cu aprobarea ori respingerea cererii de inregistrare in scopuri de TVA.
4. Se extind situatiile in care un contribuabil poate fi radiat din ROI. Astfel, pe langa celelalte situatii prevazute de lege, se precizeaza ca radierea din oficiu se poate face si in cazul contribuabililor al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat din oficiu de organele fiscale competente potrivit prevederilor art. 153 alin. (9) sau art. 1531 alin. (11) din Codul fiscal.
5. Radierea, din oficiu, din ROI se realizeaza cu data comunicarii «Deciziei privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari».