RIL promovat. Caz de incompatibilitate a judecatorului care solutioneaza actiunea penala/civila
26.09.2012 | Andrei PAP

Procurorul General al României, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu recurs în interesul legii pentru a se stabili dacă judecătorul care a judecat cauza prin aplicarea dispoziţiilor art. 3201 din Codul de procedură penală cu privire la unii dintre inculpaţi devine sau nu incompatibil, conform art. 47 alin. 2 din Codul de procedură penală, să soluţioneze acţiunea penală şi civilă cu privire la ceilalţi inculpaţi, în ipoteza în care trimiterea în judecată a tuturor inculpaţilor s-a făcut prin acelaşi rechizitoriu, pentru infracţiuni între care există stare de conexitate sau indivizibilitate.
Optica jurisprudenţială:
Examenul jurisprudenţei actuale în materie penală evidenţiază două orientări cu privire la acest aspect şi, prin urmare, caracterul neunitar al practicii judiciare, astfel:
1. Unele instanţe au considerat că judecătorul care a soluţionat cauza prin aplicarea procedurii simplificate, prevăzute de art. 3201 din Codul de procedură penală este incompatibil întrucât şi-a exprimat părerea şi cu privire la soluţia care s-ar putea pronunţa în cauza respectivă privind ceilalţi inculpaţi şi, în consecinţă, au admis cererile de abţinere formulate în temeiul art. 47 alin. 2 din Codul de procedură penală.
2. Pentru aceeaşi ipoteză, alte instanţe au stabilit că judecătorul nu este incompatibil, potrivit dispoziţiilor art. 47 alin. 2 din Codul de procedură penală, să judece cauza disjunsă.
În argumentarea acestei soluţii s-a susţinut că instituţia reglementată de art. 3201 din Codul de procedură penală nu echivalează cu o antepronunţare, fiind caracteristică acordului de voinţă exprimat de inculpat în calitate de persoană acuzată în procesul penal.
Procurorul General apreciază al doilea punct de vedere exprimat ca fiind în acord cu litera şi spiritul legii.
:: Textul integral al recursului în interesul legii
Andrei PAP