Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
4 comentarii

Daunele morale in litigiile de munca, din perspectiva socio-umana
14.09.2012 | Florin RADU

Secţiuni: Dreptul muncii, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Dupa cum chiar titlul o arata, nu ne propunem, in prezentul demers, sa facem o analiza tehnica, juridica, a problematicii despagubirilor de ordin moral in litigiile de munca, ci una dintr-un punct de vedere ce tine de latura umana a justitiei. Pentru aceasta, o sa parcurgem o situatie ivita in concret si supusa cenzurii instantelor de judecata.

O mare companie de stat, de mai multi ani, efectueaza periodic concedieri colective. Acum ceva timp, la una din aceste concedieri, un director zonal a impus o anumita lista de persoane ce urmau sa fie disponibilizate, lista care insa, nu tinea cont de criteriile legale, ci de… alte criterii.

Tabelul cu pricina trebuia sa fie semnat, deci insusit, de un sef de unitate descentralizata a companiei. Acesta din urma, insa, a refuzat sa semneze acea lista, ca fiind vadit nelegala si abuziva. El este eroul nostru.

Ce a urmat, e lesne de imaginat – revocarea din functie, mutarea la un alt loc de munca, pe o functie inferioara, cu un salariu mai mic, prin modificarea unilaterala a contractului individual de munca, neacceptata de el. Apoi, foarte rapid, nu mai putin de cinci sanctiuni disciplinare, insumand 40% din salariu, diminuat oricum, ca urmare a mutarii pe postul inferior.

Cercetarile disciplinare s-au efectuat timp de multe ore, mai multe zile, fara asistenta sindicala. In una din zile, din cauza modului abuziv in care se desfasura cercetarea (audierea), eroului i se face rau si este transportat cu salvarea la spitalul din localitate. La fiecare din aceste audieri, este chemat la ora 9 dimineata, stiut fiind faptul ca nu are autoturism propriu si ca – venind cu trenul de la 160 km – trebuie sa se trezeasca la ora trei dimineata.

Pentru a avea cat mai multe probe, celebrul director zonal ameninta zeci de alti angajati cu concedierea, daca nu vor da declaratii defaimatoare impotriva eroului. Cei mai multi cedeaza si scriu lucruri inimaginabile, dupa dictare; prea putini isi pastreaza demnitatea si refuza sa faca acel lucru.

La noul loc de munca, este singurul angajat care trebuie sa intocmeasca zi de zi raport de serviciu si, in general, este tratat intr-un mod mizerabil.

Si, ca imaginea sa fie completa, situatia lui familiala este una extrem de grea – sotia, proaspat somera, iar fiul, imobilizat in carucior.

Incet, incet, instantele de judecata ii admit pe rand contestatiile impotriva deciziilor de revocare, respectiv, sanctionare.

Dar toate instantele ii resping, ca nefondate, cererile privind acordarea de daune morale.

In ce ma priveste, nu am nici o indoiala ca acest caz este unul ce reclama indiscutabil acordarea de daune morale. Prejudiciul moral al eroului nostru este unul evident, iar anularea deciziilor nu poate constitui o reparatie suficienta pentru el.

A spune ca acest om nu a suferit nici un prejudiciu moral – iata ceva ce nu voi putea accepta niciodata!

Daca printre cititorii randurilor de mai sus se vor numara si colegi judecatori de la sectiile de litigii de munca, ii rog, daca mi se permite, sa se gandeasca de doua ori inainte de respinge de plano cereri de acordare a daunelor morale.

Florin RADU
Avocat, Baroul Hunedoara

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti