Scurt si la obiect
28 septembrie 2012 | Mihai COSTACHE
Din intamplare am gasit pe internet acest articol referitor la o nota in forma olografa apartinand lui Abraham Lincoln si care se gaseste in original la Arhivele Nationale din Washington.
M-a impresionat faptul ca Lincoln a avut nevoie de doar 7 cuvinte (varianta engleza a textului) pentru a salva o viata si a demonstra netemeinicia unei sentinte judecatoresti. O chestiune ideala pentru un avocat, nu-i asa? Mai ales daca luam in considerare ca A. Lincoln era el insusi avocat.
Speta era simpla – soldatul Michael Delaney a fost condamnat la moarte pentru dezertare de la regimentul sau din Colorado. Dar el nu a dezertat din lasitate si nici nu o facuse pentru a se intoarce acasa. El a fost arestat in timp ce lupta pentru un alt regiment, tot din Colorado. Dar cum in armata – indiferent de tara – regulamentul este Alpha si Omega vietii militare, judecatorul militar l-a condamnat la moarte.
In momentul in care a primit sentinta de condamnare spre confirmare (se aplica un alt cod de procedura penala) Lincoln a raspuns cu doar aceste 7 cuvinte: „Let him fight instead of being shot”.
Oare nu este o solutie corecta la problema clientului cel mai simplu si scurt raspuns? Si oare acesta nu poate fi comunicat in cuvinte simple si redus la esenta?
Daca cererile facute de catre avocati arata ca si Regulamentul Federatiei Internationale de Lupte Greco-Romane atunci este posibil sa nu sune corect (si eventual sa enerveze judecatorul care deja stie ca are de citit 100 de dosare/sedinta de judecata) desi clientul are dreptate.
Ce am putea face? Sa scriem mai putin – la fel ca Lincoln, mai concentrat pe esenta pozitiei clientului si sa nu ne consideram scribi platiti in functie de numarul de cuvinte scrise.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro