Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Stabilirea competentei teritoriale prin analogie cu dispozitiile Codului de procedura civila


11 octombrie 2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că atunci când o lege specială (Legea pensiilor nr. 19/2000), cuprinzând şi norme de competenţă, este înlocuită de o altă lege (Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice) şi există şi o altă lege specială (Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor), care face trimitere la normele de competenţă din legea abrogată, se aplică legea nouă, competenţa fiind stabilită de la data intrării ei în vigoare. Astfel, art. 727 C. proc. civ. prevede: „Ori de câte ori prin alte legi se face trimitere la dispoziţii abrogate sau modificate din cuprinsul acestui cod, trimiterea se va socoti făcută, când este cazul, la dispoziţiile corespunzătoare care le înlocuiesc.” Înalta Curte a apreciat că, deşi Legea nr. 119/2010 nu face trimitere la dispoziţiile Codului de procedură civilă, acestea constituind norma generală în materie de procedură civilă, prin analogie, în cazul în care o normă specială trimite la o normă de competenţă dintr-o lege specială abrogată, competenţa fiind o normă de procedură, textul trebuie interpretat ca făcând trimitere la norma specială de procedură din noua lege care a înlocuit vechea prevedere. În raport de aceste prevederi, în speţă, Înalta Curte a stabilit competenţa soluţionării cererii având ca obiect anularea deciziei de recalculare pensie în favoarea Tribunalului Dolj, instanţa competentă conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în vigoare la data sesizării. (Decizia nr. 1565 din 20 martie 2012 pronunţată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect soluţionare conflict negativ de competenţă)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro