« Newsletter
Flux noutăţi
SelectedVideoArticole autoriJurisprudenţăNoutăţi legislativeAnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Un portal al transparentei pentru cetatenii UE
10.10.2012 | Călina RUSU

JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeana a creat in 2012 un portal web care permite oricarui cetatean european sa ramana informat in timp real asupra ultimelor decizii luate de aceasta. Este vorba despre crearea site-ului „Transparence” care ofera acces direct la anumite documente oficiale cum ar fi declaratiile de venit ale comisarilor europeni. Initiativa de a a face publice date si documente oficiale de catre Comisia europeana nu dateaza din anul in curs, institutia comunitara facand lucrul acesta si inainte de anul 2012. Problema cu care se confrunta inainte tinea de dificultatea accesului la aceste date caci informatiile erau dispersate pe diferite site-uri ale Uniunii Europene.

Portalul „Transparence” trimite cetateanul european interesat de situatia Uniunii spre platforme pertinente cum ar fi analizele de impact, lobbying, consultatii publice, legislatia Uniunii Europene.

Activitatea Uniunii Europene influenteaza viata cotidiana a milioane de cetateni, de aceea deciziile luate trebuie sa fie accesibile acestora, permitand individului sa-si exerseze in mod pertinent drepturile de cetatean european. In calitate de cetateni europeni, dispunem de dreptul de a cunoaste cum functioneaza institutille europene, cum sunt elaborate deciziile, cine participa la elaborarea acestora, care sunt beneficiarii fondurilor europene etc. Avem dreptul sa ne exprimam punctul de vedere, fie in mod direct, fie prin intermediul reprezentantilor nostri. Sa utilizam acest intrument care ne ofera oportunitatea de a ramane in contact cu actualitatile Uniunii Europene, dar care ne permite de asemenea sa participam la elaborarea legislatie sale.

Călina RUSU

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.