Medierea in cazurile de malpraxis, sau Despre utopie
19 septembrie 2012 | Mihai COSTACHE
Pornind de la articolul colegei noastre Fanuta Lisman privind obligativitatea medierii incepand din februarie 2013 (conform NCPC) si obligativitatii informarii cu privire la mediere (din 1 octombrie 2012) m-am gindit cum ar functiona o mediere in materie de malpraxis medical. Un subiect interesant in special datorita faptului ca si proiectul de lege al sanatatii doreste sa instituie obligativitatea medierii.
Astazi este la moda sa se institutie medierea ca o procedura obligatorie la orice potential litigiu, aceasta fiind vazuta ca un panaceu la toate probleme instantelor de judecata.
In mod clar, obligativitatea medierii litigiilor in domeniul malpraxisului medical va oferi avantaje partilor implicate prin scurtarea timpului in care se solutioneaza cauza. Este clar ca expunerea tututor frustrarilor, nevoilor si criticilor ce le are un pacient fata de medic si/sau unitatea medicala pot fi scoase la iveala in cadrul medierii. Iar acest lucru nu poate duce decat la o vindecare emotionala a pacientului si la imbunatarirea starii sale generale. Cred ca medierea poate fi prescrisa ca si medicament chiar de catre medic in cadrul retetelor electronice; insa numai cu primirea unui cod din partea CNAS…
Avocatii apararii (adica cei care reprezinta medicul, asiguratorul sau unitatea medicala) vor fi mai inclinati sa medieze problema decat avocatii reclamantului. Amandoi avocatii (al reclamantului si al paratului) vor fi mai mult decat satisfacuti cu medierea; la fel si clientii lor. In urma medierii vor exista schimbari in ghidurile de practica si in procedurile spitalului astfel incat siguranta pacientului sa fie imbunatatita. De asemenea, toate obstacolele majore existente in sistem vor fi rezolvate de catre mediere astfel incat toata lumea sa beneficieze sa avantajele unei asemenea proceduri.
Medierea in materia malpraxisului va determina ca administratorii de spitale si companiile de asigurare sa isi ascunda suspiciunile legate de dorinta de imbogatire a avocatilor ce reprezinta victimele unui malpraxis mediale. Aceasta schimbare va duce la analiza erorilor medicale ca o oportunitate de a se invata din greseli astfel incat viitorul sa fie mai luminos ca niciodata.
Iar avocatii care vor alege procedura medierii o vor privi ca o ocazie de a rezolva problemele complexe ale malpraxisului medical, de a-si manifesta compasiuna fata de adversar si sistemul medical.
In final toti vor fi fericiti si vor trai pana la adanci batrineti, vesnic recunoscatori procedurii medierii devenita obligatorie conform legislatiei in vigoare.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro