Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificarea Regulamentului privind concursul de promovare a judecatorilor si procurorilor
12.10.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 698 din data de 11 octombrie 2012 a fost publicata Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 799/2012 pentru modificarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului de promovare a judecatorilor si procurorilor, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 621/2006.

Hotararea CSM modifica Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului de promovare a judecatorilor si procurorilor, introducand mentiunea ca pentru a putea participa la concursul de promovare, judecatorii si procurorii trebuie sa indeplineasca conditiile de vechime prevazute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, la data sustinerii probelor scrise. Pana in prezent, in Regulament nu se specifica o anumita data pentru indeplinirea conditiei de vechime.

Alte modificari vizeaza conditiile in care se realizeaza departajarea candidatilor in cazul mediilor egale.
Astfel, potrivit Regulamentului, la medii egale au prioritate, in urmatoarea ordine: candidatii care au titlul stiintific de doctor in drept, cei care au vechime mai mare in functia de judecator sau de procuror, cei care au calitatea de doctorand, candidatii care au absolvit cursuri de masterat sau care au absolvit cursuri postuniversitare ori candidatii care au activitate publicistica in specialitate.
Noile prevederi  stabilesc ca, in cazul in care egalitatea se pastreaza, dupa aplicarea criteriilor vor fi avute in vedere in urmatoarea ordine: nota obtinuta la proba scrisa tip grila pentru verificarea cunostintelor practice, vechimea la instanta/parchetul al carei/carui grad profesional il detine judecatorul/procurorul, media obtinuta la ultima evaluare, media obtinuta la examenul de capacitate.

Hotararea CSM modifica si dispozitiile referitoare la candidatii admisi, dar nepromovati in functie ca urmare a lipsei posturilor vacante. Acestia pot fi promovati in posturile ce se vacanteaza la instantele si parchetele pentru care au optat la inscriere, in termen de 3 luni de la data validarii concursului. In vechea reglementare, termenul era de 6 luni de la data comunicarii rezultatelor finale ale concursului.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti