Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ, 20 august 2012


20 august 2012 | Daniela GHICAJANU, Sorin-Ioan DUMITRASCU, Daniela GHICAJANU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, port de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept şi uz de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept. PJ Ramnicu Valcea. Punere in miscare actiune penala

Biroul de informare al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Ramnicu Valcea au dispus, la data de 17.08.2012,  punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul A.S. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, port de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept şi uz de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept.

Totodată, aceştia au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpatului, cerere admisă de magistraţii Judecătoriei Râmnicu Valcea, care au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă, pe numele inculpatului, pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut faptul că,  la data de 16.08.2012, în timp ce inculpatul A.S. se afla, în calitate de pasager, într-un autocar aparţinând unei firme de transport persoane, care efectua cursa pe ruta Bucureşti-Horezu, pe traseul dintre staţiile Piteşti – Râmnicu-Vâlcea, având asupra sa 2 arme neletale, acesta a folosit, fără drept, un pistol cu gaze, trăgând două focuri în habitaclul autocarului, fără însă a răni vreo persoană. În acest context, inculpatul a provocat panică în rândul celorlalţi pasageri, şi a tulburat grav liniştea şi ordinea publică.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Evaziune fiscală, achiziţionare de alcool etilic şi de distilate în vrac de la alţi furnizori decât antrepozitarii autorizaţi pentru producţie sau expeditorii înregistraţi, şi deţinere, în afara antrepozitului fiscal, de produse accizabile supuse marcării, fără a fi marcate, peste limita prevăzută lege. PT Mures. Trimitere in judecata

Biroul de informare al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş au dispus, prin rechizitoriu, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului  C.M.P. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, achiziţionare de alcool etilic şi de distilate în vrac de la alţi furnizori decât antrepozitarii autorizaţi pentru producţie sau expeditorii înregistraţi, şi deţinere, în afara antrepozitului fiscal, de produse accizabile supuse marcării, fără a fi marcate, peste limita prevăzută lege.

Probele administrate în cauză, pe parcursul urmăririi penale, au relevat următoarea situaţie de fapt:

La data de 12 noiembrie 2010, inculpatul a achiziţionat produse accizabile, respectiv 500 litri alcool etilic concentraţie 95,7%, produse care nu purtau elemente de marcare fiscale, pe care a intenţionat să le comercializeze fără a proceda la declararea, calcularea şi achitarea accizei exigibile, intenţionând să se sustragă astfel obligaţiilor fiscale.

Această achiziţie s-a desfăşurat în condiţii (preţ, lipsa marcajelor fiscale, locul desfăşurării tranzacţiei şi modul în care fusese aranjată), de natură să indice fără echivoc aspectul că vânzătorul nu era antrepozitar autorizat pentru producţie sau expeditor înregistrat pentru alcool etilic, iar ambalarea alcoolului s-a făcut în recipiente pe care nu era aplicat nici un marcaj fiscal.

Prin activitatea infracţională desfăşurată, inculpatul a produs bugetului consolidat al statului, un prejudiciu în cuantum de 15.320 lei.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Mureş.

***

Abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual. PT Salaj. Trimitere in judecata

Biroul de informare al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus, prin rechizitoriu, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului B.I. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual.

Probele administrate în cauză, pe parcursul urmăririi penale, au relevat următoarea situaţie de fapt:

În perioada 2008-2012, inculpatul a deţinut funcţia de primar al unei localităţi din Sălaj. În această calitate, inculpatul a încheiat, la data de 10.11.2009, un contract de prestări servicii cu o societate comercială, ce avea ca obiect menţinerea şi întreţinerea iluminatului public în comună şi în satele aparţinătoare. În cursul aceleiaşi luni, inculpatul a achiziţionat, de la aceeaşi societate, ghirlande şi ornamente luminoase, specifice sărbătorilor de iarnă.

Ambele contracte au fost încheiate prin procedura de încredinţare directă, procedând la divizarea unui contract de furnizare, având ca obiect principal achiziţia de produse şi, cu titlu accesoriu, montarea si demontarea lor, în două contracte distincte, unul de furnizare şi unul de prestări de servicii, deşi dispoziţiile legale în materie arată că cele două prestaţii care au făcut obiectul contractelor, trebuiau sa facă obiectul unui singur contract de achiziţie publică.

Ori, în prezenta cauză, inculpatul a încălcat aceste dispoziţii legale, procedând la divizarea unui contract de furnizare, cu obiect principal achiziţia de produse şi cu titlu accesoriu montarea şi demontarea lor, în doua contracte distincte, unul de furnizare şi unul de prestări de servicii, tocmai pentru a putea încheia cele două contracte prin procedura încredinţării directe şi pentru a evita utilizarea uneia din procedurile de atribuire a contractului de achiziţie publică (cerere de oferte, licitaţie, etc.), proceduri ce presupuneau publicarea achiziţiei în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Simleu Silvaniei.

***

Tentativă de omor calificat şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. PT Arad. Trimitere in judecata

Biroul de informare al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au dispus, la data de 17 august 2012, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului B.d. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă de omor calificat şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Din probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a rezultat faptul că, în seara zilei de 6 august 2012, în jurul orelor 2030, în timp ce se afla într-un bar din Arad, în prezenţa mai multor persoane, inculpatul i-a aplicat părţii vătămate M.R.D., mai multe lovituri cu un cuţit în zona capului şi a toracelui, leziuni ce i-au pus viaţa în pericol şi au necesitat o intervenţie chirurgicală de urgenţă.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Arad.

***

Omor calificat. PT Ilfov. Preluare dosar

Biroul de informare a anunțat că Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedură penală, a dispus preluarea cauzei privind pe V.N. de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În această cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat de către V.N.

În fapt, s-a reţinut că, în seara zilei de 15.08.2012, în jurul orelor 2030 V.N., inculpatul, a abordat victima (cetăţean japonez) în incinta Aeroportului Henri Coandă, oferindu-şi ajutorul pentru a-i găsi un taxi. În acest context, inculpatul a urcat, împreună cu victima, în taxi, însă au coborât după parcurgerea unei distanţe scurte, într-o zonă în care drumul este mărginit, de ambele părţi, de pădure. Au fost observaţi în acel loc de către conducătorul autoturismului taxi, după aproximativ 2 minute, la marginea şoselei, însă pe celălalt sens de mers, iar, două zile mai târziu, în acelaşi loc, a fost descoperit cadavrul victimei.

Considerentele care au stat la baza preluării prin dispoziţia Procurorului General al  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au vizat complexitatea cauzei, faptul că victima este o persoană cu cetăţenie străină, ceea ce necesită corespondenţă cu ambasada, precum şi împrejurarea că din datele cauzei au rezultat indicii că inculpatul V.N. ar fi  suspect de mai multe fapte de violenţă comise pe raza mai multor judeţe. La aceste împrejurări se adaugă necesitatea soluţionării cu celeritate a cauzei.

Până în acest moment al cercetărilor, la data de 18.08.2012 procurorii au formulat propunere de arestare preventivă a inculpatului V.N. pentru o durată de 29 zile, începând cu data de 19.08.2012. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis propunerea şi au dispus arestarea preventivă a inculpatului V.N. pentru o durată de 29 zile. De asemenea, în cauză a fost efectuată cercetarea locului faptei, au fost audiaţi martori, a fost identificată victima, s-a efectuat autopsia cadavrului, a fost dispusă o expertiză ADN, care urmează a fi efectuată în zilele următoare.

Sursa  http://mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Daniela GHICAJANU
student, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii