« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
3 comentarii

Despre furt din propriul buzunar
11.09.2012 | Radu CHIRIȚĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Suntem în plină sesiune de restanţe şi revin din nou obsedantele discuţii despre copiat. Aud tot felul de chestii, despre tot felul de scule destinate copiatului, despre tot felul de tactici, sisteme şi nu pot decât să mă îngrozesc. Nu în calitate de prof la o facultate, ci de om în societatea română.

S-a copiat dintotdeauna în şcoală, dar parcă era totuşi o limită. Se mai şoptea, îi mai scriai lu’ ăla de lângă tine 4-5 cuvinte cheie pe o foaie, îl mai lăsai să se holbeze la tine în lucrare, dar era undeva o limită, care nu ţinea numai dezvoltarea slabă a tehnicii. Azi, am auzit de oameni care fug pur şi simplu din sala de examen cu subiectul în minutul 2 al examenului, pentru a dicta răspunsurile prin tot felul de tehnici de transmitere. Sunt oameni care scriu lucrări de diplomă sau referate “originale” pe bani. Sunt oameni care merg în locul altora la examen pe bani. Sunt camere de luat vederi în nasturele de la tricou. Sunt ceasuri care stochează fişiere. Sunt ochelari pe care se pot transmite imagini. Încă un pic şi unii or să-şi bage un cip în creier. Totul cu un unic scop: să promoveze un examen pentru care nu vor sau nu îi duce capul să înveţe. Mă şi simt penibil uneori că mai prind câte un fraier la examen că schimbă două vorbe cu vecinul sau aruncă un ochi în lucrarea colegului. Ăştia pică de proşti numa’ pentru că nu or avut bani pentru ceva mai elaborat sau numa’ pentru că or decis să nu se complice şi să rămână old school.

Ori pentru că pur şi simplu trăiesc într-o cultură a furtului şi a înşelătoriei care ne sugrumă societatea. Un geniu din ăsta care o furat toată facultatea, credeţi ca odată ajuns judecător, procuror, avocat, notar sau mai ştiu eu ce va deveni brusc un om cinstit, incoruptibil şi mega profesionist? Dacă va avea şansa, unu’ care o rupt tehnica din dotare în şcoală va lua şpagă, va pune pile, va primi pile şi se va “orienta” întodeauna în funcţie de interesul său propriu. După care va sta cu prietenii lui la bere să spună că România îi de căcat, că toţi îs corupţi etc. Cred că, dacă ne învăţăm de mici cu furatul, nici Isus, nici Mahomed şi nici măcar Buda nu ne vor scoate din marasmul în care ne adâncim.

Copiatul ăsta excesiv are o grămadă de victime: de la colegii care ajung să fie puşi în situaţii nasoale din cauza unor măsuri aiurea de stăvilire la profi puşi uneori în situaţii umilitoare pentru meseria pe care o au şi care nu este cea de poliţist, de ofiter de informaţii; de la colegii care pierd burse, cămine sau respectul de sine pentru că nişte hoţi i-au furat până la părinţii care se dau mari cu odrasla lor integralistă pe munca celor de la Sony şi Panasonic.

Cea mai mare victimă însă sunt chiar inculpaţii, care îşi fură cu sârg din propriul buzunar. Dacă vreunul din ăştia crede că va ajunge mare avocat trimiţând pe altul la examen sau dând o sută de euro pe ceva sculă, se înşeală amarnic. Va ajunge poate avocat şi va rupe piaţa lovind puternic pe clientela din oficii şi de divorţuri. Dar va fi mândru că e avocat. Pantofi ascuţiţi sau cu tocuri de 13 centimetri, bluză din leopard, solar, telefon aproape la fel de bun ca ăla din facultate şi toţi prietenii lui fericiţi în ziua în care se plătesc oficiile. Nu ştiu cum dracu’ dar toţi ăia pe care îi ştiu că sunt buni profesional mărturisesc cu oarecare jenă că nu tare or copiat în facultate. În schimb, toţi ăia pe care nu i-am prins niciodată la examen deşi ştiam că o comit sunt juma’ de zi la cafea. Tati, avocatul care are timp de cafea, ăla nu e şmecher, ăla nu are de lucru. În principal, de bine pregătit ce e. În schimb, întotdeauna va înjura facultatea pentru că profii sunt cretini şi că nu te învaţă chestii practice. Singurul meu sfat pentru ei este să se roage să inventeze Sony vreo sculă de copiat bani, respect şi clienţi. Că altfel, e de rău…

Radu CHIRIȚĂ
avocat coordonator CHIRIȚĂ ȘI ASOCIAȚII, Cluj

Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Despre furt din propriul buzunar”

 1. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

  daca examenele ar fi cu cărțile pe masă (open book exam) nu ar mai fi nicio problemă.
  pentru acest lucru ar fi necesar

  1. să se dea spețe
  2. o afirmație controversată legală și să se ceară a se comenta.

  și s-ar rezolva toate problemele. ba chiar studenții și-ar da examenul de acasă. eventual.
  (această metodă de evaluare este aplicată cu succes de Cambridge, cel puțin)

 2. Emanuela MATEI spune:

  Chiar și Universitatea din Lund aplica metodele open book și home exam, dar nu în anul întâi și doi.

  De obicei examenele date de acasă via internet sunt cele mai grele căci conțin întrebări legate de situații reale, cum ar fi un contract de franciza care conține anumite clauze care pot fi considerate ca anti-concurențiale însă caracterul lor nu este unul ușor de definit. Poți primi ca exercițiu fie să analizezi compatibilitatea lor cu dreptul concurentei, fie să reformulezi și să motivezi de ce ai făcut acele modificări.

  Cazuri fictive avem de rezolvat din anul I, însă de obicei acestea sunt ușoare și atunci cu cartea în față, mă refer la manualul de curs, ar fi doar un test de citire/căutare.

  Unele examene luate acasă via internet sunt atât de grele încât nici măcar un avocat rutinat nu poate răspunde fără să-și pună mintea la treabă 2-3 ore. Sunt cazuri teoretice care sunt complicate în mod intenționat prin a comasa mai multe probleme în același context factual. Trebuie să știi unde să cauți, să cauți repede, iar apoi să argumentezi.

  • Mihaela MAZILU-BABEL spune:

   exact. Oricum, ideea e să știi să argumentezi. în final, la un contract de franciză, instanța sau consiliul concurenței va stabili dacă e sau nu abuzivă clauza. 🙂
   Personal, nu înțeleg de ce este interzis copiatul. La examen. Avocații copiază, iau din hotărâri, le adaptează la situația de fapt (acel ratio decidendi). Judecătorii la fel. Procurorii la fel. Ideea este să știi ce te avantajează și ce nu în argumentare și să știi să corelezi situația de fapt cu situația de drept. Nu trebuie să știi dreptul din memorie. Oricum se modifică. 🙂 Iar dreptul este ceea ce o instanță spune că este. Și nici hotărârile judecătorești nu trebuie să le știi din memorie. Și ele se pot modifica (acel revirement jurisprudențial).

   Chiar aș dori să știu motivul pentru care se interzice copiatul la examen. Copiatul din cărți/hotărâri/legi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD