Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Arii de practică Drept penal

INFO-DNA, 4 octombrie 2012

4 octombrie 2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

Trafic de infleunță, cumpărare de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată și evaziune fiscală. Trimitere în judecată. DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

O. G., fost preşedinte al ANRE în perioada 2007–2008, în prezent deputat în Parlamentul României, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată,

B. I. şi I. C., reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă şi
– cumpărare de influenţă, în formă continuată,

S. C., administrator de drept la SC POWER PLUS SRL, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă,
– cumpărare de influenţă, în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârşită în scopul ascunderii comiterii infracţiunii de cumpărare de influenţă, în formă continuată şi
– evaziune fiscală,

B. O. I., administrator al S.C. BUDIROM SERV SRL, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada mai 2010 – februarie 2011, inculpaţii B. I., I. C., S. C. şi B. O. I. s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa inculpatului O. G., în prezent deputat în Parlamentul României şi fost preşedinte al ANRE, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere.
În acest context, în perioada mai 2010 – 29 septembrie 2010, inculpatul O. G., deputat în Parlamentul României şi fost preşedinte al ANRE, a pretins, pentru sine şi pentru altul, de la inculpaţii B. I., I. C. şi S. C. suma de 516.000 euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC POWER PLUS SRL (firmă controlată de grupul Bîrcină) şi o altă societate comercială tip off shore. Din suma pretinsă, POWER PLUS SRL a transferat în conturile acestui off shore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziţii de plată întocmite în fals de inculpatul S. C..

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

De asemenea, în perioada septembrie–noiembrie 2010, inculpatul O. G. a pretins de la aceleaşi persoane şi a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei.
În schimbul sumelor de bani menţionate mai sus, inculpatul O. G. şi-a exercitat influenţa, respectiv a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ ROMÂNIA SA. Traficul de influenţă s-a materializat în forma determinării de către O. G. a funcţionarilor de la CEZ ROMÂNIA şi CEZ DISTRIBUŢIE SA să încheie cu firmele controlate de asocierea Bîrcină următoarele contracte:
– să execute întocmai şi la timp plăţile din contractul de vânzare–cumpărare de energie electrică dintre SC POWER PLUS SRL şi SC CEZ VÂNZARE SA;
– contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre SC CEZ DISTRIBUŢIE SA şi SC BUDIROM SERV SRL (firmă din grupul Bîrcină),
– contractul de cesiune de creanţă dintre SC CEZ DISTRIBUŢIE SA şi SC BUDIROM SERV SRL, având ca obiect cesionarea creanţei de 30 milioane lei, creanţă certă, lichidă şi exigibilă, pe care cedentul o avea împotriva CN CFR SA, derivând din contractele de furnizare de energie electrică pe care cedentul le-a încheiat cu CFR; în plus, urmare a aceleiaşi influenţe, s-a hotărât ca, în a doua etapă, să se cesioneze şi creanţa în valoare de 36.204.674 lei către aceeaşi firmă (creanţă cu acelaşi regim ca cel din prima etapă).

De asemenea, în perioada noiembrie 2010 – februarie 2011, inculpatul O. G. şi-a folosit influenţa, astfel cum a fost cumpărată de grupul Bîrcină, pe lângă o persoană cu funcţie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiţii din fonduri europene pe direcţia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură. Ca urmare, în aceeaşi perioadă, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bîrcină contactarea unor consultanţi pe fonduri europene.

La rândul său, în perioada 2010–2011, inculpatul S. C., în calitate de administrator de drept la SC POWER PLUS SRL, a înregistrat în contabilitatea acestei firme, cu titlu de cheltuieli deductibile, sumele transferate în baza contractului de consultanţă descris mai sus, consecinţa fiind prejudicierea bugetului de stat cu suma de 350.144,96 lei, reprezentând impozit pe profit.

În vederea confiscării şi recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor O. G., B. I., I .C. şi S. C. şi a părţii responsabile civilmente S.C. POWER PLUS SRL.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

***

Utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals în înscrisuri sub semnătură privată și abuz în serviciu contra intereselor publice. Trimitere în judecată. DNA – Serviciul Teritorial Pitești

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

C. V., reprezentant legal al SC COMLAND SRL Vaideeni (la data comiterii faptelor), în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârşit în scopul de a ascunde comiterea şi în realizarea scopului urmărit prin infracţiunea de utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi

C. E., expert în Compartimentul Control Măsuri Active din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (A.J.O.F.M.) Vâlcea, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2006–2010, firma reprezentată de inculpatul C. V. SC COMLAND SRL Vaideeni a încheiat cu A.J.O.F.M. Vâlcea mai multe convenţii în baza cărora societatea a beneficiat de subvenţii de la bugetul asigurărilor pentru şomaj în valoare totală de 266.863 lei. Aceste subvenţii au fost acordate în baza legislaţiei care prevedea că angajatorii care încadrează în muncă pe perioada nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri întreţinători unici de familie primesc acest tip de subvenţii şi au obligaţia să îi menţină angajaţi timp de cel puţin 2 ani.
Cu toate acestea, în cursul anului 2008, cu ocazia unui control efectuat de funcţionari din Compartimentul Control Măsuri Active al A.J.O.F.M. Vâlcea, s-a constatat faptul că SC COMLAND SRL a încasat aceste subvenţii deşi, în cazul a 11 persoane, firma a încetat raporturile de serviciu în interiorul termenului de 2 ani, timp în care a încasat în mod ilegal subvenţiile. Ca urmare a acestui control, SC COMLAND SRL a fost obligată la plata sumei de 99.321,7 lei şi, pentru a evita acest lucru, inculpatul C. V. a falsificat cele 11 decizii prin care au fost încetate raporturile de serviciu. În continuare, C. E., în calitatea sa expert în cadrul Compartimentul Control Măsuri Active al A.J.O.F.M. Vâlcea, cunoscând că aceste decizii sunt falsificate, le-a considerat valabile şi a anulat actul de control, cu consecinţa exonerării SC COMLAND SRL de la plata sumei sus menţionate.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 100.896,7 lei, reprezentând prejudiciul cauzat prin faptele inculpatului C. V.. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând celor doi inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Vâlcea.

***

Luare de mită. Trimitere în judecată. DNA – Serviciul Teritorial Pitești
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului P. D. L., inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Dâmboviţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie-august 2011, inculpatul P. D. L., în calitate de inspector de muncă la I.T.M. Dâmboviţa, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (denunţător în cauză) să-i realizeze lucrări de termoizolaţie exterioară la locuinţa sa pentru ca, în schimb, să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu aplice o sancţiune contravenţională în sumă de 30.000 lei pentru încălcarea legislaţiei muncii, respectiv pentru faptul că identificase o persoană care lucra la firma denunţătorului fără forme legale. Aceste lucrări, în valoare de 6.625 lei, au fost executate în perioada august–septembrie 2011.
În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui autoturism aparţinând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dâmboviţa.

***

Evaziune fiscală. Trimitere în judecată. DNA – Serviciul Teritorial București
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti – Biroul Teritorial Slobozia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Y. D., cetăţean turc, asociat unic şi administrator al SC „ARHIVA FRUCT IMPEX” SRL Voluntari, judeţul Ilfov, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2007, inculpatul Y. D., în calitate de asociat unic şi administrator cu puteri depline la SC „ARHIVA FRUCT IMPEX” SRL (cu obiect de activitate comerţul intern şi internaţional de fructe şi legume), a efectuat achiziţii intracomunitare de produse alimentare, pe care ulterior le-a vândut integral pe piaţa internă, fără a evidenţia în contabilitate aceste operaţiuni şi veniturile realizate şi fără a le raporta autorităţilor competente.
În această modalitate, inculpatul Y. D. s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat în sumă totală de 6.253.964 lei (echivalentul a 1.839.401 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 7.498.966 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat, la care s-au adăugat obligaţiile fiscale accesorii.
Nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube întrucât nu au fost identificate bunuri în patrimoniul inculpatului Y. D. sau al firmei sale.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Ilfov.

***

Folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Trimitere în judecată. DNA – Serviciul Teritorial Pitești

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului C. I. C., funcţionar în cadrul Primăriei municipiului Curtea de Argeş, judeţul Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,
– fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,
– uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2007–2009, inculpatul C. I. C., funcţionar în cadrul Primăriei municipiului Curtea de Argeş, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Argeş trei cereri prin care a solicitat subvenţii acordate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). În toate aceste cereri, inculpatul a menţionat date necorespunzătoare realităţii, în sensul că a solicitat subvenţii pentru suprafeţe agricole mai mari decât cele pe care le utiliza în mod legal în baza unor contracte de arendă. În susţinerea acestor cereri, inculpatul C. I. C. a prezentat APIA un contract de arendă încheiat cu Primăria municipiului Curtea de Argeş pe care l-a falsificat, în sensul că a menţionat o suprafaţă de teren mai mare decât cea care făcea obiectul arendării.
În această modalitate, inculpatul C. I .C. a obţinut pe nedrept suma totală de 859.813,03 lei (echivalentul a aproximativ 229.130 euro) reprezentând fonduri FEGA, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatului C. I .C..

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Curtea de Argeş.

***

Folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor și uz de fals. Trimitere în judecată. DNA – Serviciul Teritorial Bacău

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

C. G., director general al SC Inter Print SRL Bacău, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi
– uz de fals,

A. C., director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, H. G., director al Direcţiei Organism Interimar POR din cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord Est, S. I. R., şef Birou asistenţă tehnică şi relaţia cu AM POR în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord Est, P. I., şef Birou evaluare, selecţie şi contractare în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord Est, în sarcina cărora s-a reţinut complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi

SC I. P. SRL în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Până în luna martie 2008, SC I. P. SRL Bacău a avut ca unic asociat şi administrator pe inculpata C. G. care a cesionat părţile sociale unei persoane apropiate (menajera locuinţei), aceasta devenind şi administrator al respectivei firme, iar C. G. a devenit director general.
La data de 16 iunie 2008, inculpata C. G. a folosit la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est mai multe documente false, inexacte şi incomplete (declaraţiile semnate de inculpată în numele administratorului SC I. P. SRL, CV-ul aceluiaşi administrator cuprinzând date nereale, propunerea ca manager de proiect în mod fictiv a aceluiaşi administrator), pe care le-a semnat în numele reprezentantului SC I. P. SRL deşi nu avea legal acest drept.
În consecinţă, la data de 12 mai 2009, între SC I. P. SRL şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei s-a încheiat contractul de finanţare pentru punerea în practică a proiectului intitulat „Modernizarea activităţii de tipărire prin asimilarea de noi tehnologii” iar SC I.P. SRL a dobândit pe nedrept suma de 689.581,47 lei (echivalentul a aproximativ 162.740 euro) provenită din Fondul European de Dezvoltare Regională, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului s-a constituit parte civilă.
La rândul lor, inculpaţii A. C., H. G., S. I. R. şi P. I., persoane cu funcţii de conducere în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord Est, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au semnalat neregularităţile pe care le-au constatat cu ocazia derulării procedurilor de accesare a fondurilor europene, astfel că au înlesnit obţinerea pe nedrept a sumei menţionate mai sus de către SC I. P. SRL.
Pe fondul efectuării cercetărilor în acest dosar, inculpata C.G. a depus un act fals (Hotărârea Administratorului Unic) prin care a încercat să acrediteze ideea că a fost mandatată de administratorul de drept al firmei să întocmească şi să depună documentaţia pentru obţinerea fondurilor europene.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile aparţinând SC I. P. SRL.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Bacău.

Sursa: pna.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership