Medici care lucreaza la companii medicale private si intocmesc ghidurile de practica. Conflict de interese sau nu?
4 octombrie 2012 | Mihai COSTACHE
Multi doctori au interese financiare in companii private care activeza in domeniul medical sau farmaceutic. Este un fapt bine cunoscut si – pe fondul problemei- nu este un lucru rau. Este bine ca specialisti recunoscuti sa fie cautati pentru valoarea si expertiza in domeniile in care profeseaza si sa fie platiti pe masura. Nimeni nu le poate reprosa nimic iar respectivele firme si insasi societatea beneficiaza in mod direct de pe urma valorii lor profesionale.
Cu toate acestea, desi nu exista date publice in acest sens (nici macar pe site-ul Colegiului Medicilor) sunt sigur ca medicii care lucreaza pentru companii private sunt implicati in redactarea ghidurilor de practica in virtutea valorii lor profesionale.
Ca avocat de malpraxis medical consider ca un medic care are interese financiare in firme private din domeniul medical/farmaceutic si este implicat in redactarea ghidurilor de practica ce vizeaza o asemenea masa mare de oameni (potentialii pacienti) trebuie sa isi declare public eventualul conflict de interese.
Totusi, ce sunt ghidurile de practica? Ghidurile de practica clinica sunt mijloace efective de schimbare a procesului de asistenta medicala si de imbunatatire a rezultatelor din sanatate. Fiind unul dintre instrumentele care ajuta profesionistii si organizatiile sa-si imbunatateasca calitatea modului de tratare a pacientilor, ghidurile ofera celor care le folosesc posibilitatea de a-si perfectiona modul de a impartasi luarea deciziilor, perfectionarea lucrului in echipa, impartasirea cunostintelor lor bazate pe experienta si reducerea variatiilor in practica. De asemenea, ghidurile actualizeaza permanent cunostintele profesionistilor si ii determina sa renunte la metodele folosite pana atunci pentru a urma cea mai buna practica recomandata, dupa cum a declarat prof. dr. Vlad Tica, vicepresedintele CMR.
Pana in prezent, in Romania, au fost adoptate Ghidurile de Ginecologie la sfarsitul anului trecut. Un numar de 11 ghiduri sunt elaborate, iar alte 15 sunt in lucru.
Problema care se pune este daca un doctor care are interes financiar intr-o firma privata din domeniul medical/farmaceutic are dreptul de a participa la redactarea ghidurilor de practica? Iar daca nu este permis (macar la nivel etic, daca legea tace in aceasta privinta) ar fi bine sa excludem oameni exceptionali care au atat de mult de oferit?
Dar daca un asemenea doctor redacteaza un ghid de practica ce poate avea un impact direct asupra firmei private cu care colaboreaza?
Din punctul meu de vedere, raspunsul nu este usor de dat. Dar cel putin ar trebui ca acesti medici sa isi faca publice conflictele de interese inainte de a fi cooptati la un asemenea proiect. Acest lucru ar trebui sa fie obligatoriu chiar daca ghidul de practica nu are nici o influenta directa si evidenta asupra firmelor private cu care medicul colaboreaza. Astfel eliminam zona gri a conflictelor de interese. Daca un asemenea medic refuza sa isi faca public conflictul de interese atunci poate fi inlaturat de la proiect si inlocuit cu un alt profesionist.
Astfel vom avea cel putin siguranta ca respectivele ghiduri de practica sunt de incredere si lipsite de orice suspiciuni cu privire la continutul lor.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro