Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Opinii
4 comentarii

Alo, CSM, convocati o videoconferinta!

22 august 2012 | Lăcrămioara AXINTE, Lacramioara AXINTE

Este strigator la cer! O institutie a Statului Roman, prevazuta de insasi Constitutia Romaniei, refuza sa-si indeplineasca atributiile!

Atributia principala a acestei institutii este aceea de a garanta independenta justitiei, text expres prevazut in art. 133 alin. 1 din Constitutie. Numirea unui judecator (in prezent demisionar) in functia de ministru al  justitiei, este impiedicata de chiar Consiliul Superior al Magistraturii de peste 15 zile.

Initial, pe 6 august 2012, Sectia pentru judecatori a respins ca inadmisibila cererea  doamnei judecator Pivniceru de detasare din functia de membru CSM la Guvernul Romaniei, in mod nelegal, cu incalcarea art. 38 alin. 3 din Regulamentul de Organizare si functionare al CSM, aprobat prin Hotararea Plenului nr. 326 din 24 august 2005.

Ulterior, pe data de 8 august 2012, doamna judecator si-a dat demisia din functia de membru CSM, pentru a putea fi discutata cererea de detasare de la ICCJ la Guvernul Romaniei.

In aceeasi zi, CSM-ul publica un comunicat potrivit caruia doamna judecator Pivniceru nu poate fi numita in functia de ministru al Justitiei, pana ce Plenul nu ia act de demisia din cadrul CSM, ca sedinta nu poate avea loc decat in saptamana 20-24 august.

Pana in saptamana 20-24 august, pe site-ul institutiei s-au publicat numeroase comunicate, in care s-a vorbit de “pozitia CSM”, ceea ce inseamna ca membrii CSM au comunicat cumva intre ei, stabilind „o pozitie” a institutiei.

Plenul CSM nu a fost convocat nici de catre presedintele ori vicepresedintele CSM si nici de majoritatea membrilor, acestia neconsiderand necesara ocuparea fotoliului de ministru al justitiei de o persoana cu puteri depline, Regulamentul de functionare permitand, potrivit art. 13 alin. 1,  convocarea Plenului si a Sectiilor, „ori de cate ori este necesar”.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Vineri, 17 august, CSM-ul a transmis presei ca luni, 20 august, nu va avea loc nici o sedinta, sedinta Plenului fiind fixata pentru miercuri, 22 august 2012, ora 10.

Vazand refuzul CSM de a lua act de demisia din CSM, doamna judecator a depus  luni, 20 august 2012, o cerere de demisie din magistratura.

Un nou comunicat, a informat opinia publica  ca, pentru a fi efectivă şi pentru a produce efecte juridice, respectiv pentru ca persoana aflată într-o atare situaţie să nu mai aibă calitatea de magistrat, trebuie ca cererea de demisie să fie prezentată Plenului CSM, reunit în şedinţă. Ulterior, hotărârea Plenului se transmite Preşedintelui României în vederea emiterii decretului de eliberare din funcţie, decret ce se publică în Monitorul Oficial.

Data eliberării din funcţia de magistrat este data publicării decretului în Monitorul Oficial.

Astazi, 22 august 2012, ziua asteptata de tot sistemul judiciar dar si de intreaga societate romaneasca, si nu cred ca exagerez deloc, dat fiind interesul presei pentru acest subiect, patru dintre membrii CSM, trei  procurori si un judecator, membri alesi de Adunarile Generale ale judecatorilor si procurorilor, au refuzat sa se prezinte in Plenul CSM, astfel incat cvorumul de 15 prezenti, prevazut de lege, nu a putut fi intrunit.

Conducerea CSM, atat de viguroasa in comunicate, se declara depasita de situatie si amana sedinta pentru maine, ori vineri, ori cine stie cand, desi acolo, la sediul CSM au fost astazi prezenti judecatori si procurori, din toata tara, care urmau sa sustina interviuri pentru promovarea la ICCJ. Nu a contat, pentru cei patru membri CSM absenti, nici macar acest lucru.

Membrilor CSM li s-au pus la dispozitie, din bani publici, masini si soferi la scara, locuinte de serviciu, laptopuri si telefoane, ca unor demnitari, statut pe care legea il confera acestora.

Solicit ca presedinta CSM sa convoace imediat o videoconferinta cu membrii CSM, oriunde or fi in lumea asta, neputand fi considerate motive obiective pentru absenta decat cele medicale grave, cum ar fi starea comatoasa, ori decesul, si nu sunt cinica deloc.

Jud. Lacramioara AXINTE
Tribunalul Botosani

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership