Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Exceptie de la principiul solutionarii simultane a cererii principale si a cererii reconventionale


19 octombrie 2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că textul art. 120 alin. (2) C. proc. civ. instituie o excepţie de la principiul soluţionării simultane a cererii principale şi a cererii reconvenţionale având ca finalitate şi eliminarea oricăror încercări de tergiversare a judecăţii unei cauze. În speţă, Înalta Curte a statuat că este excesivă măsura de judecare a cererii de evacuare doar împreună cu cererea reconvenţională prin care s-a solicitat constatarea unui drept de retenţie până la plata de către reclamantă a contravalorii îmbunătăţirilor aduse imobilului în litigiu. În acest sens, Înalta Curte a subliniat că, deşi între cele două cereri există o strânsă legătură, totuşi, din punct de vedere procedural, nimic nu se opune ca dreptul de retenţie ce formează obiectul cererii reconvenţionale să fie invocat şi pe calea contestaţiei la executarea unei hotărâri privind evacuarea, întrucât dreptul de retenţie este un drept real de garanţie, imperfect în virtutea căruia cel care deţine un bun mobil sau imobil al acestuia, pe care trebuie să îl restituie, are dreptul să reţină bunul respectiv – să refuze deci restituirea – până ce creditorul titular al bunului îi va plăti sumele pe care le-a cheltuit cu conservarea, întreţinerea sau îmbunătăţirea acelui bun. (Decizia nr. 1706 din 27 martie 2012 pronunțată în recurs de Secția a a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect cerere de evacuare)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică