USA vs. Apple Inc Et Al
10 septembrie 2012 | Emanuela MATEI

Vreau să vă informez că un caz interesant în materie de drept concurențial, legea antitrust secțiunea 1, practici restrictive de genul cartel, este în dezbatere. Cazul vizează înțelegeri secrete între Apple Inc și cinci edituri americane: Hachette, HarperCollins, Georg von Holtzbrink, Pinguin Group si Simon & Schuster care au avut loc în 2010, după lansarea iBookstore-lui în cooperare cu Apple. Prețurile e-cărților au crescut cu valori cuprinse între 30-50%, conform investigațiilor efectuate de DOJ (Departamentul de Justiție al US).
Cazul a luat o turnură interesantă datorită intervenției d-lui Bob Kohn, avocat specializat în dreptul concurenței și director general al Royalty-share Inc. Ultima mutare făcută de d-l Bob Kohn este trimiterea unui memorandum prin care să ceară suspendarea judecării definitive a cauzei în așteptarea admiterii recursului depus împotriva hotărârii judecătorului Denise Cote (New York, Southern District Court) de a aproba înțelegerea dintre Hachette, HarperCollins și Simon & Schuster, pe de o parte, și DOJ, pe de altă parte, în data de 6 septembrie 2012.
Cazul se anunță unul deosebit de interesant în ceea ce privește interacțiunea dintre legea antitrust/ legea concurentei și protecția dreptului copyright pe piața pentru e-cărți. Plângerea formulată de DOJ se referă la fixarea prețurilor în mod ilegal, ridicarea și stabilizarea lor în vederea eliminării concurenței pe piața de retail. Cazul se referă și la eventualitatea practicării unor preţuri de ruinare, în scopul înlăturării concurenţilor de către Amazon. Cele cinci edituri americane implicate concurează pe o piață oligopol. Cazul e interesant de citit, studiat și urmărit.