Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Actiunea in constatarea incetarii calitatii de asociat. Inadmisibilitate


27 septembrie 2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că este inadmisibilă acţiunea în constatare întemeiată pe art. 111 C. proc. civ., având ca obiect constatarea încetării calităţii de asociat şi administrator la o societate comercială, întrucât reclamantul avea la îndemână calea în realizarea dreptului, respectiv o acţiune întemeiată pe dispoziţiile art. 22 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului potrivit cărora înregistrarea menţiunilor se poate face şi la cererea persoanelor interesate, în termen de cel mult 30 de zile de la data când au cunoscut actul sau faptul supus înregistrării. Înalta Curte a statuat că, prin cererea sa, reclamantul nu a solicitat constatarea existenţei unui drept al său sau inexistenţa unui drept al pârâţilor pentru ca acţiunea să fie admisibilă, ci a încercat să dea eficienţă unor acte juridice care sunt supuse controlului organului competent să soluţioneze cererea de înregistrare în registrul comerţului, ceea ce nu atrage incidenţa în cauză a dispoziţiilor art. 111 C. proc. civ. (Decizia nr. 582 din 9 februarie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acţiune in constatare )

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică