« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
13 comentarii

Ofertele de munca prin mass-media
17.09.2012 | Codul muncii PRO

Secţiuni: Content, Dreptul muncii, Media & Publicitate | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Codul muncii PRO

Ofertele de munca, inclusiv cele comunicate prin mass-media, trebuie sa aiba caracter licit. Astfel, ofertele nu pot contine limitari discriminatorii legate de origine sociala, sex, etnie, nationalitate, rasa, religie etc. Cu toate acestea, este valabila oferta care contine criterii legate de sex, daca specificul locului de munca impune un astfel de criteriu, cum ar fi situatia artistilor, modellingul etc. Iar in ceea ce priveste limitarea de varsta, aceasta este admisibila daca exista exceptii legale in acest sens. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de drept al muncii, editia a II-a, revazuta si adaugita, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2012, p. 242)

 
Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 13 de comentarii cu privire la articolul “Ofertele de munca prin mass-media”

 1. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

  și ce riști dacă nu are caracter licit?

 2. Florin RADU spune:

  partial de acord. in sistemul public, in principiu nu poti sa refuzi angajarea pe criterii de varsta, sex, religie.
  dar, intr-o societate privata, eu cred ca administratorul / asociatii ar trebui sa aiba posibilitatea, practic nelimitata, de a refuza angajarea unor oameni, inclusiv pe criterii de nationalitate sau sex.
  daca, de exemplu, un finlandez are afacerea lui proprie, privata si nu vrea sa aiba angajati suedezi, nu cred ca il poti amenda pt asta.

  • Mihaela MAZILU-BABEL spune:

   principiul nediscriminarii pe motiv de varsta are efect direct orizontal.adica si in privat se aplica la fel de bine ca si in sistemul public.
   http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:063:0004:01:RO:HTML
   iar pentru celelalte motive de nediscriminare, s-ar putea incerca o aceeasi argumentare. oricum, din momentul in care directiva 2000/78 a fost transpusa in dreptul intern, legea care a transpus-o este opozabila atat in domeniul privat cat si in domeniul public. (adica pentru toate relatiile de munca si implicit, ofertele de munca in vederea incheierii de relatii de munca)
   Deci nu, nu puteti domnule Radu sa refuzati sa angajati suedezi daca acestia indeplinesc toate conditiile obiective de a primi acea slujba (trec de examinarea – orala/scrisa etc.) In baza dreptului UE va pot da in judecata. 😛

 3. il poti amenda pentru asta, legea nu face nici o distinctie mai ales ca este vorba de ordine publica.
  dar nu il poti dovedi ca cei respinsi au fost triati pe criterii de nationalitate, sex, virsta, etc 🙂

 4. care statistici ale unui angajator? m-ar ajuta sa imi aratati unde gasesc aceste statistici.
  pe linga faptul ca un angajator nu poate avea aceste statistici atit timp cit nu este inregistrat ca avind o baza de date personale si ca are dreptul sa o si prelucreze 🙂 adica 99,9999999% din firme.

 5. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

  la ITM. parca. si apoi, in cazul specific al ofertei, daca demonstrezi ca ai obtinut acelasi punctaj sau ca ai aceeasi calificare, ba chiar mai buna, si tot nu te angajeaza, poti incerca (am zis incerca) un caz de discriminare. 🙂
  statisticile le poti face printr-o expertiza. se duce expertul ITM si se uita in cartile de munca de la firma. sa vada trecutul istoric si mai ales prezentul. cati angajati sunt. si raportat la calificare. etc. se poate, chiar se poate. am citit ceva cazuri in UK, cand studiam dreptul UE. daca vreti, ma uit si va dau link spre ele, putin mai tarziu. daca chiar va intereseaza.

 6. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

  iar statisticile sunt de regula anonime. nu inteleg ce legatura are cu protectia datelor cu un caracter personal.

 7. glumesti 🙂 ai incercat asta intr-o speta reala sau imi spui teorii? ca sa stiu cum ma raportez la solutia oferita.
  nu vorbesc de ce fac avocatii europeni ptr simplu motiv ca in Europa exista un alt nivel al informatizarii insa nici acolo nu se stocehaza date privind rasa, culoarea pielii sau genul celor angajati / respinsi.
  cred ca este imposibil sa vezi citi negri (afro-americani) / tigani (romi) am angajat / respins.

 8. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

  de la imposibil (nu poti dovedi) am ajuns sa va fac sa spuneti – „cred ca este imposibil”
  daca mai insist, sigur v-as convinge.
  Acum serios vorbind, va intreb si eu: ati incercat intr-o speta si nu ati reusit? de sunteti asa convins de aceasta relativa imposibilitate?

  • Bogdan HENDRE spune:

   Eu sunt de parere ca nu se poate considera discriminare numai pe motiv ca ai avut doar angajati barbati sau femei. La firma noastra de exemplu, nu a fost angajat pana acuma niciun tigan, pentru ca nu a fost niciun tigan la interviu. Deci daca luam listele de la ITM sau de la Casa de Asigurari, vom vedea numai romani, dar asta nu inseamna neaparat discriminare.

 9. stiu ce date are in posesie ITM si ce date apar in actele detinute de catre acesta. am spus „cred” ca sa imi iau o marja de siguranta in ideea ca poate s-a schimbat ceva.

  problema ramine- ITM si cartile de munca nu contin informatiile in baza carora sa poti trage concluzia ca exista o discriminare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD