Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Modificarea si completarea Statutului profesiei de avocat
24.08.2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: Lege 9, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 594 din data de 20 august 2012 a fost publicata Hotararea Congresului Avocatilor nr. 7/2012 privind modificarea si completarea Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 64/2011.

Modificarile si completarile aduse Statutulul profesiei de avocat se refera la urmatoarele aspecte:

1. Se introduc prevederi care stabilesc anumite interdictii pentru persoanele care indeplinesc functii de conducere in cadrul barourilor, UNBR si Casei de Asigurari a Avocatilor.
Astfel, persoanele care indeplinesc functii in cadrul organelor de conducere ale baroului, Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si institutiilor aflate sub autoritatea acesteia, Casei de Asigurari a Avocatilor si filialelor acesteia nu pot participa la rezolvarea unei cereri, la luarea unei hotarari sau decizii ori la incheierea unui act juridic prin care se produce un folos material pentru acestea, pentru sotul/sotia ori pentru rudele sau afinii pana la gradul III inclusiv ale acestora.
De asemenea, persoanele mentionate anterior nu pot participa la rezolvarea unei cereri sau la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice si juridice cu care au relatii cu caracter patrimonial.
In cazul existentei unui conflict de interese, aceste persoane sunt obligate sa se abtina de la solutionarea cererii, de la participarea la luarea hotararii sau deciziei, informand in prealabil, in acest sens, organul profesional corespunzator.
Prin conflict de interese se intelege situatia in care avocatul, sotul/sotia, rudele sau afinii acesteia pana la gradul al III-lea inclusiv are/au un interes personal de natura patrimoniala, care poate influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor acesteia.
Incalcarea prevederilor de mai sus constituie abatere disciplinara grava.

2. Se aduc precizari cu privire la modul de comunicare de catre barou a raspunsurilor la cererile formulate de avocati.
Comunicarea raspunsurilor la cererile formulate de avocati se va realiza in aceeasi modalitate prin care aceste cereri au fost transmise baroului, respectiv prin inscris original, expediat prin posta, prin comunicare fax sau prin e-mail. In mod similar se va proceda in privinta comunicarii solutiilor adoptate de consiliul baroului in baza unor sesizari sau petitii formulate de alte persoane, fizice sau juridice.

3. Se elimina din cuprinsul Statutului prevederile cu privire la termenul de solutionare de catre consiliul baroului a sesizarii formulate impotriva deciziei decanului baroului cu privire la contestatiile si reclamatiile privind onorariile.

4. Se majoreaza de la 5  la 9 numarul de membri ai Consiliul de conducere al I.N.P.P.A.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti