Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 9 octombrie 2012
09.10.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

Secţiuni: Arii de practică, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Dare de mită, contrabandă, evaziune fiscală şi deţinere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării, fără să fie marcate sau marcate necorespunzător, peste limita a 10.000 de ţigarete. Arestare preventivă. DNA – Biroul Teritorial Baia Mare

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Biroul Teritorial Baia Mare efectuează cercetări penale faţă de inculpatul M. I., persoană fără calitate specială, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită formă continuată, contrabandă, evaziune fiscală şi deţinere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării, fără să fie marcate sau marcate necorespunzător, peste limita a 10.000 de ţigarete.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În luna iunie-octombrie 2012, inculpatul M. I. a promis unui ofiţer de poliţie de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmaţiei – Sectorul Poliţiei de Frontiera Sarasău, denunţător în cauză, sume de bani pentru ca ofiţerul să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să-i faciliteze introducerea în ţară, în mod ilegal, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal, a unor cantităţi însemnate de ţigări de contrabandă provenite din Ucraina, să furnizeze date şi informaţii referitoare la dispunerea patrulelor poliţiei de frontieră. Sumele promise erau de 60 euro/bax ţigări de contrabandă, respectiv 3.000 euro/ transport, în total 12.000 euro/ lună. În schimbul sumelor de bani, inculpatul a introdus ilegal în ţară, din Ucraina în România, cantitatea totală de 50 baxuri cu ţigări de contrabandă, (25.000 pachete) cauzând un prejudiciu total statului în valoare de 284.583 lei. Cele 50 de baxuri de ţigări au fost introduse în ţară de către cetăţeni ucraineni, după care au fost preluate, depozitate şi comercializate de către inculpat împreună cu persoane din anturajul acestuia. Pentru aceasta activitate infracţională inculpatul a remis efectiv ofiţerului (denunţător în cauză) sume de bani echivalentul a 5.000 de euro

Inculpatului i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 C.P.P. La data de 8 octombrie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioada de 24 de ore, iar la data de 9 octombrie 2012, Tribunalului Maramureş a dispus arestarea preventivă pe termen de 29 de zile a inculpatului M. I. pentru dare de mită şi contrabandă.
În cauză procurorii au fost sprijiniţi de ofiţeri din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei şi de lucrători din cadrul structurilor locale, specializate în culegerea de informaţii

***

Fals în declarații, falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători. Începerea urmăririi penale. DNA

Ca răspuns la solicitări ale reprezentaţilor mass-media, formulate în baza Legii nr. 544/2001, cu referire la dosarul penal în care se fac cercetări penale privind folosirea unui mecanism de fraudare a referendumului din 29 iulie 2012, în completarea comunicatului nr. 647/VIII/3 din 6 septembrie 2012, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de un număr de 67 de persoane care au luat parte la diferite activităţi legate de desfăşurarea referendumului din 29 iulie 2012, după cum urmează :
49 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea şi Gorj, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, prevăzută de art. 26 Cod Penal raportat la art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
18 persoane, observatori din partea unei organizaţii neguvernamentale care au şi calitatea de membri ai unui partid, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de fals în declaraţii, prevăzută de art. 292 Cod penal raportată la art .17 lit. c din Legea 78/2000

În actele de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii temeinice şi probe că în data de 29 iulie 2012, cei 49 de învinuiţi, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din mai multe localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea şi Gorj, având întreaga responsabilitate pentru desfăşurarea, în condiţii de legalitate, a procesului de votare, au înlesnit falsificarea semnăturilor unor alegători pe lista permanentă şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot faţă de cele votate de alegători, corespunzător aceluiaşi număr de semnături falsificate.
Pe de altă parte, în zilele de 19, 20, 21 iulie 2012, ceilalţi 18 învinuiţi din prezentul dosar penal au completat olograf şi au semnat câte o declaraţie de neapartenenţă politică, în scopul acreditării ca observatori din partea Asociaţiei „Ţara Noastră”, la referendumul din 29 iulie 2012. Deşi erau membri ai unui partid politic, în actele respective, depuse la Biroul Electoral Central, cei 18 învinuiţi au declarat, în mod mincinos, contrariul. În calitate de membri ai unei formaţiuni politice şi concomitent, de observatori la diferite secţii de votare din localităţi din judeţul Teleorman, cei 18 învinuiţi au comunicat, în fiecare oră, pe parcursul zilei de 29 iulie 2012, prezenţa la vot în secţiile respective, către numărul telefonic 1855, care era parte din sistemul IT controlat de Dragnea Nicolae Liviu, învinuit în acelaşi dosar.
În acest fel, atât cei 49 de preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare, cât şi cei 18 observatori din partea unui ONG care erau şi membri de partid, au contribuit la realizarea scopului urmărit de Dragnea Nicolae Liviu, secretar general al unui partid politic, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000.

Sursa: www.pna.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti