Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ, 28 septembrie 2012


28 septembrie 2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU
Secţiuni: Arii de practică, Drept penal, Protecția consumatorilor
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat şi contrabandă. Reținere. PJ Dorohoi

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi au solicitat reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor R. V. şi R. K., ş.a., cetăţeni din Republica Ucraina sub aspectul săvârşirii infracţiunii de intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat şi contrabandă, respectiv tentativă la infracţiunile de intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat şi tentativă la infracţiunea de contrabandă.

Totodată, în cursul zilei de astăzi 28.09.2012, inculpaţii au fost prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, cerere admisă de către magistraţii Judecătoriei Dorohoi, care au dispus emiterea unor mandate de arestare pe numele inculpaţilor pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în noaptea de 18/19.09.2012, cei doi inculpaţi au trecut în mod ilegal frontiera de stat din Republica Ucraina în România şi au introdus ilegal în ţară, prin sustragerea de la controlul vamal, 4 colete conţinând 2.500 pachete cu ţigări.

În prealabil, la data de 17.09.2012, cei doi inculpaţi au fost surprinşi încercând să treacă ilegal frontiera de stat în România, pentru a introduce în ţară ţigări de contrabandă.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Contrabandă şi deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate sau marcate necorespunzător, ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete. Obligarea de a nu părăsi localitatea. PJ Darabani

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea faţă de inculpaţii A. A. C., A. I. M. şi A. L. A. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă şi deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului  fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate sau marcate necorespunzător, ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în seara zilei de 18.09.2012, inculpaţii au fost observaţi de către o patrulă aparţinând Sectorului Poliţiei de Frontieră, pe teritoriul unei localităţi limitrofe de lunca Prutului, în timp ce ascundeau în vegetaţia din zonă mai multe colete voluminoase învelite în folie de polietilenă, conţinând 3.010 pachete ţigări de provenienţă Republica Moldova, cu timbre de acciză aparţinând altor state.

Prin activitatea infracţională, inculpaţii au produs bugetului consolidat al statului un prejudiciu în cuantum de 27.370 lei.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Evaziune fiscală. Trimitere în judecată. PJ Craiova

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpatului  K. V. C. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune.

Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat următoarea situaţie de fapt:

În perioada februarie 2002 – decembrie 2011, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, inculpatul K. V. C. a reţinut şi nu a vărsat către bugetul consolidat al statului suma de 97.959 lei reprezentând impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Craiova.

***

Evaziune fiscală. Trimitere în judecată. PT Arad

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a  inculpaţilor B. V. A. şi C. F. C. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Din probatoriul administrat  în cauză, pe parcursul urmăririi penale, s-a reţinut faptul că, în perioada mai 2010-octombrie 2010, în calitate de asociaţi şi administratori ai unei societăţi din judeţul Arad, inculpaţii nu au înregistrat în contabilitate toate operaţiunile comerciale efectuate, sustrăgându-se astfel de la plata taxelor către bugetul de stat.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului a fost evaluat la suma de 900.000 lei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Arad.

***

Tâlhărie și tăinuire. Trimitire în judecată. PJ Baia Mare

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare au dispus, prin rechizitoriu,  la data de 27 septembrie 2012, trimiterea în judecată a inculpaţilor:

  • L. I. M. (minor) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie;
  • G. B. B. (în stare de arest preventiv) sub aspectul săvârşirii complicităţii la infracţiunea de tâlhărie;
  • L. S. M. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire.

Din probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a rezultat faptul că, în perioada 21.08.2012 – 01.09.2012, prin întrebuinţarea de violenţe, inculpatul L. I. M. ajutat de inculpatul G. B. B., a sustras mai multe obiecte din aur de la patru părţi vătămate şi a încercat să sustragă acelaşi tip de obiecte de la alte două părţi vătămate, care se deplasau pe raza municipiului Baia Mare.

În aceeaşi perioadă, inculpata L. S. M. a înlesnit valorificarea a patru dintre bijuterii, cunoscând că provin din comiterea unor fapte prevăzute de legea penală.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Baia Mare.

***

Omor calificat. Trimitere în judecată. PT Maramureș

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpata M. S. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de omor calificat.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat faptul că, la data de 21.08.2012, pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi al unui conflict spontan, inculpata i-a aplicat părţii vătămate M. S. (soţul acesteia) o lovitură de cuţit în partea hemitoracică stângă.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Maramureş.

***

Viol. Arestare preventivă. PT Mehedinți

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi au solicitat, instanţei de judecată, arestarea preventivă a inculpatului M. I. (aflat în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de viol.

Magistraţii Tribunalului Mehedinţi au admis propunerea de arestare preventivă şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă, pe numele inculpatului, pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a reieşit faptul că, în noaptea de 23.09.2012, în jurul orelor 2130, inculpatul M. I. a întreţinut, prin constrângere, relaţii sexuale cu minora M.D. (în vârstă de 12 ani).

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii penale.

***

Mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului .Propunere arestare preventivă. PT Suceava

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi au solicitat, totodată, instanţei de judecată, arestarea preventivă a inculpatului H. A. (aflat în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, la solicitarea expresă a inculpatului B. I. care a fost arestat preventiv pentru săvârşirea unei infracţiuni de tentativă la omor calificat (faptă săvârşită într-o sală de jocuri de pe raza municipiului Suceava), inculpatul H. A. – administrator al localului respectiv, a şters de pe aparatura de supraveghere video înregistrările care au surprins incidentul violent, pentru a oferi ajutor inculpatului B. I. şi pentru a îngreuna sau zădărnici urmărirea penală.

Totodată, pe parcursul urmăririi penale, cu ocazia audierii sale în calitate de martor, inculpatul H. A. a făcut afirmaţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştia cu privire la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.

***

Luare de mită. Trimitere în judecată. PT Tulcea

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea au dispus, prin rechizitoriu, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului S. N. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Probele administrate în cauză, pe parcursul urmăririi penale, au relevat următoarea situaţie de fapt:

La data de 01.08.2012, în jurul orelor 1135, în calitate de comisar al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, inculpatul a primit de la reprezentantul unei societăţi comerciale suma de 100 euro, în scopul întocmirii unui act de control din care să rezulte că societatea respectivă funcţionează în condiţii corespunzătoare în raport de normele privind protecţia consumatorului.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Tulcea.

***

Incident tramvaie. Constituire dosar. PJ Galați

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi a fost constituită, la data de 28.09.2012, o cauză în care se efectuează cercetări cu privire la incidentul petrecut, la aceeaşi dată, la intersecţia străzilor Siderurgiştilor cu Gheorghe Doja, soldat cu 5 răniţi. Aceştia au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, pentru acordarea de îngrijiri medicale, neimpunându-se, însă internarea vreunuia.

Din primele cercetări, a rezultat faptul că cele două tramvaie (care circulau în acelaşi sens), s-au lovit, ca urmare a faptului că primul a oprit la un semafor, iar celălalt, care venea cu viteză din spate, a intrat în cel din faţă.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Luare de mită. Arestare preventivă și obligarea de a nu părăsi localitatea. PT Brașov

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalului Braşov au dispus, la data de 28.09.2012, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii G. D. (3 fapte) şi A. C. M., agenţi de poliţie, aflaţi în stare de reţinere, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Totodată, procurorii au solicitat magistraţilor Tribunalului Braşov arestarea preventivă a inculpatului G. D., iar faţă de inculpatul A. C. M. a fost dispusă măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat următoarea situaţie de fapt:

La data de 19 şi 26 septembrie 2012, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul G. D. a pretins şi primit de la doi investigatori cu identitate reală, sumele de 200 lei şi respectiv 150 lei, cu scopul de a nu constata comiterea de către aceştia a unor contravenţii la regimul rutier. De asemenea, la data de 6 iulie 2012 şi în aceleaşi condiţii, inculpatul a pretins suma de 300 lei, în cadrul unei acţiuni de testare a integrităţii profesionale realizată de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie Bucureşti.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a mai rezultat faptul că, la data de 27 septembrie 2012, inculpatul A. C. M., aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins şi primit de la un investigator cu identitate reală, suma de 200 lei pentru a nu constata comiterea de către acesta a unor contravenţii la regimul rutier.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

Imagini video – Download

***

Folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, luare de mită, primire de foloase necuvenite, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Propunere arestare preventivă. PT Vâlcea

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au solicitat, astăzi, 28.09.2012, instanţei de judecată, arestarea preventivă a inculpatului D. F. A. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, luare de mită, primire de foloase necuvenite, fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi instigare la fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că,  la data de 04.07.2012, inculpatul D. F. A. (în calitate de cadru didactic în cadrul Universităţii Bioterra Bucureşti – Facultatea de Control şi Expertiza Produselor Alimentare) a furnizat, prin intermediul unui mesaj de tip SMS, unui student (care susţinea una dintre probele examenului de licenţă), în timpul examenului, răspunsurile corecte la întrebările testului grilă care au constituit subiectele examenului. Ulterior, s-a constatat că acesta a promovat proba scrisă a examenului de licenţă cu nota 9.

De asemenea, probatoriul a relevat faptul că, în zilele de 3 şi 4 iulie 2012, inculpatul D. F. A. a furnizat, în timpul probelor scrise, prin mesaje tip SMS, răspunsurile corecte la subiectele examenului şi altor 4 candidaţi.

Până la acest moment al urmăririi penale s-a mai stabilit şi faptul că inculpatul D. F. A. a acordat note la examenele semestriale ori anuale aferente anilor I şi II de studiu la Facultatea de Drept, unui alt student, fără ca acesta să susţină ori să se prezinte în vederea susţinerii vreunui examen. Totodată, inculpatul a modificat sau a notat, la data de 16.07.2012, notele obţinute de către alţi 7 studenţi la examenele anuale, fie în scopul majorării notelor obţinute, fie în scopul promovării examenelor.

Din actele de urmărire penală administrate în cauză, a mai rezultat faptul că folosindu-se de calitatea sa de cadru didactic în cadrul Universităţii Bioterra, inculpatul D. F. A. a solicitat şi determinat alţi profesori din cadrul universităţii, care au realizat activitatea de examinare a candidaţilor la examenul de licenţă (proba orală), să acorde note care nu corespund realităţii, respectiv note mai mari faţă de cele corecte, pentru alţi 3 candidaţi.

În acelaşi mod, inculpatul a determinat alţi salariaţi din cadrul instituţiei de învăţământ sus menţionate să modifice notele obţinute de către 2 candidaţi la probele orale obţinute de aceştia la examenul de licenţă.

În aceleaşi împrejurări, la data de 11.09.2012, inculpatul D. F. A. a solicitat învinuitei H. E. L., cadru didactic la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bioterra (facultate cu profil total diferit faţă de cel al facultăţii în cadrul căreia funcţionează inculpatul), să corecteze şi să noteze lucrările scrise redactate de studenţi cu prilejul susţinerii examenelor anuale ori semestriale restante, solicitând acesteia să treacă notele şi în cataloage.

Din ansamblul materialului probator aflat la dosar, a reieşit faptul că inculpatul D. F. A. a primit diferite sume de bani ori alte servicii de la studenţi ori absolvenţi ai Universităţii Bioterra, în schimbul comunicării răspunsurilor corecte la subiectele examenului de licenţă – proba scrisă, al obţinerii unor lucrări de licenţă, ori chiar pentru notarea anuală a acestora fără a fi prezenţi la examene şi, respectiv, înscrierea acestora în fiecare an universitar, ori întocmirea unor situaţii şcolare nereale, în vederea absolvirii facultăţii, înscrierii la examenul de licenţă, promovării acestuia şi obţinerii diplomelor de licenţă.

Astfel, din actele de urmărire penală a reieşit faptul că, în perioada 2008 – iulie 2012, inculpatul D. F. A. a primit, în mod repetat, de la un student, fie direct, fie prin intermediul unei alte persoane, diferite sume de bani în valoare totală de aproximativ 1500 euro, cu scopul de a asigura înscrierea acestuia la Facultatea de Management Agroturistic din cadrul Universităţii Bioterra, încheierea situaţiilor şcolare anuale (în condiţiile în care studentul nu s-a prezentat şi nu a susţinut nici un examen anual ori semestrial pe parcursul celor patru ani de studiu), înscrierea la examenul de licenţă, furnizarea răspunsurilor corecte la întrebările testului grilă la examenul de licenţă – proba scrisă, obţinerea unei note mari la proba orală a examenului de licenţă, cu consecinţa obţinerii diplomei de licenţă.

După furnizarea răspunsurilor la subiectele examenului de licenţă, susţinerea şi promovarea acestuia, inculpatul a pretins de la acelaşi student, două cife cu beton, primind de la acesta, cantitatea de 9 tone de beton în valoare de 2.200 lei, fără a achita contravaloarea.

Actele de urmărire penală au stabilit că inculpatul D. F. A. a primit, în vara anului 2012, de  la o studentă suma de 200 euro cu scopul de a-i furniza, pe de o parte, o lucrare de licenţă deja redactată pentru a fi susţinută în faţa comisiei de examinare, dar şi pentru a-i facilita, totodată, obţinerea unei note ridicate la proba scrisă a examenului de licenţă, comunicându-i prin telefon, în timpul examenului, răspunsurile corecte la întrebările testului grilă.

Din acelaşi material probator aflat la dosar, a mai rezultat faptul că, în anul 2012, inculpatul a primit, în mod repetat, de la un alt student din cadrul Facultăţii de Management Agroturistic, mai multe servicii gratuite, constând în prestarea unor activităţi de reparaţii instalaţii electrice în folosul Universităţii Bioterra, în schimbul facilitării promovării examenului de licenţă, comunicându-i prin telefon, în timpul examenului, răspunsurile corecte la întrebările testului grilă.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

Sursa: mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro