Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)
CărţiProfesionişti
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
2 comentarii

CEDO. Declaratiile unilaterale
05.09.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit unei informări a CEDO, declaraţiile unilaterale au început să fie utilizate cu precădere după anul 2007, astfel încât de la 30 de cereri soluţionate în 2007, s-a ajuns la 692 de cereri soluţionate în anul 2011 folosindu-se această procedură.

Reglementată de regula 62A, declaraţia unilaterală poate fi folosită în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului atunci când soluţionarea amiabilă a unei cauze a fost respinsă, iar Guvernul pârât recunoaşte încălcarea prevederilor Convenţiei pentru apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor fundamentale, obligându-se totodată să remedieze prejudiciul cauzat reclamantului.

În cazul în care reclamantul va fi de acord cu clauzele declaraţiei unilaterale, Curtea va radia de pe rol cauza, iar executarea declaraţiei va fi monitorizată de către Comitetul Miniştrilor.

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice


Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “CEDO. Declaratiile unilaterale”

 1. Florin-Iulian HRIB spune:

  Treptat-treptat, CEDO va colapsa si va dezamagi tot mai mult, fiind sufocata de numarul crescind de dosare ce trebuie rezolvate de acelasi numar de judecatori.

  Semnele sint vizibile: se insista pe rezolvari amiabile sau declaratii unilaterale, se dau hotariri-pilot, nu se mai accepta/permite transmitere de informatii prin telefon (in 2008 si 2009 am conversat foarte civilizat la telefon, ba chiar o data am avut norocul sa fiu pus in legatura cu o persoana care vorbea romaneste, insa acum, in 2012 esti automat luat in primire de robot, iar daca fentezi robotul si reusesti sa obtii legatura cu un operator uman, ti se trinteste imediat telefonul in nas daca intrebi ceva legat de dosare), nu se mai motiveaza deciziile de inadmisibilitate emise, mai nou, de un singur judecator (desi art. 45 alin. 1 din Conventie obliga CEDO sa-si motiveze TOATE deciziile, chiar si cele ce declara cererile ca inadmisibile), despagubirile sint acordate dupa ani intregi (uneori aproape si un deceniu) de asteptare si au devenit derizorii, neacoperind efectiv prejudiciul etc.

  Si uite asa se mai distruge un mit…

  O solutie ar fi sa se mai numeasca un judecator-raportor pentru fiecare stat membru, care sa aiba sediul in capitala statului de origine si care sa trieze cererile inainte de a ajunge la CEDO. In felul acesta petentii ar obtine mai usor informatii (si pe limba lor), iar Curtea ar fi degrevata de multe sarcini; in plus, CEDO ar putea urmari mult mai usor si direct punerea in executare a hotaririlor sale.

 2. atit timp cit sanctiunile sunt lejere si daunele morale acordate celor afectati de actiunile statelor vor fi date cu pipeta, isi merita soarta. Daca ar fi obligati la plata a sute de mii sau milioane de euro daune interese, statele ar fi mai atente la actiunilor lor si plingerile ar fi mai rare.

  isi merita soarta – au vrut sa actioneze cu blindete, au primit tratamentul potrivit din partea statelor nationale.

  Sa dai 4.000 euro daune morale ptr conditiile din penitenciar grele si in baza carora te-ai imbolnavit de TBC numai un judecator care sta intr-un birou luxos din Strasbourg poate face.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.