« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ICCJ. Regulile probatiunii in materia restituirii proprietatilor
26.09.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în materia restituirii proprietăţilor preluate abuziv de către stat, regulile probaţiunii cuprind derogări de la dreptul comun, în sensul că, prin dispoziţiile art. 24 din Legea nr. 10/2001 se instituie aşa-numita prezumţie de proprietate care vizează şi întinderea dreptului în favoarea celor care apar menţionaţi în actul normativ sau de autoritate prin care s-a dispus măsura preluării. În speţă, reclamantul a devenit proprietarul imobilului în baza unui act sub semnătură privată încheiat în anul 1960, iar în anul 1973 imobilul a fost preluat de stat prin decret de expropriere, din cuprinsul procesului-verbal de predare-primire  rezultând că reclamantul a predat imobilul statului. Prin urmare, chiar dacă înscrisul sub semnătură privată nu valorează în sine titlu translativ de proprietate, coroborând prezumţia de proprietate instituită prin  Legea nr. 10/2001 cu înscrisul sub semnătură privată din anul 1960, Înalta Curte a reţinut că instanţele de fond au concluzionat corect că s-a făcut dovada îndreptăţirii reclamantului la acordarea de măsuri reparatorii, în condiţiile Legii nr. 10/2001. (Decizia nr. 2022 din 21 martie 2012 pronunțată în recurs de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect măsuri reparatorii în baza Legii nr. 10/2001)

Corina CIOROABĂ

 
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD