Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

Noile taxe si tarife la Registrul Comertului


25 septembrie 2012 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 667 din data de 24 septembrie 2012 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 902/2012 privind aprobarea taxelor si tarifelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului si oficiile registrului comertului de pe langa tribunale.

Actul normativ aproba un nou sistem de calcul al taxelor si tarifelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului si oficiile registrului comertului de pe langa tribunale.

Sistemul prevede ca operatiunile din registrul comertului sa fie taxate cu tarife unice, in functie de tipul solicitarii, fara ca fiecare tip de serviciu sa mai fie achitat separat, ca pana in prezent.

Astfel, cererea de inregistrare in registrul comertului a persoanelor juridice (cuprinzand: autorizare constituire, inmatriculare, autorizare functionare prin declaratie pe propria raspundere) va fi taxata cu 250 lei.

In cazul cererii de inregistrare in registrul comertului a persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale se va percepe o taxa de 90 lei.

Cererile de mentiuni simple (verificarea disponibilitatii sau rezervarii denumirii unei firme sau PFA, declaratii pe propria raspundere, radiere, mentiune operatiune unica, depunere si mentionare acte, numirea lichidatorului, certificat constatator etc.) vor fi taxate cu 45 lei atat pentru firme, cat si pentru persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale ori individuale.

Pentru cererile de mentiuni complexe, cuprinzand doua sau mai multe operatiuni, firmele vor fi taxate cu 220 lei.

La taxele percepute pentru cererile prevazute mai sus (mai putin cererea de eliberare certificat constatator si extras de registru) se aplica fondul de lichidare si fondul de buletin constituite potrivit prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei.

Pentru cererea de copii certificate, taxa este de 4+0,2 lei/pagina certificata.

Cererea de eliberare informatii punctuale de baza (numar de ordine in registrul comertului, denumire, forma juridica, cod unic de inregistrare, sediu social, durata de functionare, stare firma, activitate principala, capital social, administratori, asociati/actionari, date inregistrate in registrul comertului ca un anumit act sau fapt este ori nu este inregistrat) va fi taxata cu 8 lei/firma.

Tariful pentru cererea de eliberare informatii punctuale extinse (informatiile punctuale de baza si urmatoarele categorii de informatii suplimentare: activitate secundara, activitati autorizate; administratori/reprezentanti pentru sucursale/subunitati/sedii secundare; cenzori; informatii din situatiile financiare anuale disponibile), alte informatii, dupa caz, date inregistrate in registrul comertului ca un anumit act sau fapt este ori nu este inregistrat) va fi de 24 lei/firma.

Cererea de eliberare a unui raport istoric despre o firma va fi taxata cu 250 lei/firma, in timp ce pentru cererile de informatii pe serii de firme grupate pe maxim cinci criterii – aria geografica, localitate, domeniu – tariful va fi de 9 lei/firma si mai mult de cinci criterii – 11 lei/firma.

Pentru informatiile solicitate in cazul a 101 – 1.000 de firme, se va aplica o reducere de 30%, pentru 1.001 – 10.000 de firme, de 60%, iar la peste 10.000 de firme, reducerea este de 80%.

Hotararea de  Guvern va intra in vigoare la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii