Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Derogarile de la dreptul comun in materia competentei instantelor de contencios administrativ
01.10.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în ceea ce priveşte procedura de contestare a deciziilor structurilor judeţene ale Curţii de Conturi, competenţa materială a instanţei se stabileşte în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, care reprezintă dreptul comun în materia competenţei instanţelor de contencios administrativ, iar nu în raport de dispoziţiile art. 228 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Plenului Curţii de Conturi nr. 130/2010. Astfel, Regulamentul aprobat prin Hotărârea Plenului Curţii de Conturi nr. 130/2010, deşi cuprinde dispoziţii speciale referitoare la procedura de contestare a deciziilor structurilor judeţene ale Curţii de Conturi, acesta nu face parte din categoria legilor organice speciale. Or, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, de la dreptul comun în materia competenţei instanţelor de contencios administrativ se poate deroga doar prin dispoziţii speciale cuprinse într-o lege organică specială. Înalta Curte a reţinut că, în speţă, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, competenţa materială de soluţionare a cauzei revine tribunalului, secţia contencios administrativ şi fiscal, întrucât obiectul litigiului este un act administrativ emis de o structură judeţeană a Curţii de Conturi, ca autoritate publică judeţeană. (Decizia nr. 636 din 8 februarie 2012 pronunțată în recurs de Secția de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect anulare act emis de Camera de Conturi a Judeţului Olt)

Corina CIOROABĂ

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.