Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Familie, Opinii
 1 comentariu

Amintirile de familie in NCC

17 septembrie 2012 | Simona CIMPOCA

De câte ori privesc o fotografie alb-negru care zace pe holul casei de când mă ştiu, mă gândesc cu fiecare nouă privire aruncată asupra ei că, probabil, mi-ar plăcea să o văd acolo şi peste 10 ani, şi peste 20, şi peste 30. Pentru că acolo este locul ei, pentru că aparţine acestei locuinţe, casei noastre, şi pentru că înfăţişează o persoană atât de dragă tuturor: pe străbunica. Deşi mi-au rămas câteva amintiri vagi cu ea certându-mă că nu sunt cuminte sau oferindu-mi bomboane, cel mai bine o văd în micul tablou agăţat în perete. Mi-e dragă şi aş păstra această amintire pentru totdeauna. Probabil că mulţi dintre noi au astfel de obiecte speciale în casele lor, se poate ca unora să le placă să răsfoiască albumul de familie, altora, să privească admirativ colecţiile de monede ale bunicului, alţii preferă să citească, într-un moment de relaxare, scrisorile pe care tatăl i le trimitea mamei din armată.

Despre orice fel de obiecte ar fi vorba în legătură cu familia noastră, este posibil ca marea majoritate dintre noi să aibă o strânsă relaţie cu propria familie prin obiectele respective. Faptul că acestea valorează atât de mult nu se datorează numai provenienţei sau naturii lor de obiecte de familie, ci, în special, sentimentului la a cărui creare participă prin simpla lor existenţă şi corelaţiei pe care noi o identificăm între obiectele de familie şi familia în sine.

Şi atunci, dacă în marea de lucruri pe care o persoană le-ar putea revendica în cazul unui partaj se află unul, două sau mai multe obiecte de mare însemnătate emoţională pentru ea, de ce să nu facem referire şi din punct de vedere legal la o astfel de situaţie, atâta timp cât bunurile respective pot fi disputate de mai multe persoane?

Ei bine, iată că a venit momentul şi pentru legislaţia românească să privească puţin către nevoile spiritual-afective ale oamenilor, oferindu-le acum şansa reală de a rămâne cu amintirile de familie în cazul partajului. Totul cu o rezervă: conform art. 1142, alin. (1) din Noul cod civil, „Moştenitorii pot ieşi din indiviziune cu privire la bunurile care constituie amintiri de familie numai prin partaj voluntar”. Respectiv, doar dacă cei veniţi la succesiune sunt de acord în mod unanim ca bunurile să se împartă, acest lucru va fi posibil. În caz contrar, aşa cum vedem şi în alin. (2) al aceluiaşi articol, bunurile cu pricina rămân în indiviziune. În această situaţie, acela care va fi desemnat depozitar al bunurilor constituind amintiri de familie le poate revendica, cu condiţia de a nu le înstrăina, împrumuta sau da în locaţiune fără acordul unanim al coindivizarilor.

Deşi există anumite restricţii ale legii cu privire la amintirile de familie, trebuie să recunoaştem că iniţiativa de a reglementa acest domeniu este una lăudabilă. Câţi dintre cei care au participat la un partaj nu or fi fost puşi în situaţia de a se resemna cu gândul pierderii unor obiecte de preţ, unor fotografii cu oameni dragi, unor tablouri înfăţişând părinţi, bunici sau străbunici? Câţi dintre ei nu or fi pierdut aceste obiecte în faţa unor persoane mai puţin interesate să le aibă? Acum, dacă legea ne permite, putem cere drepturile asupra amintirilor de familie, care, în noul Cod civil, sunt definite prin: bunurile ce au aparţinut membrilor familiei şi stau mărturie istoriei acesteia, şi includ corespondenţa între membrii familiei, arhivele familiale, decoraţiile, armele de colecţie, portretele de familie, documentele, precum şi orice alte bunuri cu semnificaţie morală deosebită pentru respectiva familie.

Aş vrea să păstrez tabloul din peretele holului cu străbunica, să îl arăt şi copiilor mei, dar şi nepoţilor, în caz că soră-mea ar avea ceva împotriva dorinţei mele…

Simona CIMPOCA
intern Societatea de Ştiinţe Juridice

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

JURIDICE by Night

Arbitraj comercial


Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Amintirile de familie in NCC”. Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare. Pe de altă parte, vă rugăm ca, înainte de a publica un comentariu, să citiţi cu atenţie politica de confidenţialitate JURIDICE.ro. În plus, vă rugăm să citiţi şi politica de confidenţialitate Akismet, plugin folosit de noi pentru a reduce comentariile spam.  1. Mihai COSTACHE spune:

    in aceste cazuri conteaza posesia si nu proprietatea. avind in vedere valoarea materiala scazuta-in general-a unor asemenea bunuri gen poze de familie, ceea ce conteaza este posesia lor.

    reglementarea iesirii din indiviziune este buna dar semi-inutila. nimeni nu se judeca ptr partajul albumului de familie insa toata lumea va dori posesia lui. si fiind bun mobil, este usor de posedat, de ascuns, de negat existenta lui sau chiar facut pierdut/distrus.

    un asemenea proces este pierdere de timp si bani cu sanse minime de succes.

    oricum este un progres din partea dvs- de la critica asupra aspectelor privind casatoria la amintiri de familie 🙂

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories