Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

INFO-PICCJ, 31 august 2012
31.08.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

Omor deosebit de grav. Propunere arestare preventivă. PT Sălaj

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus, la data de 30.08.2012, reţinerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a învinuitului B. D. M. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor deosebit de grav, urmând ca acesta să fie prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a relevat  faptul că:

La data de 28.07.2012, în jurul orelor 2020, în urma sesizării săvârşirii unei infracţiuni de furt de fier vechi, învinuitul B. D. M. (agent de poliţie) a împuşcat-o mortal pe victima R. F.

Astfel, ca urmare a refuzului victimei de a se legitima şi opoziţiei acesteia de a fi condusă la sediul poliţiei, învinuitul s-a angajat în urmărirea victimei. Pentru a se refugia, victima a pătruns în curtea unei persoane, urmată de învinuitul B. D. M., unde, fără a fi atacat de către victimă şi fără a efectua procedurile de avertizare, a executat un foc cu arma din dotare, către victimă, de la o distanţă mai mare de 2 metri, proiectilul lovind victima în cavitatea toracică dreapta-spate.

Din raportul de expertiză balistică, precum şi din declaraţiile a trei martori oculari, reiese faptul că învinuitul a tras în direcţia victimei un foc de armă, victima aflându-se cu spatele către învinuit. S-a concluzionat cu certitudine că, în momentul tragerii, trăgătorul era situat în spatele victimei.

Probele administrate în cauză au relevat faptul că nu au fost respectate prevederile „Procedurii privind folosirea armamentului din dotare” emise de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în sensul că înainte de folosirea armei de foc, învinuitul nu a respectat prevederile art. 10 ale acestui regulament referitoare la somaţia legală.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Purtare abuzivă. Trimitere în judecată. PT Suceava

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus, la data de 14.08.2012, trimiterea în judecată a inculpatului F. A. V. (agent principal de poliţie) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de purtare abuzivă.

Din probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a rezultat faptul că, la data de 18.04.2012, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul a executat un foc de armă în direcţia părţii vătămate M. V. (agent al poliţiei de frontieră), pe care a rănit-o.

Astfel, în cursul aceleiaşi zile, în jurul orelor 1600, după ce au consumat împreună băuturi alcoolice într-un local, au părăsit locaţia, fiecare deplasându-se într-o altă direcţie.

Partea vătămată a părăsit localul la volanul unui autoturism şi, pe drumul către domiciliu, a pierdut controlul direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă şi s-a răsturnat de la o înălţime de aproximativ 7–9 metri, fără însă a fi rănit. La faţa locului s-a prezentat inculpatul care i-a solicitat pe un ton autoritar părţii vătămate să-l însoţească la sediul postului de poliţie, fiind, însă, refuzat de aceasta.

Aflat sub influenţa băuturilor alcoolice şi deranjat de faptul că refuzul părţii vătămate fusese auzit de martorii care se aflau la faţa locului, inculpatul i-a cerut acesteia să-şi pună singură cătuşele, şi pentru că a fost din nou refuzat, a scos arma din dotare şi, după ce a tras patru focuri de avertisment în plan vertical, a executat un al cincilea foc în direcţia picioarelor părţii vătămate, cauzându-i o leziune împuşcată la nivelul gambei drepte.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

***

Omor calificat și violare de domiciliu. Propunere arestare prevetivă. PT Tulcea

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea au dispus, la data de 28.08.2012, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpatului B. M. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă la omor calificat şi violare de domiciliu.

Totodată, aceştia au solicitat, instanţei de judecată, arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în noaptea de 27-28.08.2012 în jurul orelor 0100, pe fondul unui conflict spontan şi al consumului de băuturi alcoolice, inculpatul, împreună cu alte trei persoane, au pătruns în locuinţa părţii vătămate M. N.

În acest context, în încercarea de fugi, partea vătămată a ieşit în stradă, unde a fost înjunghiată cu o furcă în abdomen, după care aceştia au pătruns, din nou, în curtea părţii vătămate, unde, cu un topor, cu pumnii şi cu picioarele, au provocat distrugeri majore ale locuinţei.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Luare de mită. Începerea urmăririi penale. PT Timiș

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus, la data de 30.08.2012, începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii A. B. G. şi T. I. (agenţi de poliţie), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în timpul serviciului de patrulare, învinuiţii au primit suma de 400 lei de la un conducător auto care încălcase normele legale în materia circulaţiei pe drumurile publice, în scopul de a nu-şi îndeplini îndatoririle de serviciu, respectiv de a nu-i aplica sancţiunile contravenţionale corespunzătoare faptelor săvârşite.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Ucidere din culpă. Arestare preventivă. PJ Buftea

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea au dispus, la data de 30.08.2012, începerea urmăririi penale şi au solicitat, instanţei de judecată, arestarea preventivă a inculpatului C. V. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

Magistraţii Judecătoriei Buftea au admis cererea procurorilor şi au dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat următoarea situaţie de fapt:

La data de 16.08.2012, în jurul orelor 0015, pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi al vitezei excesive, inculpatul (care nu deţinea permis de conducere), a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, răsturnându-se într-un canal de irigaţii de pe marginea drumului. În aceste împrejurări, pasagerul din autoturism, victima R. I. a decedat.

Cercetările continuă în cauză, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Luare de mită. Arestare preventivă. PT Timiș

În continuarea cercetărilor în cauza în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpatului N. D. C. (agent de poliţie).

Magistraţii Tribunalului Timiş au admis solicitarea procurorilor şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă, pe numele inculpatului, pentru o perioadă de 29 de zile.

Reamintim că, la data de 30.06.2012, inculpatul N. D. C. a primit de la un investigator sub acoperire suma de 300 lei, pentru a nu-l sancţiona contravenţional cu ridicarea permisului de conducere pentru săvârşirea unor abateri relative la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

În acest context, inculpatul a menţionat, totodată, în cuprinsul procesului-verbal de contravenţie date nereale cu privire la natura contravenţiei comise.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

>> Sursa: mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice


Aflaţi mai mult despre , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.