Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ICCJ. Conditiile raspunderii civile contractuale
22.08.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în cadrul răspunderii contractuale, contractul este singurul care dovedeşte preexistența obligaţiei, faţă de culpa debitorului de a nu o fi executat, astfel că obiectul probei în cadrul acestei răspunderi constă în stabilirea culpei contractuale şi a întinderii prejudiciului. În speţă, Înalta Curte a constatat îndeplinirea condiţiilor cerute pentru atragerea răspunderii civile contractuale, respectiv fapta ilicită a debitorului, care prin distrugerile provocate nu şi-a îndeplinit obligaţia contractuală de a lăsa spaţiul la expirarea contractului de închiriere în aceeaşi stare de funcţionare, şi prejudiciul reprezentat de valoarea de înlocuire a compartimentelor distruse. Fapta ilicită a pârâtei şi prejudiciul rezultă din probele administrate în cauză, respectiv raportul de expertiză tehnică judiciară, precum şi raportul de expertiză extrajudiciară, necontestat de pârâtă. Prin urmare, fiind îndeplinite condiţiile răspunderii civile contractuale, Înalta Curte a statuat că instanţa de apel în mod greşit a reţinut lipsa prejudiciului cauzat reclamantei, ca urmare a soluţiei pronunţate într-o cauză penală prin care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a patronului restaurantului. (Decizia nr. 965 din 24 februarie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect acţiune în evacuare şi daune interese)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti