Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Regulile probatiunii in materia restituirii proprietatilor


26 septembrie 2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în materia restituirii proprietăţilor preluate abuziv de către stat, regulile probaţiunii cuprind derogări de la dreptul comun, în sensul că, prin dispoziţiile art. 24 din Legea nr. 10/2001 se instituie aşa-numita prezumţie de proprietate care vizează şi întinderea dreptului în favoarea celor care apar menţionaţi în actul normativ sau de autoritate prin care s-a dispus măsura preluării. În speţă, reclamantul a devenit proprietarul imobilului în baza unui act sub semnătură privată încheiat în anul 1960, iar în anul 1973 imobilul a fost preluat de stat prin decret de expropriere, din cuprinsul procesului-verbal de predare-primire  rezultând că reclamantul a predat imobilul statului. Prin urmare, chiar dacă înscrisul sub semnătură privată nu valorează în sine titlu translativ de proprietate, coroborând prezumţia de proprietate instituită prin  Legea nr. 10/2001 cu înscrisul sub semnătură privată din anul 1960, Înalta Curte a reţinut că instanţele de fond au concluzionat corect că s-a făcut dovada îndreptăţirii reclamantului la acordarea de măsuri reparatorii, în condiţiile Legii nr. 10/2001. (Decizia nr. 2022 din 21 martie 2012 pronunțată în recurs de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect măsuri reparatorii în baza Legii nr. 10/2001)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii