Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

SUA face lobby pe langa CE pentru modificarea proiectului de regulament cu privire la protectia datelor private


15 octombrie 2012 | Gabriela ZANFIR FORTUNA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Cyberlaw, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Opinii

Guvernul Statelor Unite ale Americii pare că nu este mulţumit de modificările pe care Comisia Europeană le doreşte la regimul protecţiei datelor cu caracter personal, introduse în pachetul de reformă făcut public la începutul acestui an. Drept urmare, în ultimele luni, un corp numeros de “lobbyşti” sprijiniţi de Camera de Comerţ a SUA din Bruxelles, încearcă să obţină modificarea unor prevederi cheie din viitorul Regulament cu privire la protecţia datelor.

Printre modificările pe care Comisia Europeană le are în vedere pentru viitorul regulament se numără introducerea amenzilor pentru companii de până la 2 la sută din cifra globală de afaceri pentru evenimentele grave care afectează securitatea datelor, obligaţia ca breşele de securitate să fie notificate în maxim 24 de ore de la producere, obligarea tuturor companiilor care au mai mult de 250 de angajaţi să numească un ofiţer pentru protecţia datelor (data protection officer) şi necesitatea implementării politicii “privacy by design” în prelucrarea datelor personale.

Adam Schlosser, senior manager al Camerei de Comerţ americane din Bruxelles, a recunoscut pentru TechWeekEurope că instituţia pe care o reprezintă este implicată din luna martie într-un amplu proces de lobby, în care sunt angajate în jur de 50 de persoane. Conform declaraţiilor acestuia, eforturile “lobbyştilor” au fost deja concretizate în amendamente care au fost propuse comitetelor relevante ale Comisiei Europene. Schlosser consideră că se fac progrese graduale, cu atât mai mult cu cât este angrenat în aceste eforturi inclusiv Departamentul de Comerţ al SUA.

Tot Schlosser a declarat că, dintre statele membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie este cel mai important aliat al americanilor în aceste demersuri.

Principalele critici ale americanilor au legătură cu implementarea politicii privacy by design, precum şi cu introducerea dreptului de a fi uitat în legislaţia europeană cu privire la protecţia datelor.

Şi totuşi, de ce vrea America să modifice un viitor regulament european?

V-aţi putea întreba de ce Guvernul american este interesat să modifice acte normative ale Uniunii Europene. Răspunsul stă în natura regimului juridic al protecţiei datelor cu caracter personal în Uniunea Europeană, transformat într-un adevărat regim global prin art. 25 al Directivei 95/46 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi liberul transfer al acestor date. Conform art. 25, statele membre ale Uniunii Europene pot permite transferuri de date către state terţe numai dacă există un “nivel de protecţie adecvat” al datelor personale în acel stat.

Statele Unite ale Americii nu au un astfel de nivel adecvat de protecţie, astfel încât transferurile de date între companiile aflate pe teritoriul Uniunii Europene şi cele americane se fac în temeiul unei înţelegeri bilaterale îndelung negociată de către instituţiile abilitate din Uniunea Europeană şi SUA – Safe Harbor Agreement.

Odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului pentru protecţia datelor, cel mai probabil în 2015, înţelegerea va trebui, cel mai probabil, renegociată.

Pe de altă parte, o prevedere nou introdusă în proiectul de regulament care creează îngrijorare în Statele Unite este cea cu privire la răspunderea companiilor cu sediu în state terţe care prelucrează date cu caracter personal ale cetăţenilor Uniunii Europene. Conform art. 3 din proiectul de regulament, actul normativ se aplică “prelucrării de date cu caracter personal ale persoanelor vizate care rezidează în Uniunea Europeană, de către un controlor  de date ce nu este stabilit în Uniune, atunci când activităţile de prelucrare au în vedere: a) oferirea de bunuri sau servicii persoanelor vizate, în interiorul Uniunii şi b) monitorizarea comportamentului lor” (traducere neoficială). Iar aceste două situaţii acoperă activitatea unor “giganţi” americani precum Amazon, Facebook sau Google.

drd. Gabriela ZANFIR

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică