Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Drept penal Flux informații

INFO-DNA, 12 octombrie 2012

12 octombrie 2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

Asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, înșelăciune și fals intelectual. Propunere arestare preventivă. DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează cercetări penale față de inculpații:

  • F. E., executor judecătoresc în cadrul Biroul Executorului Judecătoresc „F. E.”, din municipiul Pitești, județul Argeș,
  • C. M. A., avocat în cadrul Baroului Argeș și
  • B. S. F., fost director executiv la S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A. (în prezent S.C. UZINELE SODICE GOVORA-CIECH CHEMICAL GROUP S.A. ), în sarcina cărora s-au reținut următoarele:

– asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și
– tentativă la infracțiunea de înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave și

  • A. L., avocat în cadrul Baroului Teleorman, în sarcina căruia s-au reținut următoarele:

– asociere pentru săvârșirea de infracțiuni,
– tentativă la infracțiunea de înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave și
– infracțiunea de fals intelectual prevăzut în Legea contabilității nr. 82/1991 republicată.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2010, inculpații A. L., avocat în cadrul Baroului Teleroman, C. M. A., avocat în cadrul Baroului Argeș, F. E., executor judecătoresc la Pitești și B. S. F., fost director executiv la S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A., au constituit o asociere infracțională prin care au încercat inducerea în eroare a funcționarilor unor agenții bancare din București, Sibiu și Pitești în scopul obținerii, pe nedrept, a sumei de 24.400.000 lei (echivalentul a 5.673.626,94 euro, calculat la cursul BNR de 4,3006 lei/euro) în cadrul unei proceduri de executare silită pornită pentru suma de 11,15 lei, reprezentând cheltuieli de judecată stabilite de o instanță civilă în favoarea inculpatului B. S. F..
Executarea silită a acestei creanțe a fost încuviințată de Judecătoria Pitești la data de 13 septembrie 2010, procedura de executare fiind derulată prin biroul executorului judecătoresc F. E.. În continuare, inculpații au încheiat între ei mai multe contracte fictive (de asistență juridică și de prestări servicii), onorariile acestor contracte fiind stabilite la valoarea totală de 24.400.000 lei. De asemenea, în cursul lunii septembrie 2010, inculpatul F.E. stabilește prin proces verbal totalul cheltuielilor ocazionate de executarea silită la suma de 12.010.467,70 lei, vădit disproporționat față de valoarea creanței de executat (11,15 lei).
În baza acestui proces verbal, inculpatul F. E. emite ordonanțe de poprire către autoritățile bancare pentru suma de 12.010.467,70 lei, cu posibilitatea majorării acestor cheltuieli până la totalul de 24.400.000 lei, stabilit prin contractele fictive menționate mai sus. În perioada septembrie – decembrie 2010, inculpatul F. E., însoțit de inculpații C. M. A., B. S. F. și A .L. a încercat punerea în executare silită a acestor cheltuieli de executare fictive, fără să obțină suma solicitată ca urmare a opoziției funcționarilor bancari. În plus, procedura de executare silită fusese suspendată provizoriu de către instanța de judecată încă din luna septembrie 2010.

Inculpaților F. E., B. S. F. și C. M. A. li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 11 octombrie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea inculpaților F. E., B. S. F. și C. M. A. pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile. Față de inculpatul A. L., având în vedere că s-a sustras urmăririi penale, procurorii au solicitat arestarea preventivă în lipsă, pe un termen de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

***

Luare de mită, spălare de bani, dare de mită, abuz în serviciu contra intereselor personale și promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum și în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat pentru funcția de primar, consilier sau de președinte al consiliului județean. Arestare preventivă. DNA – Serviciul Teritorial Vaslui

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări penale față de inculpatul M. R., director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– opt infracțiuni de luare de mită, din care unele in forma continuata,
– cinci infracțiuni de spălare de bani,
– dare de mită, in forma continuată,
– abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, in forma continuată și
– 11 infracțiuni prevăzute în art. 109 alin.1 teza I din Legea 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, republicată, respectiv infracțiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum și în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat pentru funcția de primar, consilier sau de președinte al consiliului județean.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada 2011 – septembrie 2012, inculpatul M. R., în calitate de director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, abuzând de prerogativele funcției sale, a pretins de la reprezentanții mai multor societăți comerciale sumele totale de 1.380.772 lei și 115.000 euro, pentru ca, în schimb, să își îndeplinească atribuțiile de serviciu și să emită în favoarea acestor firme diverse documente de reglementare și autorizare necesare pentru desfășurarea în mod legal a activității acestor firme în domenii precum dezvoltarea parcurilor eoliene sau construcții. In unele dintre cazuri, inculpatul a exercitat acte de constrângere asupra reprezentanților unor societăți comerciale, în vederea remiterii sumelor de bani.
Din sumele pretinse, inculpatul M. R. a primit sumele totale de 1.497.532,23 lei și 12.000 euro atât în mod direct, în numerar, cât și, în majoritatea situațiilor, disimulate sub forma prețului unor contracte încheiate, la solicitarea inculpatului, între firmele beneficiare ale avizelor de mediu și unele societăți comerciale controlate de inculpat (era unicul factor de decizie cu privire la activitate și patrimoniu). Într-o altă situație, inculpatul a solicitat subcontractarea unor lucrări de construcții, finanțate din fonduri comunitare, lucrări pe care firma controlată de inculpat le-a realizat doar parțial.
Pentru că unul dintre subordonații săi își îndeplinea corect atribuțiile de serviciu și impunea emiterea autorizațiilor de mediu cu respectarea prevederilor legale, în perioada decembrie 2011 – februarie 2012, inculpatul M. R. a emis mai multe decizii, cu consecința sancționării disciplinare și încetarea raporturilor de serviciu pentru funcționarul respectiv, deși nu avea competența legală de a emite aceste decizii, urmărind astfel să-și poată derula activitatea potrivit propriilor interese.

Independent de activitatea sa în calitate de director al Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, în cursul lunii iunie 2012, pe fondul desfășurării alegerilor locale într-o comună din județul Vaslui, inculpatul M. R. a remis unui număr de 11 persoane diverse sume de bani pentru ca acestea să se deplaseze din mai multe județe ale țării și să voteze, în comuna respectivă, o rudă de-a sa în funcția de primar al comunei și alte persoane indicate de inculpat în funcțiile de consilieri și președinte al consiliului județean.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2012, în contextul în care una dintre firmele sale exploata material lemnos pe raza unui ocol silvic din cadrul Direcției Silvice Bacău, inculpatul a dat, cu titlu de mită, unei persoane din cadrul respectivului ocol silvic, diverse cantități de băuturi alcoolice, precum și un împrumut bănesc, pentru ca firma sa să fie favorizată din punct de vedere financiar și pentru ca inculpatul să beneficieze de informații preferențiale în legătură cu activitatea ocolului silvic respectiv.
În cauza se efectuează acte de urmărire penala și față de alte persoane.

Inculpatului M. R. i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 11 octombrie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore. La aceeași dată, Tribunalul Iași a dispus arestarea preventivă a inculpatului MITREA REMUS pe o perioadă de 30 de zile.

***

Trafic de influență. Trimitere în judecată. DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului C. R. F., avocat în cadrul Baroului Hunedoara, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2012, inculpatul C. R. F., avocat în cadrul Baroului Hunedoara, care a pretins și primit de la un denunțător sumele de 6.000 lei și 1.100 euro în scopul de a interveni pe lângă funcționari din cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală Alba și Institutul de Medicină Legală Cluj Napoca, pentru a obține un rezultat al analizei toxicologice a alcoolemiei favorabil denunțătorului. Acest document medico–legal îi era necesar denunțătorului pentru a nu fi trimis în judecată pentru infracțiunea de conducere pe drumurile publice având în sânge o alcoolemie peste limita legală.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparținând inculpatului C. R. F..
La data de 12 septembrie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă a inculpatului C. R. F. pe un termen de 29 de zile.
La data de 17 septembrie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus cercetarea în stare de libertate a inculpatului C. R. F. și luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Curții de Apel Alba Iulia.

Sursa: www.pna.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership