Varia
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

NAPOMUN: Simularea Natiunilor Unite la Cluj-Napoca – 3-7 septembrie 2012. Cum a fost
24.09.2012 | Daniela GHICAJANU

În perioada 3-7 septembrie 2012, a avut loc la Cluj-Napoca, a treia ediție a Conferinței Internaționale NapoMUN organizată de Asociația Napoca Forum, la care au participat 100 de studenți din 22 de state ale lumii și de pe patru continente. În calitatea mea de participant ca și delegat al Republicii Populare Chineze, dar făcând și parte din echipa de organizare a acestui eveniment pot spune că a fost un eveniment reușit de la care fiecare a avut ceva de învățat, dincolo de micile probleme care au apărut și care uneori sunt inevitabile la astfel de evenimente. Avand ocazia de a fi de ambele părți ale baricadei, acest lucru m-a ajutat foarte mult să înteleg ce înseamnă și ce implică organizarea unei conferințe de tip Model United Nations.

Dincolo de faptul că trebuie să înveți să te pliezi pe ceea ce doresc participanții să vadă în orașul gazdă sau unde ar dori să meargă pentru a lua câteva suveniruri, ca și organizator trebuie să aduci un plus de valoare față de celelalte conferințe MUN organizate în toată lumea. Nu pot spune că este un lucru ușor, ținând cont de standardele tot mai ridicate pe care le au participanții și de pretențiile pe care comunitatea MUN le are de la fiecare Model United Nations organizat. Dar așa cum a demonstrat-o și în edițiile anterioare NapoMUN este una dintre Conferințele MUN de top din Estul și Centrul Europei lucru vizibil prin modul de organizare, invitații avuți, condițiile de cazare și tot ce implică partea socială în ceea ce privește participanții, precum și nivelul dezbaterilor, modul cum au reacționat participanții la situația de criză în fața căreia au fost puși și nu în ultimul rând calitatea speaker-ilor și a celor care au fost nominalizați ca fiind ”Best delegate ” în fiecare comitet.

La acestă ediție comitetele simulate au fost Consiliul de Securitate, Comitetul Drepturilor Omului, Comitetul Economic și Social și Parlamentul European unde s-au dezbătut probleme de actualitate care afectează securitatea și prosperitatea întregii comunități internaționale, nu doar a anumitor zone sau continente: de la problema statului palestinian, problema utilizării energiei nucleare și a impactului său asupra generațiilor viitoare, a violențelor în zona Pakistanului până la problema creării unei armate europene sau a unei alianțe UE-Israel. Elementul surpriză a fost simularea unei situații de criză care a vizat actuala problemă dintre Iran și Israel în care am încercat să vedem cum va reacționa viitoarea generație de diplomați în fața unei probleme ce suscită interesele unor state puternice la nivelul comunității internaționale. Pot să afirm că reacția participanților a fost una pozitivă față de această situație de criză și au știut să o gestioneze cu brio reprezentandu-și foarte bine țările alese și interesele acestor țări, iar acest lucru dovedește încă o dată că și această ediție a NapoMUN a avut participanți care știu cum să gestioneze problemele pe care și în realitate Națiunile Unite trebuie să le soluționeze sau pe care le-ar soluționa dacă nu ar exista divergențele bine cunoscute în Consiliul de Securitate, lucru demonstrat și în cadrul NapoMUN. De asemenea și în anul acesta NapoMUN s-a bucurat de prezența unor personalități precum domnul rector al Universității ” Babeș-Bolyai ” Cluj-Napoca academician dr. Ioan Aurel Pop, Excelența Sa Ambasadorul Palestinei în România, domnul Ahmed Aquel și Excelența Sa Ambasadorul Africii de Sud în România, domnul Pieter Andries Swanepoel.

În ceea ce mă privește pot spune că deși au fost momente în care poate oboseala și-a spus cuvântul, NapoMUN  a fost una dintre cele mai frumoase experiențe de până acum, ținând cont că a fost și prima mea conferință de acest gen la care am avut calitate dublă, delegat și organizator. Am cunoscut oameni minunați, diferiți, dar hotărâți atunci când aveau ceva de spus, oameni care m-au inspirat în ceea privește proiectele mele de viitor și pe care sper să-i revăd la alte conferințe de acest tip. Am învățat că time management-ul și discursurile de bună calitate te reprezintă pe tine ca om și că oricât de greu ar părea, există și momente în care imposibilul devinde posibil, iar acest lucru numai atunci când ai o echipă de oameni minunați alături de tine.

Pentru a vedea ce a însemnat și pentru cei care au facut acest NapoMUN să fie în categoria celor mai bune conferințe veți găsi mai jos opiniile câtorva dintre participanți, precum și membrii Comitetului Executiv:

NAPOMUN 2012 a fost, în mod clar, o experiență pe care aș  recomanda-o oricărui student interesat de științe politice sau relații internaționale. Organizatorii au reușit să creeze toate condițiile pentru dezbateri, dovada cea mai clară că simularea a fost una reușită  fiind faptul că participanții continuau să discute subiectele chiar și în pauză – “jocul” a prins pe toată lumea. Cred că momentul situației de criză s-a apropiat foarte mult de o problemă diplomatică reală, în care timpul de decizie este mult mai scurt și depinde, de multe ori, de reacția rapidă a participanților. Îmi imaginez că un astfel de eveniment cu participare internațională este destul de greu de planificat, dar cred că NAPOMUN 2012 a reușit să aducă echilibrul între dezbateri de calitate și socializare.”- Ruxandra Șerban, student în anul II la Facultatea de Științe Politice a Universității București.

Organizarea celei de-a treia ediții a simulării internaționale a Națiunilor Unite în Cluj-Napoca s-a tradus prin înregistrarea unor succese considerabile pe mai multe paliere. Aș aminti aici interesul sporit al Corpului Diplomatic din România, la festivitatea de deschidere a conferinței fiind prezenți Excelențele Sale, Ambasadorul Africii de Sud, Pieter Andries Swanepoel și Ambasadorul Palestinei, Ahmad Bader Aquel. Totodată, mediul academic a oferit un considerabil sprijin conferinței, Domnul Academican Ioan Aurel Pop, rector al UBB, fiind prezent la deschidere. Ne-am bucurat și de sprijinul autorităților, a reprezentanților Guvernului României în teritoriu, Domnul Sub-prefect Mihnea Iuoraș adresându-se participanților tot cu ocazia festivității de deschidere. Însa cea de-a treia ediție a NAPOMUN a însemnat și continuarea unei tradiții cu care puține conferințe de aceeași natură se pot lăuda. Am adus în Cluj-Napoca tineri din peste 20 de state, de pe 4 continente, așa cum am făcut înca din 2009, când am pus bazele proiectului. De fapt, conferința noastră a realizat scopul Asociației NAPOCA FORUM, și anume acela de a construi premisele unui veritabil dialog intercultural aici, în inima Transilvaniei. În subsidiar, asociația noastră a dus mai departe campania „ACEASTA este România!”, care și-a propus să pună umărul la schimbarea imaginii nefavorabile pe care o are România printre străini. Ca o concluzie, aș putea spune că ceea ce am facut noi n-a fost decât să demonstrăm că și tinerii din România pot să organizeze un astfel de eveniment și că valorile internaționale care stau la baza ONU și a UE pot fi diseminate și din Cluj-Napoca.”- Mihnea Stoica, Președintele Asociației Napoca Forum.

În ceea ce privește experiența mea ca participant delegat, am apreciat la nivelul organizării bunavoința și răbdarea celor din Comitetul de organizare care m-au ajutat întotdeauna cum au putut mai bine și mi-au rezolvat toate probleme apărute pe durata conferinței și în timpul dezbaterilor. De asemenea am apreciat eforturile celor din organizare, pentru ca noi, participanții să avem o experineță de neuitat atât la NapoMUN, cât și în România, de la faptul că ne-au asigurat transportul de la aeroport până în campusul Economica II (fără un astfel de ajutor ne-ar fi fost destul de dificil să ajugem acolo ). Am cunoscut români minunați care au dat dovadă de mult bun simț și care au fost foarte drăguți cu mine. De asemenea pot spune că de la cazarea de care am avut parte până la socializare, turul orașului și explicațiile pe care le-am primit au fost deosebite și pentru acest lucru mulțumesc echipei organizatoare. În ceea ce privește dezbaterile, consider că situația de criză a fost benefică și a fost tratată cu profesionalism atât de către delegați, cât și de către coordonatorii de comitete care au avut un cuvânt greu de spus în ceea ce privește turnura discuțiilor. De asemenea am apreciat și mediatizarea avută de acest eviniment. Au fost și mici inconveniente legate de problemele tehnice, dar acest lucru poate apărea la orice conferință. Pentru toate motivele expuse mai sus, cred că NapoMUN 2012 a fost un succes. ” – Giusi Josie Nicolasi, Studentă la Facultatea de Drept a Universității din Milano, Italia.

NAPOMUN a fost o experiență incredibilă și o conferință cu un mare succes. Atât participanții, cât și invitații au avut doar feedback-uri pozitive în legatură cu acest proiect, si asta ne dă și mai multă încredere în ceea ce facem și în ceea ce am reușit să realizăm la Cluj. Delegații au plecat cu o experiență academică foarte utilă, au învățat cum să dezbată, să facă negocieri, și în special să înțeleagă cum are loc procesul decizional al Națiunilor Unite. În plus față de aceasta, pe plan social s-au format prietenii frumoase, și sunt convinsă că străinii din cele 22 de țări, prezenți la ediția de anul acesta, au plecat din Cluj cu o impresie deosebită despre acest oraș, această țară, și în special despre oamenii ei. Sunt mândră că am fost manager-ul de proiect al NAPOMUN 2012, și că împreună cu echipa de organizare am reușit să realizăm un eveniment care celebrează diversitatea aici, în Clujul multicultural.“ – Sama Shakhshir, manager de proiect NapoMUN 2012.

Experiența mea la NapoMUN a fost una foarte interesantă, atât din punct de vedere intelectual, cât și social. De mult timp nu mi s-a mai întamplat să cunosc oameni care să mă marcheze atât de mult. În primă faza am observat comportamentul în cadrul sesiunilor formale, unde delegații au fost foarte interesanți de subiectele de discuție. Am observat că toți au investit foarte mult timp pentru cercetare înainte de conferință și au pus foarte mult suflet în timpul dezbaterilor, unde s-au comportat ca adevarați avocați ai țărilor pe care le-au reprezentat. Dezbaterile au fost dinamice și pline de zel, și fiecare delegat și-a apărat poziția cu încrâncenare și fără să dea înapoi. Negocierile au fost dure și presărate cu multe remarci amuzante și ironice, dar rezultatul final s-a bazat pe compromisuri diplomatice și majoritatea rezoluțiilor au fost adoptate cu un număr suficient de voturi. În plus, comportamentul exemplar a fost replicat în timpul crizei, unde toată lumea a vorbit, deși a fost o criză comună, la care au participat toți delegații. Inițial delegații au părut puțin speriați de zelul celor din Consiliul de Securitate, dar criza a fost pe placul tuturor, iar majoritatea s-a implicat activ în dezbateri sau în redactarea rezoluțiilor sau a deciziilor.
Din punct de vedere personal, pot spune că atât sesiunile de dezbateri, cât și evenimentele sociale au decurs fructuos, iar sub atenta oblăduire a Comitetului Executiv toate problemele au fost rezolvate aproape înainte de a apărea.
” – Roxana Călărașu, Director Comitetul pentru Drepturile Omului.

NapoMUN a fost prima conferință internațională de acest gen la care am participat. Pe parcursul celor cinci zile a fost ’’oferta’’ pe care mă bucur că nu am refuzat-o în luna martie a acestui an, pentru că am avut parte de diplomație și doi ambasadori, oratori de înaltă clasă, politici globale de actualitate, schimbări neprevăzute de situație, tineri implicați si dedicați și petreceri tematice savuroase. În cele ce urmează veți afla pe scurt și de ce. Pentru detalii vă încurajăm călduros să aplicați anul viitor.

Dat fiind faptul că sunt studentă în Cluj-Napoca, a fost o oportunitate unică să particip atât în calitate de organizator, cât și în calitate de delegat al statului Kuwait. În cadrul Comitetului Executiv m-am ocupat de la logistică, până la fundrasing, de la pregătirea micului dejun celor 100 de participanți, până la fotografie. Am învățat aici să crezi în proiectul tău, să iți menții promisiunile față de parteneri și să nu renunți atunci când întâmpini dificultăți și refuzuri în calea a ceva ce își scrie deja de trei ediții, la fiecare început de toamnă, propria istorie.

Cum am fost novice la o conferință de asemenea amploare, am preferat să ascult și să observ cu atenție și curiozitate cum se desfășoară întregul proces de adoptare a unei rezoluții în cadrul Comitetului pentru Drepturile Omului. Este impresionant să îi asculți pe directorii de comitet și pe delegații cu experiență, să îi vezi cum își intră în rolul de reprezentant al unui anumit stat indiferent dacă este membru al ONU sau al unei alte organizații, cum se înlănțuie argumentele și cât de rapid urmează dreptul la replică. Și totul contra cronometru. Într-adevăr, aici am înțeles de ce în diplomație dezbaterile se desfășoară anevoios, mai ales când fiecare stat emite pretenții, pentru că soluțiile în cadrul unui conflict major trebuie să fie viabile și să coordoneze toate interesele actanților, iar acțiunile concertate pot salva milioane de vieți. Dar cea mai bună lecție a fost să descopăr că politicile promovate de ONU nu merg întotdeauna mână în mână cu dreptul internațional public și prin urmare ajung sa creeze dreptul.” – Andrieș Maria-Claudia, membru al Comitetului Executiv și delegat în Comitetul Drepturilor Omului, studentă la Facultatea de Drept, Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.

Partciparea mea la NapoMUN a fost, cu siguranță, una dintre cele mai frumoase din viața mea. Nu pot descrie sentimentul pe care l-am avut atunci când i-am întâlnit pe toți acei studenți veniți din toate colțurile lumii despre care nu pot spune decât că ne-am împrietenit imediat. NapoMUN mi-a demonstrat că încă mai există minți luminate în întreaga lume și că pacea și dragostea între popoare încă mai sunt posibile! Mai mult decât atât, dezbaterile au fost atât de crâncene încât unul dintre noi, la un moment dat, a uitat că aceasta era doar o simulare și nu o situație reală. Ca o concluzie, personal, nu am găsit niciun aspect negativ acestei conferințe și m-am simțit minunat în fiecare moment petrecut în România.” Diba Mirzai, delegat în Comitetul Drepturilor Omului, studentă la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Twente din Olanda.

Daniela GHICAJANU
student, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.