Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Recunoasterea diplomelor universitare intre Romania si Franta
19.10.2012 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 18 octombrie 2012, Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, si Philippe Gustin, ambasadorul Frantei in Romania, au semnat un acord de recunoastere a diplomelor din invatamanul superior, tratatul urmand sa intre in vigoare dupa ratificarea de catre Parlament.

Ecaterina Andronescu: „Prin acest tratat, recunoasterea diplomelor devine valabila fara a fi nevoie de un acord intre universitati. Recunoasterea devine obligatorie pentru fiecare din cele doua tari, pentru orice universitate, cu conditia ca programele sa fie acreditate.

A exista o conventie internationala de la Lisabona care in principiu pune intr-o lege posibilitatea recunoasterii diplomelor; dar recunoasterea efectiva este de competenta celor doua state care analizeaza compatibilitatea sistemelor lor de invatamant si decid printr-un tratat, cum este acesta, care va fi ratificat de Parlament si devine lege obligatorie pentru cele doua state.

La noi, recunoasterea intre universitati functioneaza deja. De exemplu, pentru ca am fost rector si stiu foarte bine cum am procedat la Universitatea Politehnica din Bucuresti, recunosteam stagiile pe care studentii nostri le faceau in universitati franceze, fara niciun fel de problema. Practic, foaia matricola cu care ei veneau de acolo, cu notele respective, le preluam ca atare in registrul matricol al universitatii noastre si contau in portofoliul de note pe care studentii le obtin. Acum, prin acest tratat, lucrul acesta devine valabil fara acordul dintre universitati, ci pur si simplu recunoasterea devine obligatorie pentru fiecare din cele doua tari, pentru orice universitate, cu conditia ca programele sa fie acreditate, sa fie recunoscute la nivel de stat.

Avem un numar mare de studenti francezi care invata in Romania. Cei mai multi invata in universitatile de medicina.”

Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti, prezent la eveniment, a declarat: „Semnarea acestui acord va usura foarte mult procedurile birocratice si administrative. In primul rand, trebuie sa avem astfel de acorduri bilaterale cu toate tarile din zona si din UE, pentru ca sunt tarile cu care avem o istorie comuna, impartasim o cultura. Dar in acelasi timp Universitatea din Bucuresti are o strategie de internationalizare a programelor de invatamant la licenta si la masterat si ne dorim sa avem si studenti din Asia sau din Africa.”


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.