« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

CJUE. Promovarea bauturilor alcoolice prin mesaje care implica o relatie intre respectivul produs si sanatate este interzisa
10.09.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Comunicat CJUE: Dreptul Uniunii interzice orice „mențiune de sănătate” în etichetarea și publicitatea băuturilor care conțin mai mult de 1,2 % alcool în volum, și, printre altele, și în privința vinului. Din cauza pericolelor inerente consumului de băuturi alcoolice, legiuitorul Uniunii a înțeles să protejeze sănătatea consumatorilor, ale căror obiceiuri de consum pot fi influențate direct prin astfel de mențiuni.

Deutsches Weintor, o cooperativă viticolă cu sediul în Ilbesheim, Landul Renania Palatinat (Germania), comercializează vinuri din soiurile de struguri Dornfelder și Grauer/Weißer Burgunder ca „ediție vin delicat” însoțită de precizarea „aciditate redusă”. Pe etichetă se mai menționează și: „Gustul delicat se obține prin utilizarea procedeului nostru special «LO 3» (LO3 Schonverfahren zur biologischen Säurereduzierung) pentru dezacidificare biologică”. Pe eticheta de pe gâtul sticlelor de vin figurează inscripția: „Ediție vin delicat, ușor de digerat”. În catalogul de prețuri, vinul este descris prin folosirea expresiei: „Ediție vin delicat – aciditate scăzută/ușor de digerat”.

Autoritatea responsabilă cu supravegherea comercializării băuturilor alcoolice în Landul Renania Palatinat a contestat utilizarea descrierii „ușor de digerat”, pentru motivul că aceasta constituie o „mențiune de sănătate” interzisă în dreptul Uniunii. În consecință, Deutsches Weintor s-a adresat instanțelor germane pentru a obține permisiunea de a utiliza această descriere pentru etichetarea vinurilor sale și pentru publicitatea acestora. Aceasta arată în esență, că descrierea „ușor de digerat” nu prezintă niciun raport cu sănătatea și se referă exclusiv la bunăstarea generală. Bundesverwaltungsgericht (Curtea Federală Administrativă), sesizată cu litigiul în ultimă instanță, a solicitat Curții să precizeze întinderea interdicției în cauză și să se pronunțe, dacă este cazul, asupra compatibilității acesteia cu drepturile fundamentale ale producătorilor și distribuitorilor de vinuri, precum libertatea de alegere a ocupației și libertatea de a desfășura o activitate comercială.

Prin hotărârea pronunțată, Curtea răspunde că interdicția de a utiliza mențiuni de sănătate pentru promovarea băuturilor care conțin mai mult de 1,2 % alcool în volum privește și descrierea „ușor de digerat”, însoțită de menționarea unui conținut redus de substanțe percepute ca negative de un număr mare de consumatori.

Astfel, noțiunea „mențiune de sănătate” nu presupune în mod necesar să se sugereze o îmbunătățire a stării de sănătate datorită consumului produsului alimentar respectiv. Este suficient să se sugereze și simpla menținere a unei bune stări de sănătate, în pofida consumului potențial dăunător. În plus, nu trebuie să se țină seama numai de efectele temporare și pasagere ale unui consum punctual, ci și de efectele cumulative pe care consumul repetat și de lungă durată al unui anumit produs alimentar îl are asupra condiției fizice.

În speță, descrierea în litigiu, care sugerează că vinul se digeră și se absoarbe bine, implică faptul că sistemul digestiv nu suferă sau suferă puțin din cauza acestuia și că acest sistem rămâne relativ sănătos și în stare intactă, chiar și în urma unui consum repetat, deoarece acest vin se caracterizează printr-o aciditate scăzută. Astfel, această mențiune poate sugera un efect fiziologic benefic durabil, care constă în menținerea unei stări bune a sistemului digestiv, contrar altor vinuri despre care se prezumă că ar antrena, în cazul unui consum cumulat, efecte durabile negative pentru sistemul digestiv și, în consecință, pentru sănătate. Prin urmare, această descriere constituie o mențiune de sănătate interzisă.

Pe de altă parte, Curtea constată că este compatibil cu drepturile fundamentale garantate prin Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și cu principiul proporționalității să se interzică fără excepție unui producător sau unui distribuitor de vinuri să utilizeze o mențiune precum cea în speță, chiar dacă această mențiune este în sine corectă. Astfel, această interdicție stabilește un just echilibru între protecția sănătății consumatorilor, pe de o parte, și libertatea de alegere a ocupației și libertatea de a desfășura o activitate comercială a producătorilor și distribuitorilor, pe de altă parte.

În acest context, Curtea arată, printre altele, că toate mențiunile privind băuturile alcoolice trebuie să fie lipsite de orice ambiguitate, astfel încât consumatorii să fie în măsură să își regleze consumul ținând seama de toate riscurile care sunt asociate acestuia, și să își protejeze astfel în mod eficace sănătatea. Or, mențiunea în litigiu, chiar dacă ar fi corectă, este totuși incompletă. Astfel, ea evidențiază o anumită calitate de natură să faciliteze digestia, dar trece sub tăcere faptul că, independent de buna digerare, riscurile inerente consumului de băuturi alcoolice nu sunt astfel nicidecum înlăturate sau limitate. Dimpotrivă, punând în relief exclusiv digestia ușoară, mențiunea în litigiu este de natură să încurajeze consumul vinului în discuție și, în definitiv, să crească aceste riscuri. Prin urmare, interdicția totală de a utiliza astfel de mențiuni în etichetarea și pentru publicitatea băuturilor alcoolice este necesară pentru a proteja sănătatea consumatorilor.

>> Hotărâre

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

 
Secţiuni: CJUE, Dreptul sanatatii, Media & Publicitate | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD