Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ, 23 august 2012


23 august 2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Flux informații

Cauză studentă japoneză ucisă. Continuare cercetări. SUPC-PICCJ

În continuarea cercetărilor în cauza privind uciderea studentei de naţionalitate japoneză, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au identificat aparatul foto aparţinând victimei.

Potrivit probelor administrate în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că inculpatul a vândut acest aparat unei persoane, care a fost identificată şi care l-a recunoscut pe inculpat ca fiind persoana de la care l-a cumpărat. Aparatul a fost ridicat de la această persoană, fiind, ulterior, recunoscut de către părinţii victimei (care au venit în România), ca aparţinând acesteia.

De asemenea, cercetările efectuate în cauză au dus şi la identificarea telefonului mobil aparţinând victimei.

Totodată, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus efectuarea expertizei judiciare tip ADN, urmând ca, la momentul comunicării rezultatului acesteia să fie adus la cunoştinţa opiniei publice.

Menţionăm că, în temeiul probelor administrate până în prezent, inculpatul V.N. a fost arestat pentru o durată de 29 zile, începând cu data de 19.08.2012, măsură împotriva căreia inculpatul V.N. a declarat recurs, ce urmează a fi judecat în cursul zilei de mâine, de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică.

***

Cauză studentă japoneză uciză. Preluare cauze. SUPC-PIICJ

Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedură penală, a dispus prin rezoluţiile din data de 22.08.2012, preluarea de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la mai multe unităţi de parchet a unor cauze penale, ca urmare a indicilor potrivit cărora inculpatul V.N. este suspect de mai multe fapte de violenţă.

Astfel, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus preluarea de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dosarului penal având ca obiect comiterea infracţiunilor de viol şi tâlhărie asupra a două persoane vătămate, de sex feminin, S.M. şi A.A.

Potrivit datelor acestei cauze, a rezultat că asupra celor două persoane vătămate S.M. şi A.A s-au exercitat violenţe, prin constrângere, s-au întreţinut relaţii sexuale, apoi au fost deposedate de mai multe bunuri. În ambele cauze o persoană neidentificată a pătruns, pe timp de noapte, în locuinţele celor două persoane vătămate. În cazul persoanei vătămate S.M, persoana neidentificată a pătruns în locuinţa acesteia în data de 25.02.2012, orele 2130 , iar în cazul persoanei vătămate de sex feminin, A.A. persoana neidentificată a pătruns în locuinţa acesteia în data de 1.03.2012, orele 2030.

În cele două cauze, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale in rem şi ulterior, conexarea acestora.

De asemenea, două dosare penale, aflate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea au fost preluate, în temeiul dispoziţiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedură penală şi au ca obiect comiterea infracţiunilor de violare de domiciliu şi tâlhărie asupra persoanei vătămate de sex feminin M.M şi comiterea infracţiunilor de violare de domiciliu, viol, tâlhărie, lipsire de libertate asupra persoanei vătămate de sex feminin N.L.

Şi în aceste cazuri, potrivit datelor rezultate, o persoană neidentificată a pătruns în data de 29.04.2012, orele 0300, în locuinţa persoanei vătămate M.M, a exercitat violenţe asupra acesteia şi a deposedat-o de un telefon mobil, iar în cazul persoanei vătămate N.L. după pătrunderea în locuinţa acesteia, în data de 7.03.2011 şi exercitarea actelor de violenţă, a întreţinut acte sexuale cu aceasta prin constrângere şi a deposedat-o de mai multe bunuri.

Întemeiat pe dispoziţiile art. 209 alin. 41 din Codul de procedură penală s-a dispus preluarea unei cauze penale aflată pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, având ca obiect comiterea infracţiunii de omor şi viol asupra victimei S.T.

Potrivit datelor cauzei la data de 6.08.2012  victima S.T a fost găsită decedată în locuinţa sa, prezentând urme de agresiuni sexuale. Autopsia efectuată a stabilit că decesul a fost cauzat de o asfixie mecanică prin comprimare cervico – toracală.

Temeiul preluării tuturor acestor cauze a fost determinat de complexitatea cauzelor, care derivă din specificul activităţii infracţionale, probatoriul necesar a fi administrat cu maximă celeritate şi faptul că la nivelul acestor unităţi de parchet volumul de activitate este ridicat.

Precizăm că procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, imediat după preluarea acestor cauze, expertize genetice  ADN, aflate în curs de efectuare, audieri de persoane şi vor administra cu maximă celeritate întregul material probator necesar. Probele administrate după preluarea cauzelor, au conturat existenţa unor indicii temeinice în ceea ce priveşte săvârşirea faptelor de către inculpatul V.N..

Reamintim că procurorii au formulat propunere de arestare preventivă  a inculpatului V.N. pentru o durată de 29 zile, începând cu data de 19.08.2012 în cauza în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat asupra victimei (cetăţean japonez) din data de 15.08.2012. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis propunerea  şi au dispus arestarea preventivă a inculpatului V.N. pentru o durată de 29 zile. Împotriva măsurii arestării preventive  inculpatul V.N. a declarat recurs, ce are termen de judecată la data de 24.08.2012 la Curtea de Apel Bucureşti.

De asemenea, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în conformitate cu dispoziţiile art. 3 pct. 12 din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor (din 21.02.2007), a dispus efectuarea de verificări, prin procuror anume desemnat, la Parchetele anterior menţionate, de la care au fost preluate cauzele menţionate, pentru a se stabili dacă măsurile dispuse şi celeritatea cercetărilor au fost asigurate.

Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică.

De asemenea rezultatul verificărilor va fi făcut public.

***

Incident aviatic Craiova. Constituire dosar. PM Timișoara

Pe rolul Parchetului Militar de la Timişoara a fost constituită, în cursul zilei de astăzi, o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la incidentul aviatic produs pe raza municipiului Craiova.

Din primele cercetări, a rezultat faptul că, la data de 23.08.2012, în jurul orelor 1036, în timp ce efectua un zbor de antrenament, avionul tip IAR 99 Şoim, aparţinând Centrului de Cercetări şi Încercări în Zbor Craiova, s-a prăbuşit, la aproximativ 1 minut de la decolare, iar la impactul cu solul acesta a luat foc.

Pilotul aflat pe locul din faţă al avionului a decedat în urma leziunilor suferite la impactul cu solul, iar celălalt, aflat pe locul din spate s-a catapultat.

La locul incidentului s-a deplasat un procuror militar din cadrul Parchetului Militar de la Timişoara în vederea efectuării cercetării la faţa locului.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice, lovire sau alte violente și port fără drept a unor obiecte anume confecționate pentru lovire. Arestare preventivă. PJ Râmnicu-Vâlcea

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu-Vâlcea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi au solicitat, totodată, instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpaţilor:

  • D.M. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, vătămare corporală, lovire sau alte violenţe şi port fără drept a unor obiecte anume confecţionate pentru lovire;
  • G.M. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi lovire sau alte violenţe;
  • T.I.A. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, vătămare corporală şi lovire sau alte violenţe.

Magistraţii Judecătoriei Râmnicu-Vâlcea au admis cererea procurorilor şi au dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă, pe numele inculpaţilor, pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat următoarea situaţie de fapt:

În noaptea de 15/16.08.2012, inculpaţii au produs un scandal în incinta unui bar de pe raza oraşului Băbeni, context în care au distrus mai multe bunuri şi au le-au agresat pe părţile vătămate C.I. şi C.N.D., împrejurare în care inculpatul Dobre Marian a folosit un obiect contondent.

Ca urmare a agresiunilor exercitate, părţilor vătămate le-au fost cauzate leziuni care au necesitat, până în prezent, 12 şi, respectiv, 35-40 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Tentativă omor calificat. Trimitere în judecată. PT Timiș

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus, la data de 08.08.2012, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului I.D.G. (minor) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la omor calificat.

Din probatoriul administrat în cauză în cursul urmăririi penale a rezultat următoarea situaţie de fapt:

La data 15.06.2012, pe fondul unei situaţii conflictuale, inculpatul i-a aplicat părţii vătămate M.V. o lovitură de cuţit în abdomen, cauzându-i leziuni ce i-au pus în pericol viaţa şi au necesitat, pentru vindecare, 30 zile de îngrijiri medicale.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Timiş.

***

Luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Propunere arestare preventivă. PT Ialomița

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au dispus, la data de 23 august 2012, reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor A.M.A, C.M., D.C., D.D.D. şi M.G., (agenţi de poliţie în cadrul Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ialomiţa) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Inculpaţii urmează să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile.

Probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale a relevat următoarea situaţie de fapt:

În cursul lunii aprilie 2012, în timpul serviciului de patrulare, inculpaţii au primit diferite sume de bani de la mai mulţi conducători auto ce au încălcat normele legale în materia circulaţiei pe drumurile publice, în scopul de a nu-şi îndeplini îndatoririle de serviciu, respectiv de a nu le aplica sancţiunile contravenţionale corespunzătoare faptelor săvârşite.

Totodată, inculpatul D.C. a desfăşurat operaţiuni financiare ca acte de comerţ în legătură cu o societate comercială în scopul obţinerii pentru sine sau pentru membrii familiei sale, de bani sau alte foloase.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

>> Sursa: mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică