Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Un portal al transparentei pentru cetatenii UE


10 octombrie 2012 | Călina RUSU
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Comisia Europeana a creat in 2012 un portal web care permite oricarui cetatean european sa ramana informat in timp real asupra ultimelor decizii luate de aceasta. Este vorba despre crearea site-ului „Transparence” care ofera acces direct la anumite documente oficiale cum ar fi declaratiile de venit ale comisarilor europeni. Initiativa de a a face publice date si documente oficiale de catre Comisia europeana nu dateaza din anul in curs, institutia comunitara facand lucrul acesta si inainte de anul 2012. Problema cu care se confrunta inainte tinea de dificultatea accesului la aceste date caci informatiile erau dispersate pe diferite site-uri ale Uniunii Europene.

Portalul „Transparence” trimite cetateanul european interesat de situatia Uniunii spre platforme pertinente cum ar fi analizele de impact, lobbying, consultatii publice, legislatia Uniunii Europene.

Activitatea Uniunii Europene influenteaza viata cotidiana a milioane de cetateni, de aceea deciziile luate trebuie sa fie accesibile acestora, permitand individului sa-si exerseze in mod pertinent drepturile de cetatean european. In calitate de cetateni europeni, dispunem de dreptul de a cunoaste cum functioneaza institutille europene, cum sunt elaborate deciziile, cine participa la elaborarea acestora, care sunt beneficiarii fondurilor europene etc. Avem dreptul sa ne exprimam punctul de vedere, fie in mod direct, fie prin intermediul reprezentantilor nostri. Sa utilizam acest intrument care ne ofera oportunitatea de a ramane in contact cu actualitatile Uniunii Europene, dar care ne permite de asemenea sa participam la elaborarea legislatie sale.

Călina RUSU

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro