« Newsletter
Flux noutăţi
SelectedVideoArticole autoriJurisprudenţăNoutăţi legislativeAnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Cerere de reexaminare privind modificarea Legii invatamantului
11.10.2012 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni, 8 octombrie 2012, cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995, pe care a trimis-o Parlamentului României, în temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României.

Textul integral al cererii:

____________________
Bucureşti, 8 octombrie 2012

Domnului Valeriu-Ştefan Zgonea
Preşedintele Camerei Deputaţilor

În temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, republicată, formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE
asupra
Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995

Motivele cererii sunt următoarele:

1. Potrivit punctului 2, Articolului 1 alin. (4) din Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995, absolvenţii ciclului superior al liceului au posibilitatea de a dobândi diploma de bacalaureat profesional care le dă dreptul de acces pe piaţa muncii, fără drept de acces în învăţământul superior. Totodată, examenul de bacalaureat profesional este reglementat, în termeni generali, în cuprinsul acestei legi.

2. Considerăm că introducerea bacalaureatului profesional la o dată ulterioară începerii anului şcolar, precum şi insuficienta reglementare a acestuia, sunt de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor.
Intrarea în vigoare, la o lună după începerea anului şcolar, a unei legi care modifică modul de susţinere a bacalaureatului din acel an şcolar este de natură să genereze instabilitate și impredictibilitate.
Apreciem că elevii au nevoie de o înţelegere amănunţită şi aprofundată a opţiunilor pe care le au, cel târziu la începutul anului şcolar. Mai mult, chiar legea în discuție prevede, la punctul 3, Articolul 2 alin. (5) faptul că modul de organizare și de desfășurare, precum și conținutul programelor de examen ale bacalaureatului profesional se dau publicității înainte de începerea anului școlar.

3. Pentru competitivitatea educaţională a României este nevoie de stabilitate și predictibilitate în arhitectura sistemului educaţional și, concomitent, de intervenție pe proces educațional (calitatea cadrelor didactice, relația cu angajatorii) și pe conținuturi (programa școlară, practica). Introducerea noului tip de bacalaureat profesional va duce la demonetizarea conceptului de bacalaureat, atât în plan intern, cât şi extern, deoarece va fi o diplomă care poate fi obţinută extrem de uşor şi cu o relevanţă scăzută.

4. Având în vedere dispoziţiile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 prin care se reglementează şi învăţământul profesional, noua lege nu este oportună întrucât introducerea intempestivă şi fără fundamentare a unui nou tip de bacalaureat, cel profesional, este de natură să afecteze coerenţa sistemului de educaţie.

5. De asemenea, legea aflată la promulgare nu este oportună deoarece certificarea competenţelor profesionale se realizează prin certificatul de calificare profesională, recunoscut de nivel 3 din Cadrul European al Calificărilor şi nu printr-o diplomă de bacalaureat, chiar dacă se adaugă apelativul „profesional”. Bacalaureatul sau echivalentul său fiind, în toate țările în care există, o diplomă de nivel 4, care dă acces în universități. Așadar, actuala formă a legii ar duce la situația în care s-ar obține o diplomă de nivel 4 din Cadrul European al Calificărilor care certifică o pregătire de nivel 3 din Cadrul European al Calificărilor. Introducerea unei astfel de confuzii, între certificarea academică și cea profesională, în sistemul educaţional românesc, este de natură să conducă la scăderea încrederii și a relevanței sistemului național de învățământ și în diplomele acordate de acesta.

6. Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare în sensul eliminării dispoziţiilor prin care se reglementează bacalaureatul profesional.

TRAIAN BĂSESCU
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.