Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Derogarile de la dreptul comun in materia competentei instantelor de contencios administrativ


1 octombrie 2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în ceea ce priveşte procedura de contestare a deciziilor structurilor judeţene ale Curţii de Conturi, competenţa materială a instanţei se stabileşte în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, care reprezintă dreptul comun în materia competenţei instanţelor de contencios administrativ, iar nu în raport de dispoziţiile art. 228 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Plenului Curţii de Conturi nr. 130/2010. Astfel, Regulamentul aprobat prin Hotărârea Plenului Curţii de Conturi nr. 130/2010, deşi cuprinde dispoziţii speciale referitoare la procedura de contestare a deciziilor structurilor judeţene ale Curţii de Conturi, acesta nu face parte din categoria legilor organice speciale. Or, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, de la dreptul comun în materia competenţei instanţelor de contencios administrativ se poate deroga doar prin dispoziţii speciale cuprinse într-o lege organică specială. Înalta Curte a reţinut că, în speţă, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, competenţa materială de soluţionare a cauzei revine tribunalului, secţia contencios administrativ şi fiscal, întrucât obiectul litigiului este un act administrativ emis de o structură judeţeană a Curţii de Conturi, ca autoritate publică judeţeană. (Decizia nr. 636 din 8 februarie 2012 pronunțată în recurs de Secția de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect anulare act emis de Camera de Conturi a Judeţului Olt)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică