Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim marţi
Opinii
4 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Daunele morale in litigiile de munca, din perspectiva socio-umana
14.09.2012 | Florin RADU

Dupa cum chiar titlul o arata, nu ne propunem, in prezentul demers, sa facem o analiza tehnica, juridica, a problematicii despagubirilor de ordin moral in litigiile de munca, ci una dintr-un punct de vedere ce tine de latura umana a justitiei. Pentru aceasta, o sa parcurgem o situatie ivita in concret si supusa cenzurii instantelor de judecata.

O mare companie de stat, de mai multi ani, efectueaza periodic concedieri colective. Acum ceva timp, la una din aceste concedieri, un director zonal a impus o anumita lista de persoane ce urmau sa fie disponibilizate, lista care insa, nu tinea cont de criteriile legale, ci de… alte criterii.

Tabelul cu pricina trebuia sa fie semnat, deci insusit, de un sef de unitate descentralizata a companiei. Acesta din urma, insa, a refuzat sa semneze acea lista, ca fiind vadit nelegala si abuziva. El este eroul nostru.

Ce a urmat, e lesne de imaginat – revocarea din functie, mutarea la un alt loc de munca, pe o functie inferioara, cu un salariu mai mic, prin modificarea unilaterala a contractului individual de munca, neacceptata de el. Apoi, foarte rapid, nu mai putin de cinci sanctiuni disciplinare, insumand 40% din salariu, diminuat oricum, ca urmare a mutarii pe postul inferior.

Cercetarile disciplinare s-au efectuat timp de multe ore, mai multe zile, fara asistenta sindicala. In una din zile, din cauza modului abuziv in care se desfasura cercetarea (audierea), eroului i se face rau si este transportat cu salvarea la spitalul din localitate. La fiecare din aceste audieri, este chemat la ora 9 dimineata, stiut fiind faptul ca nu are autoturism propriu si ca – venind cu trenul de la 160 km – trebuie sa se trezeasca la ora trei dimineata.

Pentru a avea cat mai multe probe, celebrul director zonal ameninta zeci de alti angajati cu concedierea, daca nu vor da declaratii defaimatoare impotriva eroului. Cei mai multi cedeaza si scriu lucruri inimaginabile, dupa dictare; prea putini isi pastreaza demnitatea si refuza sa faca acel lucru.

La noul loc de munca, este singurul angajat care trebuie sa intocmeasca zi de zi raport de serviciu si, in general, este tratat intr-un mod mizerabil.

Si, ca imaginea sa fie completa, situatia lui familiala este una extrem de grea – sotia, proaspat somera, iar fiul, imobilizat in carucior.

Incet, incet, instantele de judecata ii admit pe rand contestatiile impotriva deciziilor de revocare, respectiv, sanctionare.

Dar toate instantele ii resping, ca nefondate, cererile privind acordarea de daune morale.

In ce ma priveste, nu am nici o indoiala ca acest caz este unul ce reclama indiscutabil acordarea de daune morale. Prejudiciul moral al eroului nostru este unul evident, iar anularea deciziilor nu poate constitui o reparatie suficienta pentru el.

A spune ca acest om nu a suferit nici un prejudiciu moral – iata ceva ce nu voi putea accepta niciodata!

Daca printre cititorii randurilor de mai sus se vor numara si colegi judecatori de la sectiile de litigii de munca, ii rog, daca mi se permite, sa se gandeasca de doua ori inainte de respinge de plano cereri de acordare a daunelor morale.

Florin RADU
Avocat, Baroul Hunedoara


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 4 de comentarii cu privire la articolul “Daunele morale in litigiile de munca, din perspectiva socio-umana”

 1. Ioan PITICAR spune:

  Si toate acestea dintr-un motiv foarte simplu.
  Avem o justitie haotica, neprocedurata si prin urmare fiecare judecator face de capul lui, sau dupa interesul propriu ori in spiritul protectiei comune a breslei.
  Partea socio-umana este cel mai adesea calcata in picioare.
  Va trebui ca vina Comunitatea Europeana cu un Regulament in care sa ase stipuleze clar si standardizat atingerile aduse si valorile despagubirilor.
  Justitia Britanica are ceva asemanator pentru daunele materiale.
  -Un ochi afectat = 600.000 de Lire Sterline

  Noi nu avem nici cele mai elementare standarde.
  Si din pacate lipsa de actiune a CSM este criticabila si condamnabila pe acest aspect.

  Este intolerabil sa vina ICCJ si sa creeze pe spete „pseudo-standarde” de aplicare, prin Deciziile sale!
  Iar la ICCJ am vazut cum se invarte treaba prin cazurile notorii de coruptie….

 2. sunt de acord ca aici se impun daune morale dar as vrea sa ne spui mai multe – daca poti- despre probatoriul administrat pe acest subiect. este foarte important.

  trebuie sa dovedesti toate elementele raspunderii.
  s-a facut asta? au venit martori, s-au depus scrisuri, etc? cred ca pe acest mergea si un interogatoriu al intimatei.

 3. adema spune:

  Schimbarea sistemului nu poate veni din afara, il aveti exact asa cum v-ati straduit sa-l aveti. E plin de uscaturi? Nu le-am primit eu in ograda!!! Eu medic, economist sau pictor nu am cum sa vin sa va dictez cum sa fiti oameni si sa va faceti meseria avand undeva in amintire si niste invataturi vechi de tot, de pe la 5-10 ani de-acasa…
  Sistemul acesta nu se va curati pentru ca nu e nimeni curat in el. Va deveni tot mai corupt, tot mai abject si tot mai spurcat. Asa cum „eroul” din istorisirea de mai sus nu are loc printre oameni pentru ca a refuzat sa se prostitueze profesional, tot asa n-are ce cauta omul de bun simt in „industria” justitiei…e eliminat din prima de sacali.

 4. Florin RADU spune:

  sigur ca am avut probe:
  situatia familiala am dovedit-o cu acte (adeverinta de somer, acte medicale pt. fiu)
  lipsa reprezentantului sindical a fost recunoscuta de parata, la interogatoriu si, in plus, lipseste semnatura acestuia de pe declaratia erorului
  orele tarzii la care s-au finalizat cercetarile au fost mentionate in declaratiile lui
  interventia salvarii, de asemenea, a fost inscrisa pe declaratie
  procentul total al retinerilor – cu „fluturasii” de salariu
  deplasarea pe 160 km – cu copia cartii de identitate, unde se arata domiciliul si cu copia convocarii, unde se arata municipiul unde a fost chemat
  in unele din litigii, am avut si martori
  etc

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.