Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Comisia Europeana vrea clauze standard pentru contractele de cloud computing
03.10.2012 | Gabriela ZANFIR FORTUNA

Secţiuni: Content, Cyberlaw, Data protection, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeană a publicat recent o strategie care propune reforme de reglementare şi adoptare a unor noi politici pentru promovarea cloud computing-ului atât în sectorul public, cât şi în cel privat, printre care se numără inclusiv introducerea de reguli pentru contractele din cloud.

Comisia consideră că valorificarea potenţialului acestui tip de serviciu informatic poate crea 2,5 milioane de noi locuri de muncă în Europa şi o contribuţie anuală de 160 de miliarde de euro la PIB-ul UE, până în 2020.

Mai întâi: Ce este Cloud Computing-ul?

Conform unei comunicări oficiale a Comisiei, „Cloud computing” înseamnă stocarea de date (cum ar fi fișiere text, fotografii și fișiere video) și de software pe computere aflate la distanță pe care utilizatorii le accesează pe internet utilizând orice dispozitiv doresc. „Această metodă este mai rapidă, mai ieftină, mai flexibilă și poate mai sigură decât soluțiile informatice locale. Multe servicii foarte frecvent utilizate, cum ar fi Facebook, Spotify și poșta electronică prin internet, folosesc tehnologii de cloud computing, însă beneficiile economice reale se obțin atunci când aceste soluții de cloud sunt adoptate pe scară largă de întreprinderi și de sectorul public”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei.

Deşi în traducerile oficiale ale Comisiei Europene în limba română sintagma “cloud computing” rămâne în aceeaşi formă precum cea originală, în scopul acestui articol se poate propune ca variantă traducerea “servicii computerizate în nor”, fie doar şi pentru a surprinde esenţa acestui tip de servicii. Astfel, cloud computing-ul presupune, în fond, stocarea de informaţii într-un spaţiu virtual unic, denumit “nor”. Tocmai de aceea un exemplu bun de nor este cel folosit de serviciile de e-mail: conţinutul căsuţei poştale a fiecărui utilizator este stocat într-un spaţiu virtual, spaţiu la care utilizatorul are acces de oriunde din lume, prin intermediul oricărui tip de gadget conectat la internet.

Provocări

Comisia Europeană a identificat faptul că “în prezent, din cauza lipsei unor standarde comune și a unor contracte clare, numeroși utilizatori potențiali nu pot adopta soluții de tip cloud computing deoarece nu sunt siguri ce standarde și certificate le sunt necesare pentru a răspunde exigențelor acestora și pentru a respecta obligațiile juridice care decurg din aplicarea lor, de exemplu pentru a garanta că propriile date sau cele ale clienților lor sunt în siguranță sau că aplicațiile sunt interoperabile”.

Clauze standard pentru contractele din cloud

Pentru a răspunde acestor provocări, strategia publicată cuprinde o serie de măsuri, printre care “elaborarea unor clauze standard sigure și corecte pentru contractele de cloud computing, inclusiv acorduri privind nivelul serviciilor”. De asemenea, Comisia mai propune:

– sistematizarea „junglei” standardelor tehnice, astfel încât utilizatorii cloud-ului să beneficieze de interoperabilitate, de portabilitatea și de reversibilitatea datelor;

– sprijinirea schemelor de certificare la nivelul UE pentru furnizorii fiabili de servicii de cloud computing;

– un parteneriat european în domeniul cloud computingului cu statele membre și cu industria de profil în vederea valorificării puterii de cumpărare a sectorului (20% din totalul cheltuielilor informatice), pentru a modela piața europeană a cloud computingului, a spori șansele de creștere ale furnizorilor europeni de servicii de cloud computing astfel încât aceștia să atingă un nivel competitiv, precum și pentru a ieftini și ameliora serviciile de guvernare electronică.

Strategia Comisiei Europene este o consecinţă a pachetului de reforme privind protecţia datelor cu caracter personal, publicat în ianuarie 2012, şi precede o strategie europeană pentru securitatea informatică ce va fi propusă în lunile următoare.

Spre exemplu, una din măsurile introduse prin proiectul de Regulament cu privire la protecţia datelor este garantarea unui drept la portabilitatea datelor (art. 18) persoanelor vizate de procesare, acesta urmând să aibă consecinţe directe pe piaţa serviciilor de cloud computing.

drd. Gabriela ZANFIR

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti