Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Arii de practică Drept penal

INFO PICCJ – 17 septembrie 2012

17 septembrie 2012 | Daniela GHICAJANU, Sorin-Ioan DUMITRASCU, Daniela GHICAJANU

Constituire de grup infracţional. Sclavie. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. Arestare pentru o perioadă de 5 zile

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  a anunţat că procurorii  Parchetului de pe  lângă Curtea de Apel Timişoara au dispus pe baza semnalării în Sistemul Informatic Schengen transmisă de către Biroul SIRENE, reţinerea numitului N. D. R. faţă de care autorităţile judiciare italiene au emis mandat de arestare europeană pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi sclavie.

Din actele transmise de autorităţile solicitante rezultă că N. D. R. împreună cu alte persoane, a constituit o organizaţie criminală cu scopul de a exploata minori români, pe care îi ţinea în stare de sclavie şi îi punea la cerşit în centre comerciale sau în locuri turistice.

Persoana reţinută a fost prezentată Curţii de Apel Timişoara cu propunere de arestare preventivă provizorie pe o perioadă de 5 zile, urmând ca în acest termen sa fie înaintat mandatul european de arestare, tradus în limba română, pentru a se pune în discuţie predarea persoanei urmărite.

***

Tentativă de viol. Arestare preventivă pentru 29 de zile. PT pentru Minori şi Familie Braşov

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că procurorii  Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov au solicitat arestarea preventivă a inculpatului R. G. O. (aflat în stare de reţinere) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la viol.

Magistraţii Tribunalului pentru Minori şi Familie Braşov au admis solicitarea procurorilor şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă, pe numele inculpatului, pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut faptul că, la data de 11.09.2012, în jurul orelor 1500, în timp ce se afla într-o scară de bloc din municipiul Braşov, a acostat-o şi a transportat-o în braţe pe minora C. D. M. (în vârstă de 10 ani) pe care a dus-o în beciul blocului, unde intenţiona să întreţină prin constrângere raporturi sexuale cu aceasta, fiind întrerupt de intervenţia martorilor minori cu care partea vătămată se juca.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***
Viol. Arestare preventivă. PT Suceava

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au solicitat, la data de 13.09.2012, instanţei de judecată, arestarea preventivă a inculpatului L. A. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de viol.

Probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

În perioada august – septembrie 2012, prin constrângere fizică şi profitând de imposibilitatea victimei de a se apăra şi a-şi exprima voinţa, inculpatul a întreţinut, în mod repetat, acte sexuale cu fiica sa în vârstă de 8 ani.

Cercetările continuă în cauză, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Denunţare calomnioasă. Punerea în mişcare a acţiunii penale. Trimitere în judecată. PT Tulcea

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului S. (fost M). N sub aspectul săvârşirii infracţiunii de denunţare calomnioasă (2 fapte).

Din probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a rezultat următoarea situaţie de fapt:

La data de 27.01.2009, cu rea credinţă, inculpatul a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul  Tulcea referitor la săvârşirea unor fapte penale de către numiţii G. S. şi G. P., deşi cunoştea că acuzaţiile aduse acestora sunt nereale, insistând, ulterior, în susţinerea unor declaraţii mincinoase pe parcursul cercetărilor ce s-au efectuat în dosarul astfel constituit.

Dată fiind calitatea de lucrător de poliţie a uneia dintre părţile vătămate, cauza a fost declinată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, unde în urma cercetărilor efectuate, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de numiţii G. S. şi G. P.

Ulterior, G.S. şi G.P. au formulat plângeri penale împotriva inculpatului sub aspectul săvârşirii infracţiunii de denunţare calomnioasă, în raport cu plângerea formulată de către acesta din urmă, prin care preciza faptul că partea vătămată G.S. (în calitate de lucrător de poliţie) ar fi încheiat un proces verbal de contravenţie pe numele Stan Nicolae, prin care îl sancţiona pentru comercializarea, cu încălcarea legii, a unei cantităţi de struguri, deşi, la momentul respectiv, 12.10.2007, inculpatul nu s-ar fi aflat în ţară.

Totodată, în plângerea formulată, inculpatul Stan Nicolae a arătat faptul că cealaltă parte vătămată, cu care de altfel, se afla în relaţii de duşmănie, respectiv G. P. (care fusese şi el sancţionat contravenţional pentru aceeaşi faptă) i-a furnizat lui G. S. datele lui de identificare pe care le-a utilizat, în mod abuziv, la încheierea procesului verbal de contravenţie.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Tulcea.

Sursa: mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Daniela GHICAJANU
student, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership