Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Class action a la francaise


12 septembrie 2012 | Gheorghe PIPEREA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Un proiect de lege a proceselor colective (class action) este prezentat in Le Monde. Franta va avea o astfel de lege a actiunii colective aplicabila raporturilor dintre consumatori si profesionisti din primavara anului viitor.

Foarte interesant este ceea ce declara Benoit Hamon, ministru delegat pentru economia sociala, solidaritate si consumatie (ce nume de minister! – n.n.): (i) obiectivul acestei legi nu este de a distruge competitia si nici de a sufoca tribunalele sau de a resuscita cabinetele de avocati, ci de a pune la dispozitia consumatorilor un instrument disuasiv (adica sa descurajeze profesionistii tentati sa abuzeze de puterea lor economica – n.n.); (ii) vor fi vizate de aceasta lege, in special, clauzele abuzive; odata sanctionate, ele vor fi eliminate din contracte, iar acest efect obtinut de un consumator sau de un grup de consumatori se va extinde la toate celelalte contracte de acelasi tip (erga omnes – n.n.).

Avind in vedere mimetismul nostru traditional, care ne face sa importam repede solutiile legislative franceze, as spune ca aceasta este nu doar o stire, ci chiar o veste buna pentru consumatorii romani – vom avea, curind, si noi o lege similara. Mai ales ca exista preocupari in stadiul avansat de a introduce in Dreptul Uniunii Europene o directiva privind recursul colectiv in materia protectiei consumatorilor.

Prof. univ. dr. Gheorghe PIPEREA
Managing Partner PIPEREA SI ASOCIATII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii