Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DIICOT, 17 august 2012
17.08.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani, în domeniul operaţiunilor comerciale cu cereale. DIICOT. Percheziții

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. au destructurat un grup infracţional organizat, constituit din 20 de învinuiţi, cetăţeni români şi libanezi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani, în domeniul operaţiunilor comerciale cu cereale.

In acest sens, au fost efectuate un număr de 56 de percheziţii la sediile unor societăţi comerciale precum si la locuinţele învinuiţilor din judeţele Călăraşi, Ilfov, Constanţa, Timişoara, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti.

Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind învinuiţii El Khalil Jihad, 48 de ani şi Youssef Laoun, 38 de ani, ambii având dublă cetăţenie, libaneză şi britanică.

Sub coordonarea acestora, membrii grupării au utilizat mai multe societăţi comerciale şi au obţinut beneficii financiare substanţiale, prin crearea de circuite comerciale si financiare fictive, având drept scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.

În perioada 2010-2011, învinuiţii au realizat exporturi masive de cereale, prin disimularea provenienţei reale a mărfurilor. Astfel, deşi cerealele proveneau din Turcia/Liban, membrii grupării declarau în fals că acestea sunt produse în România şi le exportau către ţări extra-comunitare în scopul de a obţine de la statul român deduceri nelegale de T.V.A.

Învinuiţii realizau operaţiuni de export a unor cantităţi mult mai mari de cereale decât cele menţionate în documentele vamale de export, în această modalitate realizându-se ascunderea sursei impozabile şi externalizarea sumelor de bani reprezentând venituri ale societăţilor exportatoare.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 30.000.000 Euro.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul B.C.C.O. Bucureşti.

Suportul informativ a fost asigurat de către S.R.I..

La sediul D.I.I.C.O.T. vor fi conduse 20 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art. 270 alin. 2 lit. a din Legea nr. 86/2006, art. 8, 9 alin. 1, lit. b, c din Legea nr. 241/2005 şi art. 23 alin. 1 lit. a, si c din Legea nr. 656/2002.

***

Destructurare grup infracţional organizat transfrontalier. DIICOT – Oradea

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Oradea au destructurat un grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din 6 persoane, cetăţeni români şi spanioli, specializat în traficul ilicit de droguri de risc.

În fapt, se reţine că, în cursul lunii august 2012, învinuiţii BENKO FERENCZ – 34 ani, OLTEAN HOREA BAZIL- 30 ani, GARDAN FLOAREA DORINA – 36 ani şi BRAULO PASTRANA MAROTO – cetăţean spaniol, 61 ani, au procurat din Spania şi au introdus pe teritoriul României cantitatea de 10 kg rezină de cannabis.

La data de 17 august 2012, cu ocazia intrării în România prin punctul de trecere a frontierei Borş, judeţul Bihor, învinuiţii au fost depistaţi în flagrant delict, în autoturismul cu care se deplasau fiind descoperită cantitatea de 10 kg rezină de cannabis, disimulată în bagaje şi sub bancheta din spate a autovehiculului.

Drogurile de risc urmau a fi distribuite cu predilecţie către consumatorii din judeţul Bihor, pentru suma de 5 Euro/gram.

Valoarea de piaţă a drogurilor este de 100.000 de Euro.

Procurorii efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art. 7 din Legea nr. 39/2003, art. 2 alin. 1 şi art. 3 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, urmând a dispune măsurile legale după finalizarea audierilor.

Anterior, la data de 10 august 2012, alţi doi membri ai grupării au fost arestaţi preventiv în această cauză.

>> sursa: diicot.ro

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti