Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

USA vs. Apple Inc Et Al


10 septembrie 2012 | Emanuela MATEI
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Concurență
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Vreau să vă informez că un caz interesant în materie de drept concurențial, legea antitrust secțiunea 1, practici restrictive de genul cartel, este în dezbatere. Cazul vizează înțelegeri secrete între Apple Inc și cinci edituri americane: Hachette, HarperCollins, Georg von Holtzbrink, Pinguin Group si Simon & Schuster care au avut loc în 2010, după lansarea iBookstore-lui în cooperare cu Apple. Prețurile e-cărților au crescut cu valori cuprinse între 30-50%, conform investigațiilor efectuate de DOJ (Departamentul de Justiție al US).

Cazul a luat o turnură interesantă datorită intervenției d-lui Bob Kohn, avocat specializat în dreptul concurenței și director general al Royalty-share Inc. Ultima mutare făcută de d-l Bob Kohn este trimiterea unui memorandum prin care să ceară suspendarea judecării definitive a cauzei în așteptarea admiterii recursului depus împotriva hotărârii judecătorului Denise Cote (New York, Southern District Court) de a aproba înțelegerea dintre Hachette, HarperCollins și Simon & Schuster, pe de o parte, și DOJ, pe de altă parte, în data de 6 septembrie 2012.

Cazul se anunță unul deosebit de interesant în ceea ce privește interacțiunea dintre legea antitrust/ legea concurentei și protecția dreptului copyright pe piața pentru e-cărți. Plângerea formulată de DOJ se referă la fixarea prețurilor în mod ilegal, ridicarea și stabilizarea lor în vederea eliminării concurenței pe piața de retail. Cazul se referă și la eventualitatea practicării unor preţuri de ruinare, în scopul înlăturării concurenţilor de către Amazon. Cele cinci edituri americane implicate concurează pe o piață oligopol. Cazul e interesant de citit, studiat și urmărit.

Emanuela MATEI

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro