Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ, 29 august 2012
29.08.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

Secţiuni: Arii de practică, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Luare de mită. Arestare preventivă. PT Timiș

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus, la data de 28 august 2012, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii B.C.F., B.B., M.M., L.C.A., T.V. şi B.M. (agenţi de poliţie) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Totodată, aceştia au solicitat instanţei de judecată, arestarea preventivă a inculpaţilor, cerere admisă de către magistraţii Tribunalului Timiş, care au dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele B.C.F., M.M., L.C.A., T.V. şi B.M., pentru o perioadă de 29 de zile. Faţă de inculpatul B.B. a fost luată măsura preventivă a obligării de nu părăsi ţara pentru o perioadă de 29 zile.

Probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

În timpul serviciului de patrulare, inculpaţii au pretins şi primit diferite sume de bani de la mai mulţi conducători auto care încălcaseră normele legale în materia circulaţiei pe drumurile publice, în scopul de a nu-şi îndeplini îndatoririle de serviciu, respectiv de a nu le aplica sancţiunile contravenţionale corespunzătoare faptelor săvârşite.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Omor calificat. Punere în mișcare a acțiunii penale. SUPC-PICCJ

În continuarea cercetărilor în cauza cunoscută mass-media sub denumirea „studentă japoneză ucisă”, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, la data de 29.08.2012, schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute şi extinderea cercetărilor faţă de inculpatul V.N.

Astfel, din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov a dispus începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul (arestat preventiv în cauză) V.N. sub aspectul comiterii infracţiunii de omor calificat, în modalitatea normativă prevăzută de art. 174 din Codul penal raportat la art. 175 lit. i din Codul penal, acest dosar, alături de alte şase dosare, fiind preluat de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În fapt, s-a reţinut că în seara de 15 august 2012, pe raza comunei Corbeanca, judeţul Ilfov, într-o zonă împădurită, în imediata apropiere a unui drum public (DN1), inculpatul V.N. a ucis-o pe numita M.Y. (cetăţean japonez), cauza morţii victimei fiind reprezentată de asfixia mecanică prin comprimare cervico-toracală.

De asemenea, potrivit probelor administrate de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică,  până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că, inculpatul V.N., întrebuinţând asupra victimei acte de violenţă, a deposedat-o pe aceasta de mai multe bunuri (un laptop, un telefon mobil şi o cameră foto), existând indicii temeinice cu privire la comiterea de către acesta a infracţiunii de tâlhărie şi a întreţinut relaţii sexuale cu victima, prin constrângerea acesteia, existând indicii temeinice cu privire la comiterea de către acesta a infracţiunii de viol.

Faptele din noaptea 05/06 august 2012 de victimă S.T.

În temeiul probatoriului administrat în cauză, s-au conturat indicii temeinice în sensul că, anterior comiterii acestei fapte, inculpatul V.N. mai comisese o infracţiune de omor (în noaptea de 05/06 august 2012, în localitatea Baloteşti, asupra victimei S. T.)

În această cauză, s-a reţinut că, la data de 06 august 2012, victima S.T. a fost găsită decedată în locuinţa sa din localitatea Baloteşti, judeţul Ilfov, prezentând urmele unei agresiuni sexuale. În urma autopsiei s-a stabilit că decesul a fost cauzat de o asfixie mecanică prin comprimare cervico-toracală.

Din actele de cercetare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la faptul că autorul agresiunii din noaptea de 05/06 august 2012 care a dus la decesul numitei S.T. este inculpatul V.N., existând indicii temeinice cu privire la comiterea de către acesta a infracţiunii de omor calificat, deoarece ar fi  pătruns şi rămas fără drept în locuinţa victimei, şi ar fi întreţinut relaţii sexuale cu victima, prin constrângerea acesteia.

Faptele din noaptea de 25/26 februarie 2011, victimă N.L.

Probele administrate în cauză până în acest moment al urmăririi penale  au relevat că, în noaptea de 25/26 februarie 2011, în jurul orei 2300, o persoană neidentificată a pătruns fără drept în locuinţa victimei N.L., din judeţul Ilfov, după care – prin exercitarea de violenţe asupra acesteia – a deposedat-o de mai multe bunuri (o sumă de bani şi un telefon mobil) şi a întreţinut acte sexuale cu aceasta, prin constrângere; totodată, s-a reţinut că agresorul a legat-o pe victimă de mâini şi de picioare, lipsind-o de libertate.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că există indicii temeinice cu privire la faptul că autorul infracţiunilor mai sus descrise este inculpatul V.N.,

Faptele din noaptea de 28/29 aprilie 2012  parte vătămată M.M.

Potrivit probelor administrate în cauză s-a reţinut că, la data de 29 aprilie 2012, în jurul orei 0300, V.N. a pătruns fără drept în locuinţa victimei M.M. din localitatea din  judeţul Ilfov, după care – prin exercitarea de violenţe asupra acesteia – a deposedat-o de un telefon mobil.

Fapte comise în perioada mai – august 2010  parte vătămată P.S.

În fapt, s-a reţinut că, în perioada mai – august 2010, numitul V.N. a pătruns fără drept, în mod repetat, în locuinţa victimei P.S. din localitatea din judeţul Ilfov, după care – prin exercitarea de violenţe asupra acesteia – a întreţinut acte sexuale cu aceasta. (partea vătămată nu a formulat plângere prealabilă astfel încât există o cauză de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale sub aspectul infracţiunii de viol) fiind efectuate în raport cu această cauză, cercetări sub aspectul infracţiunii de violare de domiciliu.

Fapte comise în data de 24 februarie 2012, victimă S.M.

În fapt, s-a reţinut că, la data de 24 februarie 2012, în jurul orei 2130, o persoană neidentificată a pătruns fără drept în locuinţa victimei S.M. din Bucureşti, după care – prin exercitarea de violenţe asupra acesteia – a deposedat-o de mai multe bunuri (bani şi bijuterii) şi a întreţinut acte sexuale cu aceasta, prin constrângere.

Fapte comise în data de 01 martie 2012, victimă A.A.

În fapt, s-a reţinut că, la data de 01 martie 2012, în jurul orei 2030, o persoană neidentificată a pătruns fără drept în locuinţa victimei A.A. din Bucureşti, după care – prin exercitarea de violenţe asupra acesteia – a deposedat-o de mai multe bunuri (bani şi alimente) şi a întreţinut acte sexuale cu aceasta, prin constrângere.

Faţă de cele de mai sus, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus:

Schimbarea încadrării juridice a faptei de omor reţinute în sarcina inculpatului V.N. din omor calificat, în modalitatea prevăzută de art. 174 din Codul penal raportat la art. 175 alin. 1 lit. i din Codul penal în infracţiunea de omor calificat şi deosebit de grav, în modalitatea normativă prevăzută de art. 174 din Codul penal raportat la art. 175 alin. 1 lit. i şi h din Codul penal şi la art. art. 176 alin. 1 lit. c şi d din Codul penal (cu privire la fapta din data de 15 august 2012 – victimă M. Y.).

Extinderea cercetărilor, începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul V.N., după cum urmează:

  • sub aspectul comiterii infracţiunilor de omor calificat şi deosebit de grav, în modalitatea normativă prevăzută de art. 174 din Codul penal raportat la art. 175 alin. 1 lit. i şi h din Codul penal şi la art. art. 176 alin. 1 lit. c şi d din Codul penal, tâlhărie, în normativă prevăzută de art. 211 alin. 1 şi alin. 2 lit. b şi c din Codul penal, şi viol, în normativă prevăzută de art. 197 alin. 1 din Codul penal (cu privire la faptele din data de 15 august 2012 – victimă M. Y.);
  • sub aspectul comiterii infracţiunilor de omor calificat, în modalitatea normativă prevăzută de art. 174 din Codul penal raportat la art. 175 alin. 1 lit. h din Codul penal, viol, în normativă prevăzută de art. 197 alin. 1 din Codul penal, şi violare de domiciliu, în modalitatea prevăzută de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul penal (cu privire la faptele din noaptea de 05/06 august 2012 – victimă S. T.);
  • sub aspectul comiterii infracţiunilor de viol, în normativă prevăzută de art. 197 alin. 1 din Codul penal, tâlhărie, în normativă prevăzută de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi alin. 21 lit. b şi c din Codul penal, lipsire de libertate în mod ilegal, în modalitatea normativă prevăzută de art. 189 alin. 1 şi 2 din Codul penal, şi violare de domiciliu, în modalitatea normativă prevăzută de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul penal (cu privire la faptele din data de 25 februarie 2011 – victimă N. L.);
  • sub aspectul comiterii infracţiunilor de tâlhărie, în normativă prevăzută de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi alin 21 lit. c din Codul penal, şi violare de domiciliu, în modalitatea normativă prevăzută de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul penal (cu privire la faptele din noaptea de 28/29 aprilie 2012 (victimă M.M.);
  • sub aspectul comiterii infracţiunilor de violare de domiciliu, în formă continuată, în modalitatea normativă prevăzută de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal (cu privire la faptele comise în perioada mai – august 2010 – victimă P. S.);
  • sub aspectul comiterii infracţiunilor de viol, în normativă prevăzută de art. 197 alin. 1 din Codul penal, tâlhărie, în normativă prevăzută de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi alin. 21 lit. c din Codul penal, şi violare de domiciliu, în modalitatea normativă prevăzută de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul penal. (cu privire la faptele comise în data de 24 februarie 2012 – victimă S. M.);
  • sub aspectul comiterii infracţiunilor de viol, în normativă prevăzută de art. 197 alin. 1 din Codul penal, tâlhărie, în normativă prevăzută de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi alin. 21 lit. c din Codul penal, lipsire de libertate în mod ilegal, în modalitatea normativă prevăzută de art. 189 alin. 1 şi 2 din Codul penal, şi violare de domiciliu, în modalitatea normativă prevăzută de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul penal (cu privire la faptele comise în data de 01 martie 2012 – victimă A. A.).

În cauză, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus efectuarea expertizei medico legale psihiatrice, obligatorie conform dispoziţiilor legale în cazul infracţiunii de omor deosebit de grav, acesta urmând să fie internat în zilele următoare la unitatea medicală de specialitate în vederea efectuării acestei expertize.

De asemenea, au fost audiate mai multe persoane iar rezultatele expertizelor genetice tip ADN(au fost dispuse trei expertize) urmează  a fi comunicate în cursul săptămânii viitoare.

În cursul zilei de astăzi, 29.08.2012 inculpatul a uzat de dreptul la tăcere.

***

Incident salt cu parașuta. Constituire dosar. PJ Craiova

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrată o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la incidentul în care o tânără a fost rănită în urma unui salt cu paraşuta.

Din primele cercetări, a rezultat faptul că, la data de 28.08.2012, în jurul orelor 1520,  o tânără, membră a unui aeroclub din Craiova, aflată la primul său salt cu paraşuta, a aterizat greşit într-un cartier de locuinţe, lovindu-se de peretele lateral al unui bloc.

Ca urmare a impactului, aceasta a suferit multiple fracturi craniene, dublă fractură antebraţ stâng şi fractură picior stâng, fiind transportată la Spitalul de Urgenţă Craiova unde a rămas internată pentru îngrijiri medicale.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Infracțiuni la regimul rutier. Trimitere în judecată. PT Timiș

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus, la data de 20.08.2012, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpatului B.D. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, fără a poseda permis de conducere şi având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste 80 g/l alcool pur.

Probele administrate în cauză în cursul urmăririi penale au relevat următoarea situaţie de fapt:

La data de 05.10.2009, în jurul orei 1730, inculpatul a condus un motociclu cu capacitatea de 140 cm3 pe o stradă din Timişoara, ocazie cu care a pierdut controlul volanului şi a intrat în coliziune cu un alt vehicul.

Cu ocazia deplasării organelor de poliţie la faţa locului, inculpatul a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat o valoare de 1,12 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În urma recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, a rezultat că inculpatul avea în sânge o îmbibaţie alcoolică de 2,25 g/l alcool pur la ora 1850, respectiv 1,10 g/l la ora 1950.

Totodată s-a stabilit că inculpatul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar motociclul pe care l-a condus nu era înmatriculat.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Timişoara.

***

Infracțiune la regimul rutier. Trimitere în judecată. PT Timiș

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus, la data de 20.08.2012, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpatului  M.M. sub aspectul săvârşirii infracţiunii  de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste 80 g/l alcool pur.

Probele administrate în cauză în cursul urmăririi penale au relevat următoarea situaţie de fapt:

La data de 04.06.2011, în jurul orei 0450, inculpatul a condus un autoturism pe un bulevard din Timişoara, unde a fost implicat într-un accident rutier soldat cu pagube materiale.

Cu ocazia deplasării organelor de poliţie la locul accidentului, s-a constatat că inculpatul emana miros de alcool, motiv pentru care s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În urma recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, a rezultat că inculpatul avea în sânge o îmbibaţie alcoolică de 1,00 g/l alcool pur la ora 0600, respectiv 0,85 g/l la ora 0700.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Timişoara.

***

Infracțiuni la regimul rutier. Trimitere în judecată. PT Timiș

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus, la data de 09.08.2012, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, a inculpatului M.C. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste 80 g/l alcool pur şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu permis de conducere necorespunzător categoriei din care face parte autovehiculul condus.

Probele administrate în cauză în cursul urmăririi penale au relevat următoarea situaţie de fapt:

În data de 02.11.2008, în jurul orei 1800, inculpatul a condus un autoturism pe o stradă din Timişoara, deşi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi nu poseda permis de conducere corespunzător categoriei din care făcea parte autovehiculul condus.

Cu ocazia testării inculpatului cu aparatul etilotest, acesta a indicat o valoare de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Din buletinul de analiză toxicologică-alcoolemie rezultă că, la ora 1825, inculpatul avea o îmbibaţie alcoolică de 1,20 g/l alcool pur, respectiv 1,05 g/l la ora 1925.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Timişoara.

***

Contrafacere de produse și marcă. Percheziții. PJ Sector 2 București

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, a fost constituită, la data de 23.08.2012, o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrafacere de produse şi marcă. Totodată, în cauză a fost începută urmărirea penală faţă de două persoane ce desfăşoară activităţi comerciale.

În cauză, în cursul zilei de astăzi, 29.08.2012, în temeiul autorizaţiei emise de magistraţii Judecătoriei Sectorului 2, au fost efectuate, de către procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, cu sprijinul ofiţerilor Serviciului Investigarea Fraudelor sector 2, al lucrătorilor de poliţie de la Secţiile 7,8,9 Bucureşti şi al Serviciului Special de Intervenţie Rapidă, 4 percheziţii într-un complex comercial en-gross din Ilfov.

Cu ocazia percheziţiilor au fost identificate mai multe obiecte de îmbrăcăminte şi  încălţăminte, precum şosete, tricouri, treninguri, genţi, pantofi sport (peste 2000 bucăţi) ce purtau denumirea unor firme celebre, contrafăcute.

În acest context, mai mulţi comercianţi aflaţi în complex, indiferent că aveau sau nu legătură cu percheziţiile, au încercat să perturbe activitatea organelor de urmărire penală, prin acuzaţii verbale, incidentul fiind, însă aplanat, fără a degenera, iar percheziţiile finalizate.

Prejudiciul creat prin săvârşirea faptelor este în curs de evaluare, urmând a se avea în vedere datele comunicate de deţinătorii legali ai mărcilor.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Omorâre cu intenție a animalelor. Constituire dosar. PJ Tg. Bujor

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg. Bujor a fost constituită o cauză penală în legătură în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omorâre cu intenţie a animalelor.

Din primele cercetări a rezultat faptul că, la data de 28.08.2012, pe fondul unui conflict mai vechi, o persoană a atacat caii fratelui său, cărora le-a aplicat mai multe lovituri cu tăişul unui topor, ucigându-i.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Omor și violare de domiciliu. Propunere arestare preventivă. PT Dolj

Procurori ai Parchetul de pe lângă Tribunalul  Dolj au dispus, la data de 28.08.2012, reţinerea inculpatului S.I. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor şi violare de domiciliu, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, 29.08.2012, acesta să fie prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, pentru 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmării penale, a relevat faptul că, la data de 28.08.2012, pe fondul unei stări conflictuale mai vechi, inculpatul S.I. a pătruns, fără drept, în locuinţa victimei Ş.E. (în vârstă de 81 ani) pe care a lovit-o de mai multe ori cu o sapă, provocându-i leziuni ce au condus la deces.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Viol. Arestare preventivă. PJ Babadag

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Babadag au  dispus, la data de 28 august 2012, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii C.V.C. şi C.I.S. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de viol.

Totodată, aceştia au solicitat, instanţei de judecată, arestarea preventivă a inculpaţilor, cerere admisă de către magistraţii Judecătoriei Babadag, care au dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele acestora, pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale,  a rezultat faptul că, în noaptea de 25/26.08.2012, prin exercitarea unor acte de violenţă, inculpaţii au constrâns-o pe partea vătămată I.G. (care suferea de afecţiuni psihice), să întreţină relaţii sexuale.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

>> Sursa: mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti