Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificari cu privire la activitatea expertilor contabili si a auditorilor financiari


4 septembrie 2012 | JURIDICE.ro, Juridice.ro
Secţiuni: Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 624 din data de 30 august 2012 a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 23/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 90/2008 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate si a Ordonantei Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati.

Cele mai importante modificari:

I. OG nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati

1. Absolventii cursurilor de master, organizate de facultatile de profil se pot inscrie, la cerere, direct la stagiul de pregatire de 3 ani, fara a mai sustine examenul de admitere in stagiu, in baza protocoalelor de echivalare a disciplinelor de la examenele de master cu cele de la examenul de admitere in profesie, incheiate de universitati cu CECCAR.

2. Recunoasterea calitatii de expert contabil sau contabil autorizat persoanelor fizice straine membre ale unor organisme de acreditare recunoscute pe plan international se obtine prin sustinerea unui interviu potrivit normelor elaborate in acest sens de CECCAR.

3. Persoanele care au calitatea de contabil autorizat au acces la profesia de expert contabil, la cerere, prin sustinerea unui examen de diferenta la disciplinele: Contabilitate, Expertiza contabila, Doctrina si deontologia profesiei contabile, Audit financiar si Evaluare economica si financiara a intreprinderilor.

4. Sunt reglementate conditiile in care un membru activ al CECCAR poate sa devina inactiv, precum si situatia inversa.

Astfel, trecerea unei persoane de la statutul de membru activ la statutul de membru inactiv al CECCAR se poate face pe baza de cerere scrisa a persoanei respective, din care sa rezulte situatia de incompatibilitate prevazuta prin lege speciala.

Trecerea unei persoane de la statutul de membru inactiv la statutul de membru activ al CECCAR se face prin indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
– depunerea unei cereri scrise a persoanei respective la filiala la care este inregistrata;
– depunerea cazierului judiciar;
– efectuarea unui curs de 20 de ore, avand ca tematica legislatia specifica.

5. Se modifica continutul juramantului pe care expertii contabili si contabilii autorizati trebuie sa-l depuna dupa inscrierea in tabloul CECCAR.

6. La lucrarile Conferintei nationale participa in calitate de invitat reprezentantul Consiliului pentru Supravegherea in Interes Public a Profesiei Contabile.

7. Din Comisia de disciplina care functioneaza pe langa Consiliul superior a CECCAR vor face parte un numar de 5 membri, in loc de 7 cat era prevazut pana in prezent.

II. OUG nr. 90/2008 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate

1. Titlul actului normativ se modifica si va avea urmatorul cuprins: ”OUG privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate si supravegherea in interes public a profesiei contabile”.

2. Se introduc mentiuni cu privire la conditiile in care firmele de audit stabilite intr-un stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European pot efectua activitatii de audit in Romania.

In acest sens, inscrierea firmelor straine de audit in Registrul public se face in cel mult 30 de zile de la data prezentarii de catre solicitant a tuturor documentelor care fac dovada indeplinirii conditiilor legale.

Firmele de audit stabilite intr-un stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, in care efectueaza in mod legal activitatea de audit, pot efectua aceasta activitate in Romania si in mod temporar sau ocazional. In aceasta situatie, firmele de audit sunt exceptate de la procedura de inscriere in Registrul public.

3. Se introduce in cuprinsul ordonantei de urgenta, un titlu nou intitulat “Supravegherea in interes public a activitatii Corpului si a membrilor acestuia”.

Consiliul pentru Supravegherea in Interes Public a Profesiei Contabile este autoritatea competenta care instituie sisteme eficiente de investigatii si sanctiuni pentru a detecta, a corecta si a preveni efectuarea necorespunzatoare a auditului statutar de catre membri ai Consiliului Camerei sau alti membri alesi in structurile de conducere ale Camerei.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro