Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ, 11 septembrie 2012
11.09.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Evaziune fiscală. Trimitere în judecată. PT București

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au finalizat urmărirea penală efectuată în cauza privindu-i pe inculpaţii A. S. I. şi G. B. şi au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a acestora sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni de evaziune fiscală.

Probele administrate în cauză, pe parcursul urmăririi penale, au relevat următoarea situaţie de fapt:

În perioada 2009 – 2011, inculpatul A. S. I., în calitate de administrator de drept a 2 societăţi comerciale şi respectiv de administrator de fapt a 2 societăţi comerciale, cu complicitatea celuilalt inculpat, G. B., a efectuat un număr de 3.759 livrări de telefoane mobile, încasând venituri totale de 4.302.780 de lei. În acest context, acesta a omis, cu intenţie, înregistrarea acestor venituri în evidenţa contabilă a societăţilor comerciale, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. Astfel, prin activitatea infracţională, a cauzat bugetului consolidat al statului un prejudiciu în cuantum de 1.213.682 lei (din care 724.030 lei reprezentând TVA şi 489.651 lei reprezentând impozit pe profit).

În cursul lunii martie 2011, inculpatul A. S. I. a întocmit un număr de 141 borderouri de achiziţie şi dispoziţii de plată aferente, care atestau existenţa unor cheltuieli nereale în valoare de 841.566 lei, efectuate cu achiziţionarea unui număr de 592 telefoane mobile de la persoane fizice fictive, pe care, ulterior, în calitate de administrator de drept al unei societăţi comerciale, le-a înregistrat în evidenţa contabilă, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale (prin diminuarea frauduloasă a bazei impozabile), cauzând astfel bugetului consolidat al statului un prejudiciu în cuantum de 134.650 lei reprezentând impozit pe profit.

Totodată, în perioada 2009-2011, fără a avea calitatea de persoane fizice autorizate, conform legii, pentru a efectua activităţi economice independente, inculpaţii A. S. I. şi  G. B., în nume propriu, au livrat un număr de 235 de telefoane mobile, încasând venituri totale de 279.866 lei, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prin ascunderea juridică a acestora, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. Astfel, aceştia au creat bugetului consolidat al statului un prejudiciu în cuantum de 55.191 lei.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bucureşti.

***

Violare de domiciliu, distrugere și tentativă de omor deosebit de grav. Arestare preventivă

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au solicitat instanţei de judecată, la data de 10.09.2012, arestarea preventivă a inculpaţilor:
H. B. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de violare de domiciliu, distrugere prin incendiere şi tentativă de omor deosebit de grav;
H. A. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de omor deosebit de grav.

Cererea a fost admisă de către magistraţii Tribunalului Vâlcea, care au dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele celor 2 inculpaţi, pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat următoarea situaţie de fapt:

În dimineaţa zilei de 09.09.2012, în jurul orelor 0400-0430, pe fondul unor relaţii tensionate preexistente între familia părţilor vătămate şi cea a inculpaţilor, H. B. a pătruns prin escaladare în curtea locuinţei aparţinând numitului B. H., ocazie cu care a incendiat un autoturism amplasat pe o platformă în curtea imobilului respectiv. În acest context, după ce inculpatul a părăsit curtea locuinţei, pe drumul public, între acesta şi tatăl său – H. A., pe de o parte, şi B. H., B. D., B. M., B. E. şi B. B., pe de altă parte, a avut loc un conflict violent, ocazie cu care H. A. a exercitat acte de agresiune asupra numiţilor B. H. şi B. D., folosind un cuţit pe care îl avea asupra sa, provocându-le plăgi înjunghiate în zona abdomenului, iar H. B., având, la rândul său, un cuţit asupra sa, a exercitat acte de agresiune asupra numiţilor B. M. şi B. D., provocându-le plăgi înjunghiate în partea din spate a corpului.

Astfel, cele trei părţi vătămate au suferit leziuni traumatice grave, fiindu-le pusă în primejdie viaţa, în condiţiile în care au fost necesare intervenţii medicale de specialitate pentru salvarea vieţii acestora.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere și semnalizare falsă. Preluare cauză. PCA Brașov

Procurorul General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov, în temeiul dispoziţiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedură penală, a dispus preluarea cauzei privind incidentul feroviar produs în afara localităţii Chilieni, judeţul Covasna, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe. În această cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere şi semnalizare falsă.

În fapt, s-a reţinut că, la data de 08.09.2012, în jurul orelor 1340, în zona trecerii la nivel cu calea ferată a cantonului CFR Chilieni s-a produs un eveniment feroviar ce a constat în coliziunea dintre ansamblul de vehicule format dintr-un tractor rutier şi semiremorca cu un tren de transport persoane. Evenimentul s-a soldat cu decesul unui număr de 8 persoane şi vătămarea corporală a 2 persoane.

Considerentele care au stat la baza preluării au vizat complexitatea cauzei, numărul mare al victimelor şi necesitatea soluţionării cu celeritate a acesteia.

Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică.

***

Omor calificat, omor calificat şi deosebit de grav, violare de domiciliu, viol, tâlhărie şi lipsire de libertate în mod ilegal. Prelungire a duratei arestării preventive. SUPC-PICCJ

În continuarea cercetărilor în cauza privind studenta japoneză ucisă, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie au înaintat astăzi, 11.09.2012, magistraţilor Tribunalului Bucureşti, referatul cu propunere de prelungire a duratei arestării preventive pentru o perioadă de încă 30 de zile, începând cu data de 17.099.2012, până la 16.09.2012.

Raţiunea prelungirii arestării preventive rezidă din necesitatea administrării următoarelor mijloace de probă: finalizarea expertizelor medico-legale dispuse asupra victimelor M. Y., S. T., M. M., P. S., S. M., finalizarea expertizelor medico-legale psihiatrice dispuse în cauză, finalizarea constatărilor tehnico-ştiinţifice dactiloscopice dispuse în cauză, finalizarea expertizei medico-legale genetice dispuse în cauză (asupra altor urme şi obiecte decât cele care au făcut obiectul raportului constatare tehnico-ştiinţifică criminalistică genetică menţionat mai sus) precum şi reaudierea unor părţi vătămate şi martori.

Din probatoriul administrat în cauză până în acest moment al urmăririi penale a rezultat următoarea situaţie de fapt:

Faptele din seara de 15 august 2012 – victimă M. Y.

Probele administrate în cauză până în acest moment al urmăririi penale au relevat că, în seara de 15 august 2012, pe raza comunei Corbeanca, judeţul Ilfov, într-o zonă împădurită, în imediata apropiere a unui drum public (DN1), inculpatul V.N. a ucis-o pe numita M. Y. (cetăţean japonez), cauza morţii victimei fiind reprezentată de asfixia mecanică prin comprimare cervico-toracală.

De asemenea, potrivit probelor administrate de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că, inculpatul V. N., întrebuinţând asupra victimei acte de violenţă, a deposedat-o pe aceasta de mai multe bunuri (un laptop, un telefon mobil şi o cameră foto), existând indicii temeinice cu privire la comiterea de către acesta a infracţiunii de tâlhărie şi a întreţinut relaţii sexuale cu victima, prin constrângerea acesteia, existând indicii temeinice cu privire la comiterea de către acesta a infracţiunii de viol.

Faptele din noaptea 05/06 august 2012 de victimă S. T.

În temeiul probatoriului administrat în cauză, s-au conturat indicii temeinice în sensul că, anterior comiterii acestei fapte, inculpatul V. N. mai comisese o infracţiune de omor (în noaptea de 05/06 august 2012, în localitatea Baloteşti, asupra victimei S. T.)

În această cauză, s-a reţinut că, la data de 06 august 2012, victima S. T a fost găsită decedată în locuinţa sa din localitatea Baloteşti, judeţul Ilfov, prezentând urmele unei agresiuni sexuale. În urma autopsiei s-a stabilit că decesul a fost cauzat de o asfixie mecanică prin comprimare cervico-toracală.

Din actele de cercetare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la faptul că autorul agresiunii din noaptea de 05/06 august 2012 care a dus la decesul numitei S. T. este inculpatul V. N., existând indicii temeinice cu privire la comiterea de către acesta a infracţiunii de omor calificat, deoarece ar fi  pătruns şi rămas fără drept în locuinţa victimei, şi ar fi întreţinut relaţii sexuale cu victima, prin constrângerea acesteia.

Faptele din noaptea de 25/26 februarie 2011, victimă N. L.

Probele administrate în cauză până în acest moment al urmăririi penale au relevat că, în noaptea de 25/26 februarie 2011, în jurul orei 2300, o persoană neidentificată a pătruns fără drept în locuinţa victimei N. L., din judeţul Ilfov, după care – prin exercitarea de violenţe asupra acesteia – a deposedat-o de mai multe bunuri (o sumă de bani şi un telefon mobil) şi a întreţinut acte sexuale cu aceasta, prin constrângere; totodată, s-a reţinut că agresorul a legat-o pe victimă de mâini şi de picioare, lipsind-o de libertate.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că există indicii temeinice cu privire la faptul că autorul infracţiunilor mai sus descrise este inculpatul V. N.,

Faptele din noaptea de 28/29 aprilie 2012  parte vătămată M. M.

Potrivit probelor administrate în cauză s-a reţinut că, la data de 29 aprilie 2012, în jurul orei 0300, V. N. a pătruns fără drept în locuinţa victimei M. M. din localitatea din judeţul Ilfov, după care – prin exercitarea de violenţe asupra acesteia – a deposedat-o de un telefon mobil.

Fapte comise în perioada mai–august 2010 parte vătămată, P. S.

În fapt, s-a reţinut că, în perioada mai–august 2010, numitul V. N. a pătruns fără drept, în mod repetat, în locuinţa victimei P. S. din localitatea din judeţul Ilfov, după care – prin exercitarea de violenţe asupra acesteia – a întreţinut acte sexuale cu aceasta. (partea vătămată nu a formulat plângere prealabilă astfel încât există o cauză de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale sub aspectul infracţiunii de viol) fiind efectuate în raport cu această cauză, cercetări sub aspectul infracţiunii de violare de domiciliu.

Fapte comise în data de 24 februarie 2012, victimă S. M.

În fapt, s-a reţinut că, la data de 24 februarie 2012, în jurul orei 2130, o persoană neidentificată a pătruns fără drept în locuinţa victimei S. M. din Bucureşti, după care – prin exercitarea de violenţe asupra acesteia – a deposedat-o de mai multe bunuri (bani şi bijuterii) şi a întreţinut acte sexuale cu aceasta, prin constrângere.

Fapte comise în data de 1 martie 2012, victimă A. A.

În fapt, s-a reţinut că, la data de 1 martie 2012, în jurul orei 2030, o persoană neidentificată a pătruns fără drept în locuinţa victimei A. A. din Bucureşti, după care – prin exercitarea de violenţe asupra acesteia – a deposedat-o de mai multe bunuri (bani şi alimente) şi a întreţinut acte sexuale cu aceasta, prin constrângere.

Reamintim că, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus:

Schimbarea încadrării juridice a faptei de omor reţinute în sarcina inculpatului V. N. din omor calificat, în modalitatea prevăzută de art. 174 din Codul penal raportat la art. 175 alin. 1 lit. i din Codul penal în infracţiunea de omor calificat şi deosebit de grav, în modalitatea normativă prevăzută de art. 174 din Codul penal raportat la art. 175 alin. 1 lit. i şi h din Codul penal şi la art. art. 176 alin. 1 lit. c şi d din Codul penal (cu privire la fapta din data de 15 august 2012 – victimă M. Y.).

Extinderea cercetărilor, începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul V. N., după cum urmează:

  • sub aspectul comiterii infracţiunilor de omor calificat şi deosebit de grav, în modalitatea normativă prevăzută de art. 174 din Codul penal raportat la art. 175 alin. 1 lit. i şi h din Codul penal şi la art. art. 176 alin. 1 lit. c şi d din Codul penal, tâlhărie, în modalitatea normativă prevăzută de art. 211 alin. 1 şi alin. 2 lit. b şi c din Codul penal, şi viol, în modalitatea normativă prevăzută de art. 197 alin. 1 din Codul penal (cu privire la faptele din data de 15 august 2012 – victimă M. Y.);
  • sub aspectul comiterii infracţiunilor de omor calificat, în modalitatea normativă prevăzută de art. 174 din Codul penal raportat la art. 175 alin. 1 lit. h din Codul penal, viol, în normativă prevăzută de art. 197 alin. 1 din Codul penal, şi violare de domiciliu, în modalitatea prevăzută de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul penal (cu privire la faptele din noaptea de 05/06 august 2012 – victimă S. T.);
  • sub aspectul comiterii infracţiunilor de viol, în modalitatea normativă prevăzută de art. 197 alin. 1 din Codul penal, tâlhărie, în modalitatea normativă prevăzută de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi alin. 21 lit. b şi c din Codul penal, lipsire de libertate în mod ilegal, în modalitatea normativă prevăzută de art. 189 alin. 1 şi 2 din Codul penal, şi violare de domiciliu, în modalitatea normativă prevăzută de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul penal (cu privire la faptele din data de 25 februarie 2011 – victimă N. L.);
  • sub aspectul comiterii infracţiunilor de tâlhărie, în modalitatea normativă prevăzută de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi alin 21 lit. c din Codul penal, şi violare de domiciliu, în modalitatea normativă prevăzută de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul penal (cu privire la faptele din noaptea de 28/29 aprilie 2012 (victimă M. M.);
  • sub aspectul comiterii infracţiunilor de violare de domiciliu, în formă continuată, în modalitatea normativă prevăzută de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal (cu privire la faptele comise în perioada mai–august 2010 – victimă P. S.);
  • sub aspectul comiterii infracţiunilor de viol, în modalitatea normativă prevăzută de art. 197 alin. 1 din Codul penal, tâlhărie, în modalitate normativă prevăzută de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi alin. 21 lit. c din Codul penal, şi violare de domiciliu, în modalitatea normativă prevăzută de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul penal. (cu privire la faptele comise în data de 24 februarie 2012 – victimă S. M.);
  • sub aspectul comiterii infracţiunilor de viol, în modalitate normativă prevăzută de art. 197 alin. 1 din Codul penal, tâlhărie, în modalitate normativă prevăzută de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi alin. 21 lit. c din Codul penal, lipsire de libertate în mod ilegal, în modalitatea normativă prevăzută de art. 189 alin. 1 şi 2 din Codul penal, şi violare de domiciliu, în modalitatea normativă prevăzută de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul penal (cu privire la faptele comise în data de 1 martie 2012 – victimă A. A.)

Inculpatul V.N. a fost arestat pentru o durată de 29 zile, începând cu data de 19.08.2012, fiind cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: omor calificat, omor calificat şi deosebit de grav, violare de domiciliu, viol, tâlhărie şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

Sursa: mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti