Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ, 24 august 2012


24 august 2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Incident mandat de punere în executare a pedepsei privative de libertate. Disjungere cauză. SUPC-PICCJ

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în cauza privind incidentul petrecut, în seara zilei de 20.06.2012, cu ocazia punerii în aplicare a mandatului privind executarea pedepsei privative de libertate a închisorii aplicată numitului N.A. şi au dispus, la data de 22.08.2012, neînceperea urmăririi penale.

Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că gestul acestuia a fost voluntar, iar cei doi ofiţeri de poliţie au desfăşurat procedurile de  punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei, conform  dispoziţiilor procedurale.

Totodată, procurorii au dispus disjungerea din acest dosar a cauzei în care se efectuează cercetări faţă de N.A. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Astfel, controlul efectuat cu privire la condiţiile de păstrare şi asigurarea securităţii armelor şi muniţiilor, de către N.A. a evidenţiat un număr de 399 cartuşe pentru care nu poseda autorizaţie.

În cauza disjunsă cercetările sunt în curs de derulare, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

***

Luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice. Propunere arestare preventivă. PT Ialomița

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au dispus, la data de 24 august 2012, reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului I.G. (agent de poliţie) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Inculpatul urmează să fie prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile.

Probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

În cursul lunii aprilie 2012, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv în serviciul de patrulare, inculpatul a primit diferite sume de bani de la mai mulţi conducători auto ce au încălcat normele legale în materia circulaţiei pe drumurile publice, cu scopul de a nu le aplica sancţiunile contravenţionale corespunzătoare faptelor săvârşite.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Furt calificat și nerespectare a regimului materiilor explozive. Trimitere în judecată. SUPC-PICCJ

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, la data de 20.08.2012, trimiterea în judecată a inculpatului M.M. (minor) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat şi nerespectare a regimului materiilor explozive.

Din probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a rezultat faptul că, la data de 16.07.2012, în jurul orelor 930, după ce au observat oprirea unui tren de marfă în faţa semnalului de intrare al staţiei Chitila, inculpatul, împreună cu fratele său (în vârstă de 12 ani), au urcat într-unul din vagoanele dinspre coada trenului, de unde au aruncat pe terasament, prin rostogolire, 4 lăzi din lemn în care se aflau 16 cutii metalice ce conţineau 80 de focoase (a câte 0,008 echivalent TNT/bucată, cele 80 bucăţi conţinând echivalentul a 0,640 Kg. TNT).

Întrucât trenul s-a pus în mişcare, inculpatul şi fratele său au coborât din vagon, au încercat să închidă oblonul, fără însă a reuşi complet, după care au părăsit zona fără a fi observaţi de către jandarmii care trebuiau să păzească garnitura de tren. Aceştia au revenit după aproximativ o jumătate de oră şi, întrucât lăzile erau prea grele pentru a fi cărate o distanţă mare, le-au ascuns într-un tunel aflat sub calea ferată, la câţiva metri de locul unde aruncaseră lăzile.

În cursul aceleiaşi zile, în jurul orelor 1900, cei doi au revenit la locul unde ascunseseră lăzile şi le-au deschis, prin tăiere, cu ajutorul unui cuţit şi a unui ciocan. Întrucât după deschidere, aceştia nu şi-au dat seama ce reprezintă cele 5 piese găsite în fiecare dintre cutii, le-au transportat cu o căruţă pe un teren viran din apropierea casei unde locuiau, unde le-au aruncat.

A doua zi dimineaţă, inculpatul a aflat de la o emisiune televizată că sustrăseseră focoase militare, şi, de teamă să nu explodeze, le-au transportat pe partea cealaltă a căii ferate, la o distanţă mai mare de locuinţa lor, şi le-au abandonat lângă terasamentul căii ferate.

Reamintim că, la data de  27.07.2011, procurori ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale „in personam” faţă de cinci învinuiţi (jandarmi) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, iar faţă de alţi trei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de călcare de consemn, cercetările în această cauză fiind în stadiu avansat de finalizare.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Buftea.

***

Tentativă omor calificat şi  ultraj contra  bunelor  moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Propunere arestare preventivă. PT Dolj

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a inculpaţilor B.Ș.M., B.I.C. şi V.I.M. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor  de  tentativă la omor calificat şi  ultraj contra  bunelor  moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Totodată, în cursul zilei de astăzi, aceştia, vor fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. De asemenea, în cauză, va fi cerută de către procurori şi arestarea preventivă (în lipsă) a inculpatului Ș.A. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de  vătămare  corporala gravă şi  ultraj  contra  bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Din probele administrate în cauză, până la acest moment al urmăririi penale a reieşit faptul că, în seara zilei de 15.08.2012, în  jurul  orelor  2345, între  părţile  vătămate C.D. şi S.CM., pe  de  o parte  şi  cei  patru  inculpaţi  pe de  altă parte, a  intervenit  un  conflict.

În  aceste  împrejurări, inculpatul Ș.A. a  lovit-o  partea  vătămată  C.D. cu  o  ţeavă metalică  în  zona  abdominală.  Totodată, partea  vătămată S.C.M.  a  fost  agresată,  la  rândul  său,  de inculpaţii B.Ș.M., B.I.C. şi V.I.M., în mod repetat.

În  urma agresiunilor  suferite, cele două părţi  vătămate,  au  suferit  leziuni  traumatice  majore, fiind  transportate  la  Spital, unde  s-a  intervenit  chirurgical.

Concluziile raportului medico-legal au reliefat faptul că, cea mai  gravă dintre  leziunile suferite  de  partea  vătămata C.D. a  fost  ruptura  traumatică de  splină  şi  hemiperitoneu, leziune  de natură  a-i  pune  în  primejdie  viaţa  şi  care  necesită,  pentru  vindecare,  25-30 zile îngrijiri  medicale.

De asemenea, partea  vătămată S.C.M.  a suferit mai  multe leziuni  traumatice , cea mai  gravă  fiind  plaga  contuză hepatică, la  nivelul lobului drept,  leziune  de  natură  a-i pune  în  primejdie  viata şi  care  necesită  pentru  vindecare 35-40 zile îngrijiri  medicale.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Luare de mită. Arestare preventivă. PT Ilfov

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov au dispus, la data de 22 august 2012, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a inculpatului H.P. (agent de poliţie) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Totodată, aceştia au solicitat, instanţei de judecată, arestarea preventivă a inculpatului, cerere admisă de către magistraţii Tribunalului Ilfov, care au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia, pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale,  a rezultat următoarea situaţie de fapt:

În timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv în serviciul de patrulare, inculpatul a pretins şi primit suma de 200 lei de la denunţătorul Ţ.A. (sumă din care i-a restituit acestuia 50 lei), cu scopul de a nu înregistra o lucrare în categoria lucrărilor penale şi pentru a nu sesiza parchetul competent.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Omor. Arestare preventivă. PT Galați

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au dispus, la data de 22.08.2012, reţinerea şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul I.G. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor.

Totodată, procurorii au solicitat, la data de 23.08.2012, instanţei de judecată, aretarea preventivă a acestuia, cerere admisă de magistraţii Tribunalului Galaţi, care au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului, pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut faptul că, la data de 18.08.2012, pe fondul unui conflict spontan şi al consumului de băuturi alcoolice, în timp ce se afla în locuinţa victimei B.I. (fost judecător), inculpatul i-a aplicat acesteia multiple lovituri cu corpuri contondente, cauzându-i un politraumatism cu fracturi de bază craniană şi viscero-craniană, fracturi multiple costale bilaterale şi sternale, hemotorax stâng şi contuzii pulmonare, leziuni ce au condus la decesul victimei.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Înșelăciune în convenții și fals în declarații. Arestare preventivă. PJ Râmnicu Vâlcea

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea au dispus, la data de 23.08.2012,  punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul R.I.G. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune în convenţii şi fals în declaraţii.

Totodată, procurorii au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a acestuia, cerere admisă de  magistraţii Judecătoriei Râmnicu Valcea, care au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă, pe numele inculpatului, pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale,  s-a reţinut faptul că,  la data de 26.07.2012,  inculpatul R.I.G., în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a solicitat Oficiului Registrului Comerţului Vâlcea şi a obţinut, pe baza unei declaraţii nereale (cu privire la îndeplinirea condiţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare pentru desfăşurarea activităţii de pasare a forţei de muncă), modificarea obiectului de activitate.

Deşi inculpatul cunoştea că nu îndeplinea condiţiile legale pentru desfăşurarea activităţii de plasare a forţei de muncă, acesta a lansat oferte pe internet privind angajarea de persoane în diverse calificări, ce urmau să desfăşoare activităţi în diverse ţări din Europa.

În urma ofertei lansate, inculpatul a încheiat contracte de intermediere cu persoanele interesate, promiţându-le locuri de muncă în străinătate, cu salarii avantajoase, solicitând şi încasând de la acestea diverse sume de bani pentru angajare, fără a demara însă vreo procedură în acest sens şi fără a avea oferte de muncă de la potenţiali angajatori.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

>> Sursa: mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii