Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
5 comentarii

Contencios electoral. Contradictii intre Curtea de Apel Oradea si Hotararile BEC


14 septembrie 2012 | Razvan Nicolae MICUL
Secţiuni: Contencios administrativ, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

1. La originea cauzei se afla plangerea formulata de catre P.R.M. – Filiala Judeteana Satu Mare impotriva Hotararii B.E.C.M. Satu Mare nr. 26/23.05.2012, respectiv a hotararii B.E.J. Satu Mare nr. 40/24.05.2012, prin care petenta critica drept nelegala decizia forului administrativ, pronuntata in cadrul procedurii prealabile, considerand ca aceasta este data cu incalcarea competentelor biroului electoral judetean, respectiv apreciind ca hotararea concretizeaza o ingradire a dreptului la opinie si a dreptului de a fi ales.

2. In sustinerea plangerii formulate, observand lipsa mentiunilor exprese privind calea de atac in cuprinsul Legii 67/2004, cu privire la hotararile B.E.J., petenta a evocat decizia civila nr. 5559/30.06.2004 a I.C.C.J. prin care, intr-o speta practic identica, se retine ca „Inalta Curte de Casatie si Justitie constata ca cele doua hotarari emise de Biroul Electoral Judetean de Circumscriptie Dolj si Biroul Electoral Central au caracterul unor acte administrative care sunt supuse controlului judecatoresc asa cum corect s-a retinut si de instanta de fond.”

3. Prin sentinta civila nr. 2095/D/2012 Tribunalul Satu Mare a respins actiunea ca fiind inadmisibila, retinand ca petenta nu a exercitat calea administrativa de atac in cadrul procedurii prealabile, neatacand decizia biroului electoral judetean in fata forului superior – Biroul Electoral Central. Consideram ca motivarea instantei ar fi justificat invocarea unei exceptii de prematuritate, nicidecum una a inadmisibilitatii, astfel cum gresit, apreciem, retine Tribunalul Satu Mare.

4. Prin decizia civila nr. 2440/C.A./2012-R Curtea de Apel Oradea a mentinut hotararea instantei inferioare, apreciind ca „Prin urmare, legiuitorul poate institui, in cazul unor situatii deosebite, cum este si materia electorala, reguli speciale de procedura, ca modalitate concreta de exercitare a drepturilor procedurale, in acest caz principiul liberului acces la justitie concretizandu-se in posibilitatea neingradita a persoanelor interesate de a utiliza aceste proceduri, in formele instituite de lege.”

5. Regulile speciale de procedura la care se refera Curtea de Apel Oradea sunt stipulate in Hotararea B.E.C. nr. 22/02.05.2012privind stabilirea gradelor de jurisdictie in solutionarea contestatiilor depuse la birourile electorale, retinandu-se, printr-un articol unic, „impotriva hotararilor pronuntate de birourile electorale se poate exercita o singura cale de atac, la biroul ierarhic superior, a carui hotarare este definitiva„.

6. In acest context, fie cele doua instante nu cunosteau hotararea B.E.C. privind stabilirea gradelor de jurisdictie, fie au inteles sa respinga actiunea petentei ca inadmisibila (apreciem ca termenul corect ar fi fost prematura) intrucat aceasta nu a urmat o a 3-a procedura prealabila care, la randul ei, era inadmisibila. Un lucru e insa cert, dreptul de acces material la justitie, garantat prin art. 6 paraf. 1 C.E.D.O., retinut in speta prin chiar practica I.C.C.J., a fost deplin respectat.

Razvan Nicolae MICUL

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro