Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Reglementarea platii dividendelor. Masuri fiscal-bugetare
07.09.2012 | JURIDICE.ro, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 635 din data de 5 septembrie 2012 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 47/2012 pentru modificarea si completarea unor acte normative si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare.

Cele mai importante modificari:

1. Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale si Legea privind finantele publice nr. 500/2002

Se stabileste ca ordonatorii de credite care inregistreaza arierate trebuie sa reduca in fiecare luna stocul acestora cu cel putin 5%, respectiv 3% fata de luna anterioara. In cazul nerespectarii acestor prevederi, directiile generale ale finantelor publice judetene sisteaza alimentarea cu cote si sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat si de asemenea sisteaza operarea platilor prin conturile institutiilor publice finantate integral din venituri proprii.

Potrivit actului normativ se interzice angajarea de noi cheltuieli in cazul in care nu sunt achitate platile restante. Ordonatorii de credite au obligatia ca in executie sa asigure achitarea platilor restante inregistrate la finele anului anterior, precum si plati restante inregistrate in cursul anului curent.

2. Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale

Se aduc clarificari dispozitiilor care reglementeaza plata dividendelor.

Astfel, Legea nr. 31/1990 prevede ca dividendele se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.

Noile reglementari stabilesc ca, in caz contrar, societatea comerciala datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din OG nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea nr. 43/2012, daca prin actul constitutive sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.

Potrivit art. 3 alin. 2 din OG nr. 13/2011, rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 4 puncte procentuale.

3. OG nr. 64/2001, privind repartizarea profitului la societațile naționale, companiile naționale, societațile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat

Intrucat aceasta ordonanta de urgenta nu stabileste cadrul legal privind controlul, constatarea si urmarirea modului de construire si virare a dividendelor sau varsamintelor la bugetul de stat sau local, noul act normativ  stabileste ca profitul contabil sa se repartizeze odata cu aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele cuvenite actionarilor se vor vira in termen de 60 de zile de la termenul prevazut de lege pentru depunerea situatiilor financiare anuale. Pentru plata cu intarziere a dividendelor/varsamintelor la bugetul de stat de catre societatile nationale, companiile nationale, societatile comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic sau majoritar si de catre regiile autonome se va datora dobanda penalizatoare.

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO