Normele referitoare la miere modificate de Comisia Europeana
25 septembrie 2012 | JURIDICE.ro
In urma unei hotarari preliminare pronuntate de Curtea Europeana de Justitie la data de 6 septembrie 2012, Comisia Europeana a adoptat vineri, 21 septembrie 2012, o propunere de modificare a normelor referitoare la miere in vederea clarificarii naturii efective a polenului, potrivit unui comunicat al CE.
Instanta germana a sesizat Curtea Europeana de Justitie in acest caz in vederea pronuntarii unei hotarari preliminare. La 6 septembrie 2012, Curtea Europeana de Justitie a pronuntat o hotarare (Cauza C-442/09) in care a indicat ca: a) intelegerea anterioara a domeniului de aplicare al legislatiei referitoare la OMG-uri este gresita (aceasta legislatie era pe deplin aplicabila polenului modificat genetic din miere) si ca b) polenul din miere trebuie considerat ca fiind un ingredient.
Conform standardelor internationale ale OMC, propunerea defineste polenul ca fiind un constituent natural al mierii, nu un ingredient al acesteia.
Interpretarea Curtii de Justitie s-a intemeiat pe directiva privind mierea care dateaza din 2001 si a calificat polenul ca ingredient al mierii, argumentand ca polenul se gaseste in miere mai ales datorita interventiei apicultorului. Propunerea Comisiei recunoaste ca polenul este un constituent natural si nu un ingredient al mierii; acesta intra in stup ca urmare a activitatii albinelor si se regaseste in miere indiferent daca apicultorul intervine sau nu. Prin urmare, intrucat polenul este considerat a fi un constituent natural al mierii, normele UE in materie de etichetare, care impun o lista de ingrediente, nu se aplica.
Propunerea Comisiei nu va afecta concluzia Curtii in ceea ce priveste aplicarea legislatiei referitoare la OMG-uri in cazul polenului modificat genetic din alimente. In special, propunerea respectiva nu modifica concluzia Curtii potrivit careia mierea care contine polen modificat genetic poate fi introdusa pe piata numai in cazul in care face obiectul unei autorizatii eliberate in conformitate cu legislatia. In plus, vor fi, de asemenea, aplicabile normele in materie de etichetare referitoare la prezenta OMG-urilor in alimente. De asemenea, propunerea are drept obiectiv alinierea competentelor de executare conferite Comisiei in Directiva 2001/110/CE privind mierea cu cele introduse prin Tratatul de la Lisabona.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro