Consiliul suedez al concurentei dispune incetarea aplicarii unei decizii luate de Liga suedeza de hochei
27 septembrie 2012 | Emanuela MATEI
Decizia nr. 501/2012 a Consiliului suedez al concurenței din 20.09.2012
În conformitate cu art. 3 alin. 1 și alin. 3 și art. 6 alin. 1 din Legea națională a concurenței, Consiliul suedez al concurenței dispune ca Liga suedeză de hochei („SHL”) să înceteze:
- aplicarea deciziei asociației SHL prin care cluburile membre au fost de acord să nu semneze contracte pe termen scurt cu jucători din Liga nord-americană de hochei („NHL”) în timpul sezonului de hochei 2012/2013 sau
- sancționarea cluburilor membre în cazul nerespectării deciziei SHL.
Prezenta decizie a Consiliului suedez al concurenței se aplică până la soluționarea definitivă a acestei cauze sau până la luarea unei alte decizii. Prezenta decizie intră în vigoare fără întârziere.
Dispoziția de încetare prevede și o penalitate cu titlu cominatoriu în valoare de 20 milioane SEK (10,63 milioane RON).
SHL este o asociație compusă din 12 cluburi de hochei pe gheață, care sunt calificate pentru a juca în divizia de elită a hocheiului din Suedia. La începutul lunii septembrie 2012, Consiliul suedez al concurenței a fost informat că SHL a decis să nu permită cluburilor să încheie contracte pe termen scurt cu jucători ai NHL în timpul sezonului de hochei 2012/2013. De asemenea, a reieșit faptul că unele cluburi membre ale SHL și-au exprimat interesul de a angaja jucători NHL prin contracte pe termen scurt. În acest context, Consiliul suedez al concurenței a avizat SHL în data de 6 septembrie 2012 și i-a cerut să clarifice circumstanțele legate de aceasta decizie, respectiv de a nu încheia contracte pe termen scurt cu jucători ai NHL.
Art. 2 alin. 1 al Legii suedeze a concurenței prevede că acordurile între întreprinderi care au ca obiect sau ca efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea într-un mod semnificativ a concurenței pe piață sunt interzise. Potrivit art. 1 alin. 6 deciziile luate de asociații de întreprinderi intră în domeniul de aplicare al interdicției din art. 2 alin. 1. Astfel de practici restrictive care au potențialul de a afecta comerțul dintre statele membre ale UE intră de asemenea sub incidența interdicției prevăzute de art. 101 TFUE.
Sezonul de hochei 2012/2013 a început la data de 13 septembrie 2012. Loc-autul NHL a început pe 16 septembrie 2012 și este încă în curs de desfășurare. Toate cluburile SHL au urmat până acum decizia de a se abține de la recrutarea de jucători ai NHL. Un număr semnificativ de jucători NHL au decis să se alăture echipelor din ligile ruse și elvețiene de hochei pe gheață în timp ce loc-autul NHL continuă.
Recrutarea de jucători din NHL conform regulilor Clubului Suedez de Hochei pe Gheață („SIF”) implică o serie de considerente atât comerciale cât și operative care trebuie făcute de către cluburi. Clubul va fi capabil de a oferi produse mai atractive și competitive, atât comerciale și sportive. Prin urmare, investițiile necesare pot duce la creșterea veniturilor clubului, parțial printr-un interes sporit din partea publicului, sponsorilor și companiilor mass-media și pe de altă parte prin intermediul șanselor sporite de a obține succese sportive. Conform prevederilor dreptului concurenței astfel de considerații ar trebui să fie efectuate de către orice club membru pe cont propriu și nu în acord cu concurenții lor.
Decizia SHL de a declina cluburilor membre posibilitatea de a acționa independent în materie de recrutare a jucătorilor în loc de a permite ca fiecare club să ia decizii de investiții pe baza considerațiilor și condițiilor proprii a rezultat într-un acord asupra unui plan de acțiune comun. Acest acord este unul exclus de către dreptul concurenței.
Consiliul suedez al concurenței consideră că există motive obiective bine justificate în favoarea acordării unei măsuri provizorii în conformitate cu art. 3 alin. 3 din Legea națională a concurenței. Loc-autul NHL a intrat în vigoare la 15 septembrie 2012. Interdicția decisă de către SHL conduce la o restrângere efectivă a concurenței.
Consiliul suedez al concurenței consideră că o penalitate cu titlu cominatoriu de 20 milioane SEK este necesară în scopul de a se asigura că dispoziția de a înceta aplicarea deciziei SHL va fi respectată.
În măsura în care activitatea cluburilor sportive a devenit una primordial comercială nu este deloc surprinzător că autoritățile naționale ale concurenței le supraveghează îndeaproape.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro