Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Actiunea in constatarea incetarii calitatii de asociat. Inadmisibilitate
27.09.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Corporate
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că este inadmisibilă acţiunea în constatare întemeiată pe art. 111 C. proc. civ., având ca obiect constatarea încetării calităţii de asociat şi administrator la o societate comercială, întrucât reclamantul avea la îndemână calea în realizarea dreptului, respectiv o acţiune întemeiată pe dispoziţiile art. 22 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului potrivit cărora înregistrarea menţiunilor se poate face şi la cererea persoanelor interesate, în termen de cel mult 30 de zile de la data când au cunoscut actul sau faptul supus înregistrării. Înalta Curte a statuat că, prin cererea sa, reclamantul nu a solicitat constatarea existenţei unui drept al său sau inexistenţa unui drept al pârâţilor pentru ca acţiunea să fie admisibilă, ci a încercat să dea eficienţă unor acte juridice care sunt supuse controlului organului competent să soluţioneze cererea de înregistrare în registrul comerţului, ceea ce nu atrage incidenţa în cauză a dispoziţiilor art. 111 C. proc. civ. (Decizia nr. 582 din 9 februarie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acţiune in constatare )

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti