Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
2 comentarii

NCPC. Cum ar fi fost daca…
31.08.2012 | Liviu-Alexandru VIOREL, Liviu-Alexandru VIOREL, Georgeana VIOREL

JURIDICE - In Law We Trust

Mâine ar fi trebuit să intre în vigoare noul Cod de procedură civilă („NCPC” sau „noul Cod”). Juriştii resimţeau nevoia unui nou Cod iar contextul european ar fi impus intrarea sa în vigoare. Din punct de vedere administrativ şi politic nu am fost, pentru a doua oară, pregătiţi.

Cum ar fi fost dacă, mâine, 1 septembrie 2012, ar fi intrat în vigoare noul Cod? Nu ne rămâne decât să facem un exerciţiu de imaginaţie în viitorul fictiv.

* * *

Păşim pe un nou drum. De mâine începe o nouă eră: Codul de procedură civilă de la 1865 îşi încetează activitatea, făcându-i loc noului Cod care își începe astfel „domnia”. O informaţie pentru unii redundantă, pentru alţii „izbitoare”. De mâine vorbim de un „fost” şi de un „nou” Cod de procedură civilă.

Este un moment însemnat. Avem o operă legislativă de anvergură. Chiar dacă momentul a fost dictat de contextul european, se cuvine să aplaudăm biruinţa ce aparţine unui mănunchi de oameni care au crezut în idei măreţe, în progres, în modernizare. Admirabile eforturi! De mâine visul lor va căpăta concreteţe!

De mâine vom formula acţiuni pe noul Cod. De mâine la art. 112 nu vom mai regăsi cererea de chemare în judecată ci prorogarea legală în caz de pluralitate de pârâți; de mâine, acțiunile vizând raporturile contractuale, evaluabile dintre profesionişti se vor introduce fără a mai fi necesară parcurgerea procedurii prealabile reglementate de art. 7201 din fostul Cod de procedură civilă; tot de mâine art. 6 din Codul de procedură civilă va deveni corepondentul sui-generis al art. 6 din Convenţie în dreptul intern.

Avem o nouă orânduire în materie procesual-civilă. Ar trebui să ne sperie?

Nu! La o primă vedere NCPC apare ca un univers nou, neţărmurit, inhibant, presărat cu capcane – o sarcină împovărătoare pentru cel ce îşi propune să îi dezlege tainele. Te cuprinde o stare confuză, un amalgam de ezitări, incertitudini şi neclarităţi. Adâncindu-te însă în misterele NCPC, acesta devine cuceritor, te convinge, te captivează. Pe măsură ce parcurgi Codul, sentimentul de îngrijorare se transformă în certitudine – se întrevăd primele soluţii. Se nasc primele întrebări. Izvorăsc nelămuriri.

NCPC nu este, în întregul său, nou. El reprezintă, în esenţă, o îmbinare între vechi şi nou, între tradiţional şi actual. Noul Cod presupune o reevaluare a unor soluţii pe un edificiu îmbunătăţit structural, o redefinire a unor noţiuni şi instituţii juridice. Construcţia „incită” prin reglementarea unor mecanisme noi.

Ar trebui să ne sperie instituţiile nou-introduse? Nu!

Chiar dacă, pe alocuri, redactorii NCPC au redus exponenţial aportul doctrinei (prin claritatea normelor, prin consacrarea unor definiţii legale şi a unor departajări), este momentul ca literatura de specialitate „să dea o mână de ajutor” practicienilor descifrând înţelesul regulilor iar jurisprudenţa să confirme soluţii acolo unde Codul este încâlcit.

Viitorul Codului depinde de modalitatea în care doctrina şi jurisprudenţa vor înţelege să îl implementeze. Depinde de toţi cei chemaţi să îl aplice sau să îi desluşească misterele, practicieni sau teoreticieni deopotrivă. De intervenţii legislative calculate, coerente, justificate.

Asimilarea instituţiilor NCPC este o chestiune de timp, răbdare şi sârguinţă.”

* * *

Aşa ar fi trebuit să fie! Noul Cod nu va intra însă în vigoare în 2012.

Răgazul generos prilejuit de cea de-a doua amânare a NCPC reprezintă însă un interval de timp neaşteptat pentru avocaţi şi consilieri juridici în demersul acestora de a asimila noua orânduire procesul-civilă şi de a-şi crea baze de date pentru etapa scrisă iar pentru judecători, pentru a-şi definitiva circuitul intern şi pentru a se familiariza cu noul Cod. Urmează, aşadar, o perioadă de acumulare de informaţie. Tendinţele jurisprudenţiale corespunzătoare noului Cod vor rămâne însă un mister, o vreme, chiar şi după intrarea în vigoare a NCPC.

Este însă, înainte de toate, un răstimp în care cei implicaţi trebuie să-şi coordoneze eforturile în sensul pregătirii intrării în vigoare a noului Cod.

Georgeana VIOREL
Judecător, Judecătoria Mizil

Liviu-Alexandru VIOREL
Avocat, Baroul București

Secţiuni: Drept civil, Opinii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO