Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Comunicarea online a extraselor de carte funciara
17.10.2012 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 704 din data de 15 octombrie 2012 a fost publicat Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. 1026/2012 pentru aprobarea Actului aditional nr. 2 la Protocolul de colaborare nr. 429.312/1.404/2010 incheiat intre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania privind modul de efectuare a operatiunilor de publicitate imobiliara, in aplicarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobat prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. 309/2010.

Ca urmare a modificarilor aduse Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 de catre Legea  nr. 133/2012, actul normativ modifica Protocolul de colaborare dintre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania privind modul de efectuare a operatiunilor de publicitate imobiliara, introducand posibilitatea ca ANCPI sa elibereze si on-line notarilor extrase sau copii ale cartilor funciare.

Astfel, ANCPI prin oficiile de cadastru si publicitate imobiliara va putea sa elibereze la cererea notarilor publici extrase sau, dupa caz, copii ale cartilor funciare ori certificate de sarcini. Atat cererea, cat si certificatele, extrasele si copiile pot fi transmise intre notarul public si birourile de cadastru si publicitate imobiliara prin fax, e-mail, on-line sau prin orice alta modalitate de comunicare care asigura confirmarea de primire.

Eliberarea documentelor solicitate nu va fi conditionata de primirea cererilor in original. In cazul in care extrasul de carte funciara a fost transmis prin fax, e-mail, on-line, originalul acestuia va fi comunicat prin posta numai la solicitarea expresa a biroului notarial; oficiile de cadastru si publicitate imobiliara vor primi cererile de inscriere in cartea funciara si actele atasate la acestea, transmise de catre notarii publici si prin fax, e-mail sau on-line.

Actul normativ introduce in cuprinsul Protocolului un capitol nou intitulat “Procedura comunicarii on-line a actelor intre notarii publici si oficiile teritoriale”, in care sunt reglementate in detaliu etapele inregistrarii on-line a cererilor, prin acces la modulul «Registrul General de Intrare» al sistemului informatic.

Accesul si retragerea dreptului de acces al notarului public la platforma informatica vor fi asigurate la cererea UNNPR.

Pana la data de 31 decembrie 2012, ANCPI va asigura mijloacele tehnice pentru acordarea accesului permanent al notarilor publici, in mod gratuit, la consultarea cartilor funciare in format electronic. In situatia in care cartile funciare solicitate sunt disponibile numai in format hartie, acestea vor fi convertite in vederea prestarii serviciului solicitat.

Secţiuni: Cyberlaw, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO